KPI underkokar inflationen – Intervju med Truflation

Av:
aug 1, 2022
  • Officiellt KPI-mått på 9,1% inflation är långt under vad de flesta människor upplever från dag till dag
  • Regeringens rapportering om inflation är en intressekonflikt, eftersom de är motiverade att hålla den låg
  • Truflation är en alternativ metod som möjliggör mer oberoende, transparenta, frekventa och exakta mätningar

Det finns utan tvekan ingen större fråga som dagens ekonomi står inför än den skenande inflationen vi ser över hela världen.

Den amerikanska inflationen nådde en 40-årig högsta nivå på 9,1% enligt den senaste KPI-avläsningen. Tvärs över Atlanten i Storbritannien är situationen likartad med 9,4% av avläsningen för juni – faktiskt över hela Europa ser vi liknande siffror.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Men då de amerikanska siffrorna ofta skapar rubrikerna, är KPI verkligen ett tillförlitligt mått att gå av? Om du frågar den genomsnittliga medborgaren på gatan vilken procentuell inflation de tror att de upplever för närvarande, är det troligt att deras svar kommer att ligga långt norr om den ”officiella” KPI-räntan på 9,1%.

Denna underkokning är, menar många, biprodukten av det faktum att regeringens rapportering om inflation är själva definitionen av en intressekonflikt. Politikernas godkännandebetyg är beroende av att hålla det offentliga innehållet, och inflationen är allmänt föraktad. Så, har inte administrationen alla motiv att hålla den siffran låg?

Detta tar mig till Truflation, ett företag som syftar till att tillhandahålla oberoende, censurbeständig finansiell och ekonomisk data på kedjan. Det är en mycket ”2022” beskrivning för ett företag, men i huvudsak tjänar de till att utnyttja blockkedjans kraft för att ge absolut transparenta – och förhoppningsvis mer exakta och oberoende – avläsningar av en mängd olika mätvärden. En av dessa mått, och den vi fokuserar på här, är inflationstakten.

Jag tror definitivt att det finns utrymme för innovation här, och det frustrerar mig att så många inte förstår hur KPI mäts. Jag blev därför ganska entusiastisk över att intervjua Stefan Rust, VD för Truflation, om bristerna i KPI och hur Truflations tillvägagångssätt kan hjälpa. Läs hela intervjun nedan och se vad du tycker om vilket mått som är överlägset. Personligen tror jag inte att det finns någon debatt här…

Invezz (IZ): Kan du sammanfatta vad du tror är problemen med KPI-måttet?

  • Metod: De statistiska metoderna som används för att beräkna inflationen är föråldrade, baserade på ofta partiska undersökningar, med statistiska utjämningstekniker och andra justeringar.
  • Frekvens: rapporter om KPI/KPIH släpps varje månad utan tydlig indikation på när ögonblicksbilden i data togs (många datamängder lider av förseningar som är inneboende i enkätinsamlingscyklerna).
  • Transparens: Det är ofta otransparent hur länder samlar in, beräknar och justerar inflation. Den underliggande informationen kan inte granskas eller verifieras.
  • Databredden: Beroende på ett land använder KPI:er ~ 80K (US) -180K (UK) priser, vilket tvingar dem att noggrant välja sin analyserade korg av varor och tjänster. Vår data är mycket mer robust, Storbritanniens index: +10 datakällor över 8 miljoner objekt, USA:s index: +30 källor, 10 miljoner objekt.

IZ: Tror du att regeringen avsiktligt underskattar sann inflation via KPI av politiska skäl, eller tror du att det bara är ett föråldrat system som de är ovilliga att ändra eftersom de tror att det ger ett korrekt mått på inflationen?

CPI utvecklades i en decennier lång process till där den är nu, ett verktyg som informerar och tjänar regeringarna och deras politik. Den är inte utformad för att korrekt informera allmänheten, investerare eller företag.

Regeringar runt om i världen uppmanas att hålla den rapporterade inflationen låg. Till exempel inkluderar några av incitamenten i USA: att bibehålla förtroendet för den amerikanska dollarn som världens reservvaluta, högre förhandlingsstyrka med andra länder, förhindra aktiemarknadernas volatilitet, lägre sociala program och pensionsutbetalningar, förhindra panik och inflationsslingan.

Truflations mål är att hjälpa individer, investerare, företag och institutioner att fatta mer välgrundade beslut genom att ha tillgång till oberoende och opartisk ekonomisk information.

IZ: KPI kritiseras också ofta för att det är ett levnadskostnadsindex snarare än att faktiskt mäta skillnaden i priser. På så sätt kan den underrapportera sann inflation om kunderna byter produkter till följd av stigande priser – tar Truflation hänsyn till denna brist?

