Binance förblir kung då Coinbase känner av ansträngningen av björnmarknaden

Av:
sep 21, 2022
Uppdaterad: sep 26, 2022
  • Binance är fortfarande världens största börs, betydligt bättre än FTX och Coinbase vad gäller volym
  • Binances inhemska token har överträffat Coinbase-aktien sedan den senare blev börsnoterad, liksom Bitcoin
  • Coinbase sade upp 18% av sin personalstyrka tidigare i år, medan Binance annonserade om nya tjänster

Storleken på Binances ledning i kryptobörsspelet är betydande.

En enkel titt på diagrammet nedan, som visar volymen under de senaste månaderna mot Coinbase och FTX, visar detta klart och tydligt.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Även om ovanstående är spotvolym, finns det också derivat att överväga. Även om detta utesluter Coinbase, är jämförelsen med FTX liknande – Binance är tydlig.

Det visar ganska mycket hur dominerande Binance har blivit som den främsta börsen. Trots att Coinbase beräknades vara redo att ta tronen när den offentliggjordes 2021, har Binance hållit sig på topp.

Jag minns att jag funderade på den tiden hur mycket den offentliga börsintroduktionen skulle göra för bilden av Coinbase, nyfiken på hur en ansökan till SEC skulle förbättra dess rykte för säkerhet, särskilt bland nybörjare.

Jag trodde att detta kunde ge en katalysator för Coinbase att ta fler marknadsandelar, eftersom antagandet ökade bland institutioner och trad-fi-investerare alltmer strömmade till världen av virtuell valuta. Jag tror dock att jag underskattade Binances innovation, liksom de implicita fördelarna med att inte bli offentlig.

Drygt ett år efter börsnoteringen sade Coinbase upp 18% av sin personalstyrka – rejäla 1 100 personer. Under tiden fortsatte Binance att inte bara anställa sin arbetsstyrka, utan även annonsera efter lediga platser.

Faktum är att sedan Coinbase blev börsnoterad i april 2021, har Binances token (BNB) överträffat den betydligt, med COIN 82% och BNB 52% ned. Intressant nog har den också presterat bättre än Bitcoin under samma tidsperiod.

Faran att expandera för snabbt

Det verkar som att Coinbase expanderat för snabbt.

”Medan vi gjorde vårt bästa för att få det här helt rätt, i det här fallet är det nu klart för mig att vi överanställde” Coinbase VD Brian Armstrong.

Den implicita fördelen med att vara ett privat företag är under tiden att Binance inte står inför den ständiga granskningen av finansmarknaderna, och inte heller är benägen att offra långsiktig tillväxt i jakten på kortsiktiga vinster som i slutändan inte är rätt tillvägagångssätt.

De ökända Super Bowl-annonserna är ett annat exempel på felbedömning. Super Bowl fick smeknamnet Crypto Bowl, eftersom en mängd kryptoannonser – Coinbase, FTX och mer – prydde TV-skärmar runt om i världen och kostade miljontals dollar.

Binance, återigen, sa ett hårt nej. Och återigen, det ser ut som ett förutseende drag idag.

FTX fungerar som långivare i sista hand

Hur är det med FTX? Deras senaste drag att agera som en sista utlånare har varit anmärkningsvärd och fått beröm från hela branschen. Personligen tror jag att detta är mindre ett drag av barmhärtighet, och mer ett fall av opportunistiska affärer. Ändå har FTX också styrts extremt bra och gått från klarhet till klarhet under de senaste åren.

För mig har FTX och Binance skilt sig från mängden av börser, och det finns nu ett stort gap. Detta är särskilt uppenbart nu när björnmarknaden har vänt, med de dåligt förberedda att bli avslöjade, i likhet med Coinbase och dess uppsägningar.

FTX fick mycket press för att förlänga livlinor till företag i form av räddningsaktioner – involverade antingen genom FTX eller Sam Bankman-Frieds Alameda Group, med ett gäng företag. Bland de mest anmärkningsvärda var ett bud på den ansträngda långivaren BlockFi.

Medan BlockFi-ledningen ursprungligen fördömde Bankman-Fried för att vara opportunistisk snarare än altruistisk – det fanns, och fortfarande finns, en berättelse om att SBF förföljde företagen för att rädda dem snarare än av egenintresse – jag är inte säker på att detta spelar någon roll.

Summan av kardemumman är att FTX till och med kan försöka dra nytta av den smittdrivna röran så många företag hamnat i. Om det inte är ett tecken på stark planering och en formidabel balansräkning så vet jag inte vad det är.

Inhemska tokens

Slutligen, för att se hur bra både FTX och Binance har varit, är en snabb blick på deras inhemska tokens allt som behövs. Jag ritade FTX:s token, FTT, och Binances token, BNB, mot Bitcoin – det ultimata kryptoriktmärket.

Om man tittar på avkastningen sedan FTT lanserades i juli 2019 (BNB lanserades i november 2017), har båda börsens tokens överträffat Bitcoin betydligt. BNB är upp 900% och FTT är upp 1268% sedan juli 2019. Under samma tidsram är BTC bara upp 100%.

Även om det inte är en perfekt barometer, tänker jag ibland på tokens som eget kapital i företaget, med den massiva varningen att de är starkt korrelerade till Bitcoin och den bredare marknaden (som företagen själva är, för att vara rättvis).

Slutsats

Sammanfattningsvis tror jag att trots björnsvängarna måste Binance och FTX båda vara nöjda med sin ledning och planering. Krypto är en mycket volatil marknad och de goda tiderna kunde inte vara för evigt. Men med spelplanen på plats verkar båda dessa jättar redo att klara stormen, välplacerade för när pengarna kommer att rulla tillbaka in i sektorn.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money