Hur kommer återhämtningen av Mt Gox Bitcoins på 3,3 miljarder dollar att påverka marknaden? Intervju med en rep från Nexo

Av:
jul 29, 2022
  • Den tidigare Bitcoinbörsen Mt Gox upphörde med sin verksamhet 2014 efter förlust av 650 000 Bitcoins
  • Rättsprocesser pågår fortfarande, men 137 000 Bitcoins kommer att krediteras tillbaka
  • Många är oroade över att utbudet kommer att sänka priset på Bitcoin

Mt Gox, den första kryptobörsen att få dragkraft i mainstream, har länge gått ner i kryptoskammen.

Den lanserades 2010 – knappt ett år efter att Satoshi Nakamoto introducerade världen för Bitcoin, inom fyra år hanterade de över 70% av Bitcoin-transaktionerna världen över. Och sedan, i februari 2014, var den borta. Verksamheten upphörde plötsligt, konkursskydd ansöktes om och, viktigast av allt, 650 000 Bitcoins saknades.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den senaste tidens utveckling i domstolsprocessen har dock gjort att allt inte går som det ska och avslöjar att 137 000 Bitcoins kommer att återvinnas.

Frågan blir då – med denna skattkista med Bitcoins värda cirka 3,3 miljarder dollar till nuvarande priser, vilken effekt har detta på marknaden?

Mt Gox-innehavares agerande (kommer) att spegla det övergripande branschsentimentet och vara särskilt indikativt på var OGs står när det kommer till Bitcoins prispotential

Kiril Nikolov, DeFi Strategy på Nexo

Jag fick tankar från Kiril Nikolov, DeFi Strategy på Nexo, kryptoutlåningsplattformen, om hur detta skulle påverka marknaden.

Givet den senaste tidens lossning från Celsius av en båtlast med wBTC, ställde jag naturligtvis några frågor där också – liksom hur hela Celsius-debaclet påverkar Nexo och branschen i stort.

Bitcoin-inflödet till följd av Mt Gox-släppet kommer utan tvekan att ha en omedelbar inverkan på marknaden. Hur stor den är skulle enbart bero på Mt Gox-fordringshavares beslut; med andra ord — skulle de sälja, låna mot det för att dra nytta av framtida höjningar, eller hodl

NikolovInvezz (IZ): Tror du att marknaden redan har byggt på uppfattningen att Mt Gox-säljare kommer att lasta av en del av deras Bitcoin?

Kiril Nikolov (KN): Ja, det här skulle vara ett rättvist antagande, även om det inte finns något sätt att veta säkert förrän vi ser händelser spela ut.

IZ: Med tanke på den långa tidsperioden mellan nu och när innehavarna förlorade tillgången till sina mynt med Mt Gox, kommer många att ha sett förändringar i deras livsstil, ekonomiska omständigheter och otaliga andra faktorer. Tror du därför att det är mycket svårt att förutse vad som händer här?

KN: Generellt sett skulle de flesta offren för Mt. Gox ha det bättre ekonomiskt om de förblev aktiva i branschen. Mitt antagande är att de flesta offren har förblivit aktiva i branschen som användare, byggare och tidiga användare och därför haft enorm nytta.

IZ: Tror du att vi skulle ha sett en annan reaktion från investerarna om Bitcoins släpptes till dem förra året mitt i kryptorallyt, i motsats till nu när marknaderna kämpar?

KN: Ja, även om paradoxalt nog mitt i marknadseufori, kanske användare hade varit ännu mindre benägna att sälja med tanke på den upplevda högre potentialen uppåt mitt i en tjurmarknad. Dessutom fanns det tidiga likviditetsmöjligheter (liknande det senaste FTX-erbjudandet att köpa Voyager-fordringar) vilket har gjort det möjligt för användare att få tidig likviditet (Fortress Capital har avsatt $100 M för sådan tidig likviditet).

IZ: Nexo vill uppenbarligen ta avstånd från en relation med Celsius eller andra oansvariga kryptolångivare som led av dålig riskhantering. Tror du dock att sådana företags högprofilerade insolvens har dämpat hela branschens rykte? Är kunderna nu mer försiktiga och tveksamma till att sträva efter avkastning?

KN: Ett sådant antal högprofilerade insolvenser och långivareförluster har utan tvekan skadat bilden av hela kryptolånebranschen. Jag är starkt övertygad om att den senaste tidens konkurser inte kommer att förstöra efterfrågan på avkastning och effektiva penningmarknader.

I själva verket är sådana enorma förluster bara en katalysator för snabbare antagande av mer robusta försäkrings- och riskhanteringsstandarder. En högre satsning på transparens kommer att leda till nästa generations utlåningsprodukter för kryptovaluta och standarder för avslöjande av risker.

Vårt team har tagit de första stegen med våra 40+ licenser och registreringar, och vårt realtidsintyg (används även av företag som Kraken) och vi förväntar oss att andra använder detta tillvägagångssätt.

Reviderad företagsekonomi kommer att bli standarden inom institutionell finansiering för både fonder och långivare. Tills sådana standarder skapas och branschen mognar kommer vi att förbli konservativa och förlita oss på automatisering och översäkerhet för att dra full nytta av vad digitala tillgångar har att erbjuda.

IZ: Tror du att Celsius-innehavare någonsin kommer att få en del av sina Bitcoins eller annan krypto tillbaka?

KN: Om bakgrunden: Jag tror att konkursförfarandet i fallet Celsius kommer att vara långsamt och ineffektivt med många kantfall; oväntade detaljer och ömsesidiga beroenden inom branschen kommer fram.

Celsius-användare kommer att ha en lång och utmattande process framför sig, med förfaranden från kryptovalutor och deras försäljningstid (i motsats till stablecoins/fiat-valutor) som ger likvidatorerna mest osäkerhet om vad som är rättvis fördelning och korrekt tidpunkt.

IZ: Överraskade prispåverkan av att Celsius lossade sin wBTC dig? Och använder du något från hur det gick ner i din analys av vad som kommer att hända med Mt Gox bitcoins?

KN: Det finns en väsentlig skillnad, där wBTC Celsius-försäljningen är en brandförsäljning med brådska. En enskild säljare i stort behov av likviditet kommer sannolikt inte att ha en liknande inverkan på en marknad med tusentals långsiktiga innehavare.

För att ha samma exakta inverkan skulle Mt. Gox behöva en oöverträffad nivå av samordning mellan innehavare för att provocera fram samma typ av säljtryck. Med det sagt tror jag att säljtrycket, även om det potentiellt överskattas, har potential att ha en betydelsefull inverkan på nuvarande priser.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money