Är Webb3 svaret för rättvisa val? Intervju med Vocdoni efter Barcelonas partnerskap

Av:
aug 3, 2022
  • Vocdoni bygger anonyma, censurbeständiga och skalbara digitala röstningslösningar
  • Den användes nyligen i ett val för FC Barcelonas styrande organ
  • Den senaste tidens kontroverser kring kapitalattacker har kastat Webb3-röstningslösningar i rampljuset

Du behöver inte att jag berättar för dig att ämnet förtroende och tro i val har fått mycket tid i etern under de senaste åren. De amerikanska utfrågningarna om huvudstadsattackerna har återigen kastat fram detta i rampljuset, men när man tänker på utvecklingsvärlden är ämnet ett nästan konstant hot mot demokratin i vissa regioner.

Jag tycker därför att det är intressant med innovationen som äger rum kring Webb3-infrastruktur och röstning. Vocdoni är ett sådant projekt som verkar i detta område, som syftar till att bygga styrningslösningar baserade på decentraliserad teknologi.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Förra veckan tillkännagav de det framgångsrika valet av 30 representanter till ledningsorganet för FC Barcelona, fotbollsjätten. Så, ja, vi ser en spännande blandning av sport, röstning och Webb3 här. Väljare röstar genom att använda ‘blind signatures’, innan de får ett röstbevis. Denna process säkerställer att varje röst räknas samtidigt som väljarnas anonymitet bibehålls.

Naturligtvis har Barcelona skapat kontroverser under de senaste åren, eftersom den tidigare regimen försatte dem i kvävande skulder och en spiral av ekonomiska svårigheter. Detta ledde i slutändan till att det tidigare ofattbara scenariot med att superstjärnan Lionel Messi blev avlastad, för att frigöra utrymme på lönesumman, och ett förbud mot att värva nya spelare (även om det, konstigt nog, nu har avslutats).

Därför var jag väldigt nyfiken på många aspekter av den här historien. För att få några svar intervjuade jag Ferran Reyes, medgrundare av Vocdoni.

Invezz (IZ): Kan du snälla sammanfatta exakt vad Vocdoni är, för de obekanta?

Ferran Reyes (FR): Vocdoni är ett Webb3-projekt med uppdrag att utveckla decentraliserade styrningslösningar, med primärt fokus på att bygga anonyma, censurresistenta och skalbara digitala röstningslösningar.

Vocdoni Open Voting Stack är flexibel och lätt att integrera av tredje part, vilket möjliggör nästan alla typer av röstning. Dessutom tillhandahåller Vocdoni en Software-as-a-Service (SaaS) röstningsplattform som möjliggör skapandet av nya röstningsmodeller, skräddarsydda för respektive organisations specifika behov med hjälp av protokollet.

Vocdoni har tjänat styrningsbehoven hos både privata organisationer och offentliga institutioner, och underlättat röstning för hundratusentals medborgare via decentraliserad autonom organisation (DAO) tokenbaserad röstning, årsmöten, företagsval och offentliga folkomröstningar.

Från och med idag är Vocdoni det mest avancerade digitala röstningsprotokollet baserat på decentraliserade teknologier, och erbjuder lösningar till en bråkdel av kostnaden jämfört med centraliserade motsvarigheter.

IZ: Barcelona har haft allvarliga problem med skulder och finansiell förvaltning under de senaste säsongerna, vilket har fått dem att falla från den övre delen av Europas elit, trimma sin löneräkning och säga adjö till den globala superstjärnan Lionel Messi. Fanns det någon oro för att det skulle vara skadligt för Vocdonis varumärke att förknippas med den inkompetenta ekonomiska förvaltningen de har utövat?

FR: Fotbollsklubben Barcelona (FCB) är mycket mer än en klubb: det är en av få klubbar på planeten som tillåter sin supporterförening att vara en del av en global gemenskap. Demokratisk och meningsfull inkludering är viktig, och som en av Kataloniens mest framstående institutioner tjänar dess satsning på att använda decentraliserad röstningsteknik som ett kraftfullt exempel för resten av världen.

Vocdonis avancerade demokratiska styrningslösningar gör det möjligt för klubben att närmare knyta an till sin mest värdefulla tillgång: dess globala gemenskap. Förhoppningsvis kommer det att uppmuntra andra organisationer, offentliga och privata, att följa efter.

