Voyager Digital står inför insolvens, ekon från 2008 på kryptomarknader

Av:
jun 30, 2022
  • Voyager Digital är det senaste företaget som fastnat i smittspridning, med aktiekursen nu -97% i år
  • Ekon från Wall Street-banker 2008 om smittan som känns genom centraliserade kryptoföretag
  • Överbelåning, girighet, dålig reglering och svag riskhantering blev slutligen undergången för Voyager

Ekon från 2008

Kryptosmittan fortsätter att krusa.

Det vi bevittnar på kryptovalutamarknaderna liknar det som Wall Street-bankerna gick igenom 2008. Det vill säga företag med överlåning som stirrar insolvens i ansiktet efter hänsynslös utlåning och gränslös girighet under en historisk bullrun.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det senaste företaget i skottlinjen är Voyager Digital, den börsnoterade digitala tillgångsmäklaren. De var över sina huvud med den insolventa kryptohedgefonden Three Arrows Capital (3AC), och avslöjade att fonden misslyckades med att återbetala ett lån på 350 miljoner dollar i det amerikanska dollarbundna stablecoinet, USDC, samt 15 250 Bitcoins, värt cirka 315 dollar miljoner till dagens priser för totalt cirka 665 miljoner dollar.

Detta fick aktiekurserna att falla, även om en snabb titt på utvecklingen i år visar att det finns djupare problem. Voyager öppnade handel för 2022 på $13 per aktie. I skrivande stund handlas den till 37 cent, ned 97%. Aj.

Är Voyager insolvent?

Ett standardmeddelande har utfärdats till 3AC, men detta totala lån på 665 miljoner dollar är ett svindlande belopp när man gräver i Voyagers ekonomi. Förra fredagen avslöjade företaget att det hade cirka 137 miljoner dollar i USD och ägde kryptotillgångar, och tillade att de också hade tillgång till 200 miljoner dollar i kontanter och en USDC-revolver. Slutligen är en 15 000 Bitcoin-revolver på plats från Alameda (cirka 500 miljoner dollar).

Alameda, grundat av FTX:s VD Sam Bankman-Fried, tog ytterligare ett steg och utökade ett lån värt cirka 500 miljoner USD totalt till Voyager (Almeda har tidigare investerat i företaget). Men som beskrivits ovan är detta över 150 miljoner dollar mindre än exponeringen mot 3AC och det är oklart om detta kommer att räcka för att rädda företaget från insolvens.

Vi arbetar flitigt och snabbt för att stärka vår balansräkning och strävar efter alternativ så att vi kan fortsätta att möta kundernas likviditetskrav

Voyagers VD Stephen Ehrlich

Oddsen verkar långa att företaget kan överleva denna kris och återfå fotfästet, särskilt med tanke på det intensivt baisseartade sentimentet både på aktiemarknaden och krypto.

Terras smitta

Du kanske känner igen några av dessa namn, och det tjänar till att belysa hur sammankopplad och systemisk risken var med dessa centraliserade plattformar. 3AC:s spiral utlöstes av Terras kollaps, där grundaren Zhu Su till och med hade Luna-symbolen i sitt Twitter-namn tills nyligen, och upprepade gånger marknadsförde myntet på Twitter.

Detta är också den andra räddningsaktionen av Sam Bankman-Fried, där FTX också förlänger ett lån på 250 miljoner dollar till BlockFi, en annan kryptolångivare med en liknande affärsmodell som Celsius – som själva också var involverade i Terra, precis som 3AC (liksom att få fångad i en likviditetspress på grund av stETH-rabatten och stora belånade ETH-positioner).

Alameda och Celsius ryktades båda vara inblandade i en potentiell 11:e timmens räddningsaktion för Terra, och misslyckandet med att träffa en överenskommelse var i slutändan en dödsdom för Celsius. Men återigen, dessa insolvenser och räddningsaktioner visar hur sammankopplade och ömtåliga en stor del av dessa hänsynslösa långivare och hedgefonder var.