CPI Cost-of-Living (COLI) metodik, tillsammans med begränsad undersökningsförmåga, resulterar i ett behov av att välja artiklar som de räknar in i sin korg med varor och tjänster. Det kan leda till substitutioner, särskilt när konsumenttrender förändras.

Truflation löser det till viss del genom att ta den breda databredden (>10 miljoner artiklar, med flera prispunkter per artikel). Genom att ta all tillgänglig data i alla kategorier behöver vi inte välja och vraka i varukorgen. Konsumenttrenderna kommer dock att ha viss effekt när människor flyttar till mindre eller billigare artiklar eller företag slutar med vissa lagerhållningsenheter (SKUs).

IZ: Tror du att KPI också kämpar för att anpassa sig till förändringar i kvaliteten på varor, och kommer Truflation att ta hänsyn till detta?

Truflation korrigerar naturligtvis för konsumenttrender genom den stora mängden data. Det är därför vi kallar det en utvecklarmetod, som skrotar all data vid själva försäljningsstället. Truflation justerar inte för kvalitet, varken bättre eller sämre med tanke på att detta redan är inkorporerat i vår data.

IZ: För närvarande har varje land sin egen teknik för att mäta inflationen. Truflation säger att dess index är lättare att skala över regioner vilket möjliggör förbättrad jämförbarhet – kan du vänligen utveckla detta?

Truflation har tillgång till globala, högkvalitativa hushållsutgiftsdata. Våra kategorier och deras relativa vikter är baserade på dessa uppgifter och jämförbara i flera länder.

Vart och ett av våra KPI-index har samma ramverk med 12 kategorier och beräkningsmetoder.

Beräkningarna vi gör är mycket enkla och upprepas över alla huvud-KPI:er, förutom att vi inte inkluderar några justeringar eller statistisk utjämning. Ett vägt genomsnitt av prisindex.

Vikterna fastställs genom att ta flera datakällor, inklusive folkräknings- och minifolkräkningsdata, BLS/ONS-undersökningar och flera andra datauppsättningar för att skapa en databas över konsumentutgifter som sedan valideras med källor från tredje part, t.ex. matutgifter med detaljhandelsband, uppgifter om bostadslån etc.

IZ: Tror du att inflationen skulle mätas bättre per person snarare än per dollar? För att utveckla vad jag menar, höginkomstpersoner spenderar mer, vilket betyder att de har en större vikt på indexet. Med andra ord, varje dollar avger en röst, istället för varje person, och därför är inflationen ofta bred av vad fattigare (eller till och med de på mitten av vägen) familjer ser.

Alla vet bäst vad deras faktiska inflationstakt är. De upplever det dagligen, och om de håller koll på sina budgetar kan de räkna ut det. Alla gör det naturligtvis inte, så vi arbetar med anpassade inflationsalternativ där människor kan se inflationens inverkan mot deras personliga utgifter.

När det gäller uppdelningen per inkomstgrupp påpekade många forskare att det skulle vara intressant att analysera, och med våra konsumentutgiftstrender skulle vi kunna göra det i framtiden. Med det menar jag att vi skulle kunna räkna olika vikter för varje inkomstgrupp. Till exempel såg vi att skillnaderna är mycket mer korrelerade till inkomstgrupper än geografiska platser.

Vikterna kommer att skilja sig åt beroende på inkomstgrupp men bör inte ha någon dramatisk effekt på den slutliga inflationstakten. De flesta människor behöver liknande saker för att leva. Om de rika köper dyrare vin, kommer deras inköp fortfarande att jämföras med hela landet och till exempel fyndjägare. Dessutom köper de rikaste många saker som inte är beräknade i KPI, som hem, aktier och lyxvaror.

IZ: Om all denna data är objektiv och oberoende, kan ett företag (som ni själva) inte bara publicera dem på månadsbasis istället för att lägga dem på blockkedjan? Jag förstår att informationen är oföränderlig på blockkedjan, men om läsningen publiceras i ett offentligt forum, skulle det inte ha samma effekt?

Vår data publiceras redan dagligen och är tillgänglig för allmänheten på app.truflation.com.

Vår data är tillgänglig on-chain genom ett ledande decentraliserat orakelnätverk, Chainlink, eftersom det gör det lättare att använda av blockkedje-utvecklare. Chainlink översätter verkliga data som Truflations index till programmeringsspråken för olika blockkedjor så att data kan användas för att skapa nya ekonomiska produkter och programmerbara pengar/kontrakt, dvs självjusterande digitala löner, inflationsobligationer, TIPS, etc.

Baserat på Chainlinks koncept för kryptografisk sanning bygger Truflation dessutom en infrastruktur som skulle garantera kryptografiskt verifierbar data genom att hämta information från flera oberoende leverantörer och sätta dem on-chain.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money