FTX-kollaps är ironiskt och sorgligt

Av:
nov 9, 2022
Listen to this article
  • VD Bankman-Fried insisterade på Twitter att FTX hade tillräckliga reserver, i tweets som sedan har raderats
  • Vår analytiker skriver att det finns en mycket dyster ironi här
  • Binance har sedan dess meddelat att de kommer att implementera on-chain-reserver för större insyn

En våg av uttagsförfrågningar har kommit över FTX, världens näst största kryptovalutabörs, under de senaste 48 timmarna.

Detta var som svar på farhågor över FTX:s solvens då det avslöjades att FTX:s inhemska token, FTT, användes som säkerhet trots att de skapade samma token.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Rapporter avslöjade sedan att FTT-tokenen var en stor del av systerhandelsföretaget Alamedas tillgångar, vilket ifrågasatte dess förmåga att tjäna pengar på mycket av sin balansräkning, om dess skulder skulle kallas.

Spola framåt några timmar, vilket är en livstid i kryptotermer, och FTX stängde av uttag. Nu var oron panikslagen och branschledaren Binance tvingades gå in och stödja FTX, och tillkännagav att en affär hade träffats för att förvärva FTX mitt i denna ”likviditetskris” (djupdykning av hela fiaskot som publicerades i morse här).

Och det finns en väldigt stor ironi här.

Bevis på reserver

Hela denna panik utlöstes när folk började frukta att FTX var insolventa. Sam Bankman-Fried insisterade på Twitter att de var det, stenhårda klienttillgångar var säkra i en tweet som sedan har raderats.

Dagen efter avbröts uttag. Och sedan tog SBF bort tweeten.

Men varför väntar vi alla på en tweet från en miljardär för att försäkra oss om att våra tillgångar är säkra? Vad sägs om … och höra mig med det här … använda blockkedjan för att lösa detta? Jag twittrade ut detta i måndags – är det inte ironiskt att i en industri som bygger på blockkedjan ignorerar ett av de största användningsfallen för det?

I slutändan var FTX inte bra för det. Jag har ingen aning om vad de gjorde med klienttillgångar, men de var inte där de skulle ha varit. Vilket är fruktansvärt, eftersom kunderna satte in pengar på sin börs för att köpa krypto, inte för att få FTX skickat någon annanstans.

Vilket återigen kunde ha visat sig om de gick med på att publicera en plånbok i kedjan. Men istället försäkrade deras VD alla att medlen var säkra och klienttillgångar inte användes någon annanstans, medan uttag skulle fortsätta att behandlas. Och sedan stängde han av uttag. Och sedan tog han bort tweeten.

Binance går med on-chain

Det visade sig att CZ lyssnade på mig som klagade på Twitter. Eller, du vet, hela världen tittar på och skrattar åt krypto, när det hela gick ner i galenskap.

”Alla kryptobörser borde göra merkle-tree proof-of-reserves” sa han i går kväll. ”Bankerna kommer snart att börja göra proof-of-reserves”.

Ironisk. Ironiskt och sorgligt.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer inom minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com

9.3/10