Voyager avvisar Bankman-Frieds ”low-ball-bud” för att låta kunder få tillgång till pengar

Av:
jul 27, 2022
  • Voyager, som har ansökt om konkurs, fångades av kryptosmittstormen Three Arrows Capital
  • Bankman-Fried har erbjudit kunderna ett sätt att hämta vissa tillgångar utan att vänta på konkursförfarandet
  • Voyager har hävdat att affären är ett "low-ball-bud utklädd till en vit riddare-räddning"

Chapter 11 är en fras som har kommit in i folkmun för de flesta investerare i kryptovaluta i år. Kort sagt är det den juridiska ansökan om konkurs, som har drabbat en mängd kryptorelaterade fonder och plattformar i år.

Three Arrows Capital

En sådan plattform är (var?) Three Arrows Capital (3AC), kryptohedgefonden som grundades av Kyle Davies och Su Zhu. Efter en handelsstrategi som till synes var centrerad kring att vara så hävstångsmässig och riskabel som möjligt, tvingades 3AC att betala när marknaderna blev dåliga.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Terra-dödsspiralen i maj var det som startade det hela. En enorm exponering innebar att det var klart för Zhu och gänget, om han bara fortfarande vägrade att erkänna det vid den tiden.

Det behöver inte sägas att 3AC inte fanns längre. Dominobrickorna fortsatte dock och tog oss till huvudpersonen i detta stycke, Voyager Digital. Förra månaden meddelade Voyager att 3AC hade misslyckats med ett lån på 670 miljoner dollar, ett uppsvällt belopp jämfört med de 137 miljoner dollar i amerikanska dollar och kryptotillgångar som de innehade.

Hitta 3AC

Zhu och Davies dök upp igen efter att ha gömt sig en månad enligt en rapport av Bloomberg. Även om jag delvis har sympati för en handelsstrategi som gått fruktansvärt fel, är sättet de har hanterat detta på inget annat än bedrövligt. Tyvärr är det den vanliga återförsäljarkunden som lider mest, med deras försummade lån och handlingar som utlöste en smutsig våg av smitta som inte skonar någon.

”Det är inte en överraskning att Celsius, vi själva, den här typen av företag, alla har problem samtidigt”, sa grundarna till Bloomberg, om än för sent. ”Vi har ett eget kapital, vi har en egen balansräkning, men sedan tar vi också in inlåning från dessa långivare och då genererar vi avkastning på dem. Så om vi är i branschen med att ta in inlåning och sedan generera avkastning, så betyder det, du vet, att vi slutar med att göra liknande affärer.”

Vad vi inte insåg var att LUNA kunde sjunka till effektiv noll på några dagar och att detta skulle katalysera en kreditpress i branschen som skulle sätta betydande press på alla våra illikvida positioner

Three Arrows Capital medgrundare Zhu Su

Med Voyager en av dessa fordringsägare, stirrar deras investerare nu på en förlust på 99% i aktiekurs och en egen chapter 11-anmälan. Den här veckan valde Sam Bankman-Fried, som har antagit rollen som långivare till sista utväg på kryptomarknaderna, med ett erbjudande om att köpa det angripna företaget till ”rättvist marknadsvärde”.

Hans förslag skulle ge kunderna möjligheten att få tillbaka åtminstone en del av sina inlåsta pengar med Voyager, snarare än att vänta på den långa (förmodligen år långa) processen för Voyagers egna chapter 11-förfarande.

”Voyagers kunder valde inte att vara konkursinvesterare med osäkra fordringar”, sa Bankman-Fried i ett uttalande. ”Målet med vårt gemensamma förslag (som involverar tre av hans företag) är att hjälpa till att etablera ett bättre sätt att lösa en insolvent kryptoverksamhet – ett sätt som gör det möjligt för kunder att få tidig likviditet och återta en del av sina tillgångar utan att tvinga dem att spekulera om konkursutfall och ta ensidiga risker.”

Men Voyager slog emot erbjudandet och avvisade det direkt innan han kallade det ”ett lågt bud utklätt som en vit riddare-räddning”

Bankman-Fried hävdade att genom att erbjuda en väg för kunder att använda FTX för att lösa in några av sina innehav, kunde de undvika den mardrömslika Chapter 11-processen. En snabb titt på hur lång tid det tog Mt GOX-börsen att hantera dessa juridiska problem visar att han har en poäng. Det finns ju sånt som tidsvärdet av pengar.

Voyagers hållning är dock att det är ett otäckt reklamtrick som hoppas kunna presentera FTX som en altruistisk enhet när förslaget i verkligheten skulle erbjuda kunderna mindre pengar än de annars skulle få tillbaka genom konkursförfarandet.

Den pågående jakten på 3AC lyftes fram som en stor faktor av Voyager, som fortfarande är övertygad om att kunderna har en chans att få tillbaka några pengar – något som att acceptera Bankman-Fried-erbjudandet skulle vara nära. Men Bankman-Fried bekräftade via FTX att kunder ”kan fortsätta att söka Three Arrows Capital för ytterligare återhämtning”

För min del tror jag att allt förtroende för företag som 3AC, Voyager, Celsius eller liknande har försvunnit för länge sedan. Jag tenderar att tro att Sam Bankman-Fried och FTX agerar i god tro här. Visst, de har ett kort med i spelet också när det gäller potentiell marknadsföring och ryktevinster, men om det hjälper kunderna, vem bryr sig då?

Genom att tacka nej till den här affären håller Voyager det löftet bättre om att få tillbaka kunderna mer av deras pengar. Om de inte gör det har de gjort ännu ett fel i vad som håller på att bli en chockerande lång lista.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money