Fakturering i krypto – Request Finance Q&A

Av:
okt 25, 2022
Listen to this article
  • Request Finance är ett decentraliserat betalningssystem byggt på Ethereum
  • Den har upplevt extrem volatilitet och har gått ner över 90% från sina toppar, i likhet med de flesta altcoins
  • Vi intervjuar dem och frågar om kryptobetalningar, volatilitet och björnmarknaden

På kryptovalutamarknaderna har det varit ett hett år.

Bitcoin och Ethereum har fallit med över 70%. Men i en värld av altcoins har det varit mycket värre, med många mynt som minskat med över 90% när hysterin på tjurmarknaden fick ett abrupt stopp.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Request Finance är en av dessa, det decentraliserade betalningssystemet vars inhemska token är nere med över 90% från sin topp. Genom att tillhandahålla faktureringstjänster och andra lönelösningar har det visat sig ännu mer volatilitet än normalt den senaste tiden. Jag intervjuade Ivan Hong, Content Lead på Request Finance, för att få en inblick i hur livet har varit för altcoins som kämpar mot vågen av försäljning över hela branschen, och vad Requests plan är framåt.

Invezz (IZ): Request-tokenen ökade med över 80% innan den sjönk 40% tidigare i veckan, och är nu tillbaka till ungefär där den började. Jämfört med tidigare toppnivåer är den fortfarande ned över 90%. Tycker du att myntets extrema volatilitet och den relativt låga likviditeten är en dålig sak?

Ivan Hong (IH): Volatilitet är bara en dålig sak när man talar om ett stablecoin avsett att underlätta värdeflödet i en ekonomi.

Tvärtom, för investerare av alla slag kan volatilitet bara vara en bra sak. För investerare som har en långsiktig syn, tillåter volatilitet investerare att ackumulera en önskvärd token till sina riktpriser. För kortsiktiga investerare är volatilitet verkligen själva vinstkällan.

$REQs volatilitet är faktiskt bra för medvetenhet och tillväxt. Det tyder också på att investerare med olika övertygelser börjar lägga märke till vad vi gör.

Det är viktigt att komma ihåg att Request Finance är en app byggd ovanpå Request Network-protokollet. Om Request Finance är framgångsrik kommer $REQ också att bli framgångsrik.

Tokenekonomin är utformad så att ökad användning av Request Network minskar tokentillgången. Allt annat lika bör detta öka värdet på $REQ-token på lång sikt.

Request Finance bidrar till minskningen av $REQ-tillförseln genom att påskynda begäranden om betalning på nätverket. Den hade nått nästan 250 miljoner dollar i total betalningsvolym sedan lanseringen i januari 2021.

Vi hoppas att Request Finances konsekventa, ofta tvåsiffriga månatliga tillväxt visar för andra byggare värdet av att bygga andra applikationer ovanpå Request Network.

Teamet förbättrar ständigt appen och gör den mer användarvänlig. Nyligen lanserade Request Finance en depositionsfunktion som använder smarta kontrakt för kryptobetalningar för att göra användarmedel säkrare.

IZ: Som någon som fakturerar mitt arbete varje månad är jag mycket bekant med faktureringsprocessen. Hur exakt skulle Request göra det enklare, och vilka fördelar skulle det ha jämfört med liknande processer hemvist utanför blockkedjan? Vad exakt hjälper blockkedjan med?

IH: Skillnaden är natt och dag – speciellt om du gör affärer globalt. Jag förstår att Invezz.com är ett globalt företag, och även har många frilansare som fakturerar ditt företag i krypto.

Hur hanteras dessa kryptofakturor idag? Vanligtvis är de PDF-filer som skickas via e-post. Detta skapar alla möjliga administrativa huvudvärk.

För det första är det frågan om betalningar. De flesta företag har ett kalkylblad som innehåller listor över plånboksadresser i en kolumn och namn i den andra. De måste manuellt kopiera betalningsinformationen från antingen PDF-fakturorna eller detta kalkylblad när de betalar fakturorna. Detta är tidskrävande och otroligt utsatt för mänskliga fel.

I Request Finance är alla plånboksadresser kopplade till namn och mejl. Det finns ingen chans att betala fel belopp eller till fel person. Med vår funktion för batchbetalningar kan du också granska, godkänna och betala hundratals olika plånböcker i olika tokens med bara tre klick.

För det andra finns det också frågan om finansverksamheten. Med Request Finance kan du bespara dig själv den oändliga fram och tillbaka av onödig kommunikation mellan frilansare och ditt företags ekonomiavdelning.

Du kan schemalägga återkommande fakturor för månatlig fakturering. Eller automatisera e-postpåminnelser för att jaga kommande eller sena betalningar. Du kan också aktivera e-postmeddelanden för att låta alla veta när deras fakturor har skickats, avvisats, accepterats eller betalats i kedjan.

Men vänta – det finns mer. En vanlig olägenhet för företag med fakturor är att det ibland uppstår misstag med fel faktureringsinformation som företagets namn, skattenummer eller adress. Detta kan orsaka onödiga förseningar i behandlingen av betalningar.

Med vår ”InvoiceMe”-funktion kan du skicka en QR-kod eller länk till dina frilansare eller entreprenörer. Detta skapar automatiskt en faktura som redan är ifylld med din företagsinformation. De behöver bara fylla i resten av fakturan. Nu kan vem som helst fakturera dig korrekt med bara några klick.

För det tredje är det frågan om bokföring. PDF-filerna kommer alla i olika layouter, som måste laddas ner manuellt, namnges korrekt och lagras i filer. Deras data måste extraheras, sammanställas och laddas upp till något bokförings- eller redovisningsprogram som Xero. Men hur redogör du för de historiska växelkurserna för fakturor denominerade i volatila kryptovalutor, eller till och med fiat-växelkurser? Hur är det med gasavgifter?

Allt detta är automatiserat i Request Finance. Du har en enda ren instrumentpanel där du kan se alla dina fakturor i kronologisk ordning, filtrera efter namn, adresser eller betalningsstatus. All denna data, inklusive historiska växelkurser och gasavgifter, kan enkelt exporteras till skatte- eller bokföringsprogram med några få klick.

IZ: Jag har fått betalt i krypto tidigare, vilket var en sömlös upplevelse genom att skicka min plånboksadress till min arbetsgivare. Var passar Request in i denna process?

IH: Request Finance är utformad för att möta företagens drift- och efterlevnadsbehov. Ju lättare det är för dem att hantera hundratals frilansare som du, desto mindre sannolikt är det att de gör misstag eller möter förseningar när de betalar till dig.

Men det finns också fördelar för att du som frilansare eller entreprenör får betalt i krypto.

Det hjälper dig att förenkla faktureringsprocessen. Du kan automatisera återkommande fakturor för att fakturera dina kunder månadsvis, veckovis eller till och med på streamingbasis. Eller schemalägg e-postpåminnelser för att jaga kommande räkningar, eller till och med försenade betalningar.

Den låter dig också veta när du har fått betalt. Du kan också aktivera e-postmeddelanden för att låta dig och dina kunder veta när dina fakturor har skickats, avvisats, accepterats eller betalats i kedjan.

Slutligen fungerar det som ett deterministiskt bevis på inkomst. Anta att du får ett samtal från brottsbekämpande myndigheter som misstänker att du tvättar pengar för en internationell bluffring. Eller skattemyndigheten som anklagar dig för olaglig skatteflykt. Att skicka din Etherscan-plånbokshistorik till dem gör lite nytta.

Detta har redan hänt flera av mina kollegor som arbetar med krypto. Tyvärr fick de utstå besväret och skräcken med timmar av förhör och att få sina tillgångar frysta innan de slutligen förklarades oskyldiga efter flera veckor.

Den pseudonyma karaktären hos kryptoplånboksadresser och de långa alfanumeriska strängarna av transaktionshaschar är illa lämpade för finansiell rapportering eller beräkning av skatteskulder.

Men med Request Finance dokumenteras allt detta enkelt och i ett läsbart format. Alla plånboksadresser är också kopplade till verkliga identiteter på ett deterministiskt sätt. Det finns nästan ingen chans att en plånbok eller betalning är felmärkt av misstag.

IZ: Vad är tanken bakom Request inhemska token? Skulle tjänsten kunna existera utan detta?

