Det Nancy Pelosi gör borde fortfarande vara olagligt

Av:
jul 22, 2022
  • Nancy Pelosi handlade 12,75 miljoner dollar i köpoptioner 2021
  • Hennes portfölj växte med uppskattningsvis 26 miljoner dollar 2020, när covid-pandemin slog till
  • Hon har försvarat sin handel och sagt att USA är en "fri marknadsekonomi"

Låt mig bara sparka igång den här texten genom att säga att jag inte bryr mig om vänster mot höger, blått mot rött, demokrat mot republikan. Jag är en siffernörd som växte upp i Europa, och det är siffrorna jag fokuserade på här.

De kallar henne Drottningen av Stonks.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Jaime Rogozinski, som grundade det ökända Reddit-forumet WallStreetBets som tog sig an Goliaths of Wall Street-hedgefonder under GameStop-sagan förra året, hänvisar till henne som ”den bästa meme-aktiehandlaren i världen”.

Faktum är att samma Reddit-forum lanserade till och med en ETF för att spåra hennes resultat, sådan var hennes upplevda dominans av marknaderna historiskt.

Hon är naturligtvis Nancy Pelosi, talmannen i USA:s hus vars avkastning på aktiemarknaden har förvånat många.

Insiderhandel

Nancy Pelosi hävdar att det är hennes 81-åriga make Paul Pelosi som gör transaktioner på marknaden, men detta har inte satt stopp för misstankarna om att parets avkastning är för bra för att vara sann. Oavsett vilket betyder amerikansk lagstiftning att vem som helst nu kan se Pelosis affärer. Så jag gjorde precis det.

Låt oss först titta på hennes portfölj under årtiondet 2010 – 2020, som uppskattades av Sludge med hjälp av medelvärdet av de lägsta och maximala tillgångsvärdena som rapporterats av Nancy och Paul Pelosi i årliga House-avslöjande.

Ser bra ut. Om vi tar ovanstående tillgångsvärden och översätter dem till årlig avkastning ser vi fördelningen nedan. Under hela decenniet växte Pelosis portfölj med 54%.

En tillväxt på 54% utgör en årlig avkastning på 4,4%, vilket i sammanhanget med dagens björnmarknad verkar vara en långsökt dröm. Men det här var ett decennium när aktiemarknaden ångade på allt före det. Faktum är att om man lägger skiktet av S&P 500 över Pelosis avkastning i diagrammet nedan visar det att de presterade sämre än marknaden under heltidsperioden.

Detta är dock missvisande eftersom det enbart bedöms utifrån tillgångarnas storlek. Säljorder, såväl som kapitalinflöden, stör detta, vilket innebär att en enkel procentuell jämförelse är falsk. Tyvärr är uppgifterna inte uttömmande nog för att göra en fullständig analys – det skulle vara trevligt att kunna slutföra ett hypotestest, till exempel, bedöma om det finns statistiskt signifikanta bevis vid ett rimligt konfidensintervall för att Pelosis har agerat på insiderinformation (förutsatt att börsen följer en slumpmässig gång, så klart, vilket är en fråga för en annan dag).

Isolerade affärer

Men vi kommer att behöva nöja oss med isolerade affärer, vilket innebär att det visserligen är mindre vetenskapligt. Vissa fall verkar dock i bästa fall tveksamma.

Den 21 maj 2021, till exempel, köpte Pelosi köpoptioner för upp till $1 miljon i Amazon, tillsammans med upp till $250 000 i köpoptioner på Apple. Efter att ha läst avslöjandeformuläret köpte Pelosi 20 Amazon-köpoptioner med ett strikepris på $3 000 och ett utgångsdatum 17 juni 2022, medan det också fanns 50 Apple-köpoptioner med ett strikepris på $100 som löpte ut den 17 juni 2022.

För alla som inte är medvetna om hur optioner fungerar, är de mycket belånade satsningar som har en enorm uppsida om aktiekursen kan röra sig över ”strike”-priset före utgångsdatumet. I ovanstående fall satsade Pelosi på att Apples aktiekurs skulle stiga över $100 före den 17 juni 2022 , och att Amazon skulle stiga över $3 000 vid samma datum.

Om dessa scenarier inträffar, skulle Pelosi få ett potentiellt enormt oväntat fall, beroende på hur långt aktierna steg.

Det stora problemet här är dock att dessa aktieköp kommer när Pelosi och representanthuset arbetade med antitrustlagstiftning för att tygla kraften hos de stora teknikföretagen som Apple. Apples vd Tim Cook ringde till och med Pelosi för att uttrycka sitt motstånd mot lagstiftningen, ungefär under samma tidsperiod som hon köpte Apples aktieoptioner.

Under 2021 handlade Pelosi faktiskt 12,75 miljoner dollar i köpoptioner (förutsatt maximala avslöjande). Detta är uppriktigt sagt svårt att tro, eftersom hon har en position där hon inte bara lätt kan ha insiderinformation om en mängd olika faktorer, utan också aktivt påverka dem.

Det går också längre än lagstiftning mot vissa företag – det är inte bortom trons sfär att misstänka att hon kan ha koll på alla typer av diskussioner kring den monetära miljön eller annan ekonomisk utveckling innan allmänheten gör det.

Pelosi mjukar upp på laglighet

Pelosi har tidigare försvarat sina handlingar (eller hennes mans, jag borde förtydliga), och bestridit att USA är en ”fri marknadsekonomi” och att hon inte ser någon anledning till att lagstiftare inte ska ”kunna delta i det”. Hmm. Jag har några anledningar, Nancy.

Men med växande granskning av hennes transaktioner och upptåg verkar det som om Pelosi har blivit mjukare. Tidigare i år ska hon ha vänt sig till grönt ljus för ett lagförslag som skulle förbjuda kongressledamöter att handla med aktier.

Montanas senator Steve Daines sammanfattade det bra när han protesterade ”när du är vald, är du här för att tjäna folket, inte eliten, och [ett aktiehandelsförbud] tror jag är ett steg framåt, ett viktigt steg framåt, att återställa det amerikanska folkets tro och förtroende för denna institution”.

Slutsats

Detta borde egentligen inte vara ett problem. Pelosi går till jobbet varje dag, efter att ha blivit inröstad av det amerikanska folket, och hanterar lagstiftningsfrågor som kan vara av mycket inflytelserik ekonomisk och samhällelig betydelse. Hennes dag ska inte sluta med att hon kommer hem till sin man och säger till henne att han har tjatat på KÖP på en hel laddning av köpoptioner med hög uppsida på samma företag som hennes beslut kommer att påverka.

Låt oss avslutningsvis återgå till ETF:en som nämns överst i artikeln. Eftersom Pelosi måste offentliggöra affärer inom 45 dagar efter transaktionen kan ETF:en inte följa hennes prestation exakt, men kan ibland köra hårt.

Vad gäller namnet på ETF? Det är Insider Portfolio ETF, med tickersymbolen INSDR. Jag gillar det.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money