IZ: Barcelona har uttalat sin avsikt att skapa sin egen kryptovaluta. Tror du att det här skulle kunna fungera, eller är det här bara ett marknadsföringstrick?

FR: Många framstående idrottsenheter experimenterar med blockkedje-teknik just nu. Jag tror att det är naturligt att testa ny teknik och representerar vår medfödda mänskliga nyfikenhet. Särskilt decentraliserad teknik kan effektivisera många processer, som att underlätta betalningar, generera incitament och finansieringsinitiativ.

Användbarheten av dessa lösningar går långt utöver sport och kan tillämpas på alla organisationer eller initiativ med en mikroekonomi, som musikfestivaler eller välgörenhetsorganisationer. Framför allt kan decentraliserade lösningar hjälpa till att lösa upp barriärer och koncentrera resurser som annars skulle fördelas.

IZ: Det har pratats mycket om NFT:er och fotbollsklubbar under det senaste året eller så, men detta har avtagit nyligen eftersom björnmarknaden har börjat och likviditeten har sugits från marknaden. Tror du att snacket och förslagen om NFT:er i fotboll kommer tillbaka?

FR: Non-fungible tokens (NFT) har genomgått en intensiv spekulativ boom, men nu är det dags att sätta deras nytta i centrum. Att tillämpa NFT på biljetter, fanlojalitet eller klubbmedlemskap är mest meningsfullt för sportanvändningsfallet. Det finns många andra sätt som fotbollsklubbar och deras samhällen kan dra nytta av detta, och genom att para ihop dem med decentraliserad röstningsteknik kan fans från hela världen gå med i klubbar som överskrider landsgränser med hjälp av Webb3-teknik.

IZ: Tror du att digital röstning kan hjälpa till att kväva mycket av kontroversen kring rättvisa val, ett exempel på vilket vi till och med har sett dominera media i USA? Skulle utvecklingsvärlden ha infrastrukturen för att genomföra detta korrekt?

FR: Vocdoni Open Voting Stack kan säkerställa att en omröstning har genomförts rättvist och utan manipulation. Säker och prisvärd digital röstning gör det lättare för medborgarna att delta i styrningen av företag, kommuner och regioner bortom nationella val. Om det implementeras i en bredare skala, skulle detta ha en positiv inverkan på en nations demokratiska kvalitet och potentiellt mildra väljarnas apati.

När det gäller tekniska aspekter är Vocdonis kod öppen källkod och omräkningen av rösterna sker i en offentlig valurna med hjälp av decentraliserad teknik så att alla personer och organisationer över hela världen kan granska omröstningen i direktsändning. Dubbat som ”Universally Verifiable” inom Vocdonis led, representerar detta ett paradigmskifte inom digital röstning, som traditionellt har dominerats av centraliserade protokoll som kräver blint förtroende. Genom att använda kryptografiska mekanismer som zkSnarks och blinda signaturer kan allt detta uppnås, samtidigt som väljarnas anonymitet bibehålls.

Dessutom finns det andra fördelaktiga användningsområden inom politiken, som att förbättra tillgängligheten för att öka deltagandet, utveckla globala digitala identifieringsmetoder och möjligheten för medborgarna att verifiera att folkräkningen är korrekt. Dessa användningsfall skulle dock kräva mycket sociopolitisk fart. Global lag och policy skulle behöva anpassa sig till ett digitaliserat och decentraliserat röstningsparadigm med ett rättsligt ramverk som skulle kunna underlätta ett säkert, distribuerat identitetsautentiseringssystem. Detta skulle tillgodose omedelbara omräkningar av röstsedlar och följa globala identitetsstandarder.

IZ: Hur mycket svårare är det att samarbeta med organisationer för närvarande än vad det skulle ha varit den här tiden förra året, när investeringar och efterfrågan på utrymmet var på topp?

FR: Huruvida marknaden är hausse eller baisse är irrelevant för att decentralisera digital röstning: dess makt ligger i dess användbarhet. Eftersom blockkedjan utnyttjas av Vocdoni för att tillhandahålla de nödvändiga egenskaperna för säkerhet och spårbarhet i digital styrning, är Open Voting Stack inte föremål för marknadsfluktuationer.

Efterfrågan på Vocdonis röstningslösningar ökar på grund av en mängd olika faktorer, inklusive förbättringen av Vocdonis röstningsprotokoll, behovet av styrning i Webb3, externa sociala förändringar såsom hyperdigitalisering av samhället, och ökande fjärrarbete-först på en global skala.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money