Från ’Hero’ till ’Zero’

Det markerar den senaste mörka utvecklingen för Voyager Digital, som tog ett blad ur Icarus bok och flög för nära solen.

Min redaktör, Jayson Derrick, var en Voyage-investerare och anade hypen som många troende köpte förra året på ett uppfriskande ärligt (och underhållande!) sätt:

”Voyager Digital rankas som min näst sämsta investering någonsin eftersom aktien är närmare noll. Jag blev uppmuntrad av två tillkännagivanden 2021 som fick det att verka som ett enkelt beslut att köpa aktier. Först utsåg Dallas Mavericks Voyager till lagets ”första officiella kryptovalutamäklare och internationella partner”. Jag hade antagit att Mavs ägare Mark Cuban bara utser vinnare och om Voyager är tillräckligt bra för honom borde det vara tillräckligt bra för investeringsgemenskapen”.

Låt mig bara inskjuta och säga att Mark Cuban är mänsklig, något kryptovärlden insåg när han investerade i ett algo-stabilt, Iron Finance, som gick till noll över en natt (tänk Terra-krisen, bara med ett mindre stablecoin). Cuban skrev en uppsats som förespråkade stablecoinet och likviditetsparmekanismen som gav honom ”en årlig avkastning på cirka 206%” på hans ”initialinvestering på $75K”.

Efter att det gick till noll ändrade han plötsligt sig och förespråkade reglering av stablecoins, vilket fick meme nedan att bli viral.

Det fanns andra skäl som fick Voyagers börsvärde att öka till över 5 miljarder dollar. Alameda gjorde en strategisk investering på 75 miljoner dollar, en del av anledningen till att de troligen nu försöker rädda företaget.

Men det blev helt enkelt värre och värre, och bristen på framförhållning tidigare i år från Voyagers ledning var skrämmande när de amerikanska tillsynsmyndigheterna kom efter dem för deras räntebärande produkter i USA. Detta var samma öde som andra företag som erbjöd liknande ”säkerheter”, som BlockFi, drabbades av, och många konkurrenter svarade genom att ta bort dessa erbjudanden för amerikanska kunder. Voyager höll dock kursen, vilket var oförklarligt och i slutändan ett stort misstag.

Slutgiltiga tankar

Derrick fortsätter med sin berg-och-dalbana som investerare:

”Att se aktieförsäljningen från dess toppnoteringar 2021 frestade mig att återköpa en position i början av 2022 när aktien såg riktigt billig ut. Men Voyagers aktie gick neråt sedan dagen jag köpte den. Försäljningen var för mycket för mig att stå ut med den 30 mars när den fick en order om upphörande av sin räntegenererande kryptoverksamhet.

Att sälja med stor förlust raderade alla mina vinster från första gången jag köpte aktier. Varför jag återköpte aktien en tredje gång i maj 2022 är ett mysterium. Det var ingen stor position, men tillräckligt stor för att göra mig arg. Var Voyager bara en wanna-be-spelare i kryptorymden hela tiden och lurade mig? Det verkar verkligen som att det är investerarnas stämning nuförtiden”.

För mig håller jag med om slutanmärkningen från Derrick. Jag tror inte nödvändigtvis att det fanns något skadligt här, men Voyager överutnyttjade sig själva och misslyckades med att bedöma den lagstadgade risken för miljön de verkade i.

Ungefär som Celsius, Three Arrows Capital och så många fler, var Voyager överdrivet aggressiv och utövade dålig riskhantering. Detta är en klyschig och enkel slutsats men den är sann. Vi ser detta gång på gång i alla tillgångsklasser; det är väl och bra medan tjuren rasar, men så småningom kommer kycklingarna hem för att rastas.

Voyager översträckte sig själva och nu försöker de förbli solventa. För de flesta investerare har det kommit för sent.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money