Hur amerikanska kunder räddades från FTX-röran

Av:
nov 10, 2022
Listen to this article
  • FTX är insolvent med hål i balansräkningen som enligt uppgift är så stor som 8 miljarder dollar
  • Amerikanska kunder opåverkade eftersom FTX US fortsätter att behandla uttag
  • Har amerikanska kunder räddats av strikta tillsynsmyndigheter?

Efter en period av tystnad som kändes som en evighet – trots allt, en dag i krypto är ett år någon annanstans – dök den mest ökända mannen i branschen upp på torsdagseftermiddagen, mitt i den pågående FTX-kollapsen (djupdykning publicerad igår här).

Sam Bankman-Fried (SBF) publicerade en 21-tweet-tråd som började med den oerhört viktiga (men så meningslösa) frasen, ”Jag är ledsen”. Hej, det är mer än Celsius-investerare fick av Alex Mashinsky efter att hans firma gick till noll (den där djupdykningen publicerades här), med kunder som förlorade allt (eller nästan alla, beroende på hur den fleråriga domstolsprocessen kommer att utspela sig).

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

En sak förbisedd i allt detta? SBF släppte förmodligen tråden från Bahamas – inte hans hemland USA. FTX har sitt huvudkontor på den karibiska ön, med FTX US en separat enhet. Och FTX US åker på bra.

Har USA:s reglