Vad hände med cannabisaktiebubblan? Vad härnäst?

Av:
okt 26, 2022
Listen to this article
  • Marijuanaaktier handlades som memes, red på hysterin i slutet av 2020/början av 2021
  • Bidens valvinst sågs som ett enormt uppsving för regleringsförhoppningar, men kan ha överreagerats på
  • Framöver kommer cannabis att fortsätta att vara extremt flyktigt i detta makroklimat

Det verkar aldrig finnas en tråkig dag när det kommer till cannabisnyheter.

Efter koffein och alkohol hamnar cannabis som den tredje mest populära drogen i världen. Och ändå, ser man på aktiemarknaden, känns sektorn infantil i jämförelse. Det beror naturligtvis på marijuanas oklara juridiska status, som skiljer sig mycket åt runt om i världen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Även inom USA innebär skillnaden i rättslig ram på federal nivå och mellan stater att drogens laglighet är över hela butiken. Kanske visar grafen nedan detta bättre än något annan.

Diagram via disa.com

Även om diagrammet visar att många stater tillåter marijuana till åtminstone viss kapacitet, förblir läkemedlet klassificerat som ett schema 1-kontrollerat ämne enligt lagen om kontrollerade ämnen (CSA).

Framför allt utsätter detta cannabisföretag för den ökända Section 280E. Det här är en lag som förhindrar människohandlare av ämnen enligt schema I, såsom cannabis, från att dra av ”vanliga och nödvändiga” affärskostnader från sin skattesedel. I huvudsak straffar det dessa företag genom att införa en högre skatteskuld baserat på bruttoinkomst snarare än nettoinkomst.

Biden ses dock generellt som mer pro-cannabis. Hans valvinst var ett lyft för cannabisindustrin, med tanke på att sektorn är så starkt beroende av fortsatt reglering och juridisk status för att öppna upp framtida vinster.

Jag plottade utvecklingen av cannabisaktier mot S&P 500 för att visa hur mycket av en boom sektorn ursprungligen såg när Biden vann.

Naturligtvis visar diagrammet också hur dåligt det har gått sedan dess. Efter en första ökning, där Marijuana ETF fördubblades under de tre månaderna efter valet, har det varit hett sedan dess. Från dessa toppar har det minskat svindlande 90%.

Naturligtvis kan vi inte överskatta makroläget. Detta är anledningen till att jag plottade det mot S&P 500, faktiskt. Med en mängd variabler som kommer in hårt mot marknaden – levnadskostnadskrisen, räntehöjningar, det ryska kriget för att nämna några – är sentimentet lika dåligt som det har varit sedan den stora finanskraschen.

Men först, varför var ökningen så stor?

Uppgången

Det är verkligen svårt att överskatta effekten av demokraternas vinst 2020 på cannabislagren. Även om det ser hysteriskt ut i efterhand, fanns det anledning till detta. Som jag sa ovan, är laglighet så oerhört viktigt för branschen, och här fanns en valvinnare och ett parti som representerade en mycket stark förespråkare för denna laglighet.

Detta var också under pandemiboomen, när nästan alla tillgångar i världen gav upprörande vinster. Biden tillträdde kort innan möjligen toppen av det hela, när Gamestop och de andra meme-aktierna rasade uppåt på baksidan av tungt stöd från Robinhood-investerare.

Marijuanaaktier var en naturlig kandidat för denna FOMO-drivna galenskap, och det är precis vad som hände.

Förutom Bidens vinst och aktiehandelsvansinnet flödade konsolidering genom branschen när stora aktörer började gå samman och förvärva, som Aphria och Tilray, och odlade synergier och ökade marginalerna.

Men det skulle inte vara länge.

Fallet

När meme-crazen dog, började cannabislagren vackla. Och sedan värre – de föll. Och snabbt.

Kanske, när man ser tillbaka, var optimismen som skapades av Bidens vinst för mycket. Även om det utan tvekan är en välsignelse kvarstår det faktum att om lagstiftningen någonsin skulle gå igenom, skulle det kräva att några republikaner i senaten konverterades. Utan att nämna det faktum att Biden skulle behöva skriva under det, och han har bara kampanjat för att avkriminalisera det, snarare än att direkt legalisera det. Han införde också i sitt tidigare liv en del lagstiftning som skärper straffen för droganvändare och -handlare.

Men låt oss vara tydliga här – det här var aldrig en grundläggande pjäs. Cannabisaktier passar perfekt in i meme-aktierpandemoniumet som visade sig vara så lukrativt 2021. Det enda problemet är att det inte är 2021 längre.

Det här är verkligen en makrosaga. Faktum kvarstår att cannabislagren lever långt utanför riskspektrumet. Och allt som bor i de delarna har blivit helt krossat.

Federal Reserve har dragit ut mattan av låga räntor, masspengatryckning och QE-bonanza under investerarnas fötter, och tillgångar överallt har ramlat, eftersom investerare föll i säkerhet. I kriser går korrelationerna till 1, och de mest riskfyllda tillgångarna faller hårdast. Cannabisaktier har alltid varit volatila och kommer alltid att lida i den här miljön.

Det finns andra bekymmer också. Flera aktier har kritiserats för att ge ut för många aktier. När man tittar på företag som Aurora och Sundial Growers verkar detta vara svårt att försvara. Auroras andel har ökat med över 12 000% mellan 2014 och bubbletoppen i början av 2021.

Solur, å andra sidan, gjorde detsamma. Innan Biden tillträdde hade företaget en halv miljard aktier utestående. Några månader senare hade de tagit på sig en slumpartad miljard mer och multiplicerat antalet utestående aktier med 3X.

Går framåt

Nu när marknaden har svalnat, hur ser det ut framöver? Tja, samma gamla historia, egentligen. Det betyder att vi kommer att förlita oss på Federal Reserve för alla rörelser på aktiemarknaden, som dess kamp mot inflationslönerna fortsätter.

Marijuanaaktier kommer att fortsätta att eka, med tanke på deras plats som en högrisktillgång. Detta är framför allt nyckelpunkten, vilket innebär att alla investeringar skulle komma med stor volatilitet.

Det är svårt att välja ut ett företag, eftersom de alla kommer att vara mycket korrelerade. Tilray presenterar kanske det mest spännande, med tanke på analytikers genomsnittliga prismål på 4,05 dollar och dess (åtminstone relativt) långvariga historia inom branschen.

Men även då är diagrammet nedan … fult.

Mot ovanstående långsiktiga avskrivningar, vad är 15% uppsida härifrån? Visst, det känns väldigt genomförbart, men skulle ett steg i motsatt riktning vara överraskande?

Ovanstående sammanfattar mycket av det vi ser inom sektorn. Och hur som helst, så länge marknaden fortsätter att studsa runt på Feds ord, kommer det alltid att vara den drivande faktorn.

Som helhet känns det bara riskabelt att hoppa in i den här sektorn just nu. Det finns för många okända här, och i kombination med att den bredare ekonomin står inför så mycket osäkerhet, bör alla investeringar komma med vetskapen om att den potentiella volatiliteten här är extrem – och det inkluderar till nedsidan, som historien visar.