Ett problem som hindrar Solana från att ta sig upp

By: Dan Ashmore, CFA
Dan Ashmore, CFA
Dan är dataanalytiker på Invezz och kombinerar kvantitativa färdigheter och en makrobakgrund för att sammanställa analyser om en rad… Läs mer.
on jun 23, 2022
  • Solanas användarvänlighet, marknadsledande TPS och låga avgifter är formidabla egenskaper
  • Å andra sidan markerade den senaste avstängningen åtta avbrott i år
  • Solanas andel av kryptomarknaden har nästan halverats till 1,3% i år

Solanas nedstängningar

Om jag fått en dollar för varje gång Solana har stängts ner i år, skulle jag ha råd med 500 g cashewnötter på den lokala stormarknaden (det är $8, för de som inte är medvetna om hur bisarrt dyra nötter är).

I vad som har blivit en oroande välbekant historia stängde Solana ned igen för två veckor sedan. Det var inte för att observera drottningens platinajubileumsfirande heller, utan snarare för att mainnet tappade konsensusprotokollet i sju timmar. I en grym twist av ironi kommer det inte långt efter att Solanas medgrundare gav en intervju till CNBC och hävdade att Bitcoin behövde ändras till Proof-of-Stake för att förbli relevant. Hoppsan.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Solana prisåtgärd

Solana påminner mig om det senaste paret hörlurar jag hade. De var perfekta – med ett mjukt ljud, mikrofonen var kristallklar och de satt säkert i mina öron under träningen. Men i flera månader fortsatte ljudet att glitcha i den högra hörluren, och jag kunde inte förstå varför. Ibland skulle det vara i fem minuter, andra gånger över en timme.

När de fungerade skrällde Bruce Springsteen högt och tydligt, och det var härligt. Men vad hjälper ett par hörlurar som inte låter dig spela musik när du vill?

Marknaden har insett att detta är ett stort problem (Solana-avbrotten, inte mina musikaliska kamper), eftersom Solanas pris har legat i fritt fall i år och tappat tre fjärdedelar av sitt värde sedan nyårsdagen. Även om det är sant att tillgångar över hela utrymmet är nere, visar att sätta Solanas prisåtgärd mot Bitcoin att omfattningen av rutschkanan här har varit fulare än till och med de hemska prisfallen över resten av kryptomarknaden.

Framtiden

Jag har ingen datavetenskaplig bakgrund. Jag har lekt med R, Matlab och Python, men jag är helt enkelt inte kvalificerad att uttala mig om svårigheterna med de utmaningar som Solana-utvecklare för närvarande står inför. Överallt på Internet kommer du att se genomsnittliga Joes och Janes ge sina känslomässiga åsikter om varför eller varför inte dessa problem är små hinder eller oöverstigliga utmaningar – jag har inget intresse av att ge en spekulativ åsikt om detta ämne, eftersom det inte skulle vara värt bläcket det är skrivet i (eller kanske det inte skulle vara värt slitaget på tangenterna på min bärbara dator, för att använda en mer moderniserad analogi?).

Men vad jag kommer att göra är att ta en analytisk vinkel och använda lite grundläggande logik för att bedöma situationen. Detta är en blockkedja med enorm potential – kapabel till en högre transaktion per sekund (TPS) än någon annan stor kryptovaluta. Men vad hjälper en blockkedja om den har en av-knapp? Och för att vara ärlig mot dig börjar jag bli lite trött på att använda orden ”potentiell”, ”kunde” och ”kanske” när jag diskuterar Solana.

Solanas andel av kryptomarknaden har nästan halverats bara i år, ner till 1,3%. Data via messari.io

Det senaste stoppet var faktiskt ett ganska godartat hinder under en lugn dag för krypto, vilket är goda nyheter i ett avseende, men också ganska skrämmande när man tänker på det. Vad händer om nästa Solana-nedstängning inträffar under en explosiv uppgång på kryptomarknaderna, eller en våldsam kraschdag? Investerare kommer inte att kunna handla, köpa eller sälja några Solana-produkter, och det, i brist på ett bättre uttryck, är bara inte coolt.

Slutsats

Jag börjar som sagt bli lite trött på att skriva om Solana-avbrott. Även om det har all potential i världen, betyder det precis ingenting om de inte kan reda ut dessa kroniska brister. Det känns som att vi befinner oss i en kritisk period nu – en avmattning (eller till och med en platå) i utvecklingen medan makromiljön är så hemsk, för att inte tala om den stora konkurrenten som Ethereum flyttar allt närmare sin potentiellt branschförändrande sammanslagning, som skulle kunna vara ett förödande slag för Solana.

Solana är en otrolig blockkedja när den är ”på” – billig att använda, smidig, snabb och friktionsfri. Återigen slutade det med att jag köpte ett par nya hörlurar efter månader av att ha lovat mig själv att de skulle fixa glitchproblemet.

Om dessa problem kvarstår för Solana kommer investerare som behåller tron att fortsätta att tunnas ut och framtiden kommer att verka allt mörkare.

Men låt oss hoppas att motsatsen är sann – att vi en dag kommer att se tillbaka på dessa hinder som mindre utmaningar som övervanns under betafasen, när den formidabla Solana-blockkedjan stövlade sig fram till ett utbrett antagande.

De säger att en katt har nio liv – ja, det kanske är samma sak med blockkedjor. I så fall, efter åtta avbrott i år, är Solana på sitt sista.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com
9.3/10