IH: $REQ-tokenen designades för att underlätta transaktioner över Request Network-ekosystemet i flera funktioner:

  • Anti-spam: Transaktionsavgiften som tas ut för varje begäran motverkar skadlig nätverksanvändning, vilket minskar spam. Utan skräpposttransaktioner är nätverkets prestanda bättre, vilket förbättrar användarupplevelsen (UX).
  • Styrning: Request Network är ett decentraliserat protokoll som använder en styrningsstruktur utanför kedjan. Deltagare kan rösta om viktiga beslut som påverkar nätverkets långsiktiga framgång genom denna mekanism. Projektgruppen planerar att införa en styrningsstruktur i kedjan parallellt med utvecklingen av en decentraliserad autonom organisation (DAO). Under den omarbetade förvaltningsstrukturen kommer $REQ verktygstoken att vara nödvändig för att avge röster.
  • Deflation: Transaktionsavgifterna som tas ut av användarna samlas i ett Ethereum smart kontrakt som utgör grunden för en deflationsmekanism för $REQ-kryptoförsörjningen. Denna mekanism hjälper till att stabilisera värdet på $REQ-tokenen genom att minska det cirkulerande utbudet.
  • Staking: Användare kan satsa $REQ-tokens på Bancor i en likviditetspool med en enda token som ger skydd mot permanent förlust. Dessutom planerar Request att introducera ett internt insatskoncept för noddistribution. Med andra ord, genom att satsa $REQ kan användare använda en nod som ger sina slutanvändare en mer strömlinjeformad upplevelse.
  • Rabatter: $REQ kryptoinnehavare kan få rabatter på produkter när de blir tillgängliga.
  • Oberoende: $REQ-tokenen tillåter Request Network att arbeta samtidigt på flera blockkedjor – eller sin egen dedikerade blockkedja. $REQ är byggd för att vara en interoperabel verktygstoken som migrerar utan att negativt påverka nätverkets prestanda. Som ett resultat är nätverksprestanda oberoende av både tokenen och teknisk infrastruktur hos dess tjänsteleverantörer.

IZ: Det finns många kryptostartups som arbetar inom liknande områden. Hur konkurrenskraftigt är detta område och hur många tror du kommer att överleva denna björnmarknad?

Konkurrens är ett gott tecken. Det tyder på att många tycker att en möjlighet är värd att utöva. Nya deltagare är alltid fria att komma in i utrymmet, och även äldre spelare kan besluta sig för att tävla på den här arenan genom att skaffa kryptostartups som vi.

Men jag tror att få användarnas förtroende kanske är en av de svåraste sakerna att göra för företags SaaS-företag. Ekonomichefen för ett större kryptoföretag som bearbetar miljontals dollar varje månad kommer knappast att bli övertygad om att prova ett sidoprojekt, utan garanti för kundsupport när saker går fel, eller förmågan att stödja nya funktionsförfrågningar, integrationer eller ständiga förbättringar.

Request Finance är mycket välkapitaliserat, med stora, välkända användare som The Sandbox, Decentraland, Aave och andra – av vilka många också är våra supportrar.

Verkligheten på alla fria marknader är att de flesta inte kommer att överleva björnmarknaden. Se bara på alla misslyckade dotcom-hopp från 1990-talet. Men jag tror också att de som vi som fortsätter att bygga på björnmarknaden och kan visa fortsatt tillväxt trots ogynnsamma makroekonomiska förhållanden är välpositionerade.

IZ: Björnmarknaden har uppenbarligen varit brutal, med priser över hela linjen kollapsade. Tror du att mynt som Request kan återhämta sig medan makromiljön fortsätter att förvärras, eller kommer detta att vara en långsiktig återuppbyggnad beroende på att den bredare ekonomin (och krypton) återhämtar sig, samt att Request fortsätter att utvecklas?

IH: Om jag med säkerhet kunde berätta för dig vart priset på en token var på väg, så är jag antingen ett geni, en bedrägare eller en dåre! Jag gör inga anspråk på det förra, och absolut inte det senare.

Det finns många bestämningsfaktorer för tokenpris, så många och komplexa i deras interaktioner att prisrörelserna lika gärna kan karakteriseras som till stor del stokastiska.

De som vill dra nytta av kortsiktiga positioner måste göra det med extrem försiktighet och se till att aldrig sätta in mer kapital än de har råd att förlora. Det är verkligen inte omöjligt att lönsamt handla altcoins på detta sätt. Men den stora majoriteten av tillfälliga investerare kommer att förlora pengar i villfarelsen att de kan.

Generellt sett bör de flesta människor ha en långsiktig syn på projekt och utvärdera deras förtjänster utifrån grunderna på ett så rigoröst sätt som möjligt. Det finns många modeller för värdering som sträcker sig från det traditionella till det esoteriska. Vi tror att det är därför vi för närvarande har ett stort antal Tier 1, globala riskkapitalfonder som kastar erbjudanden på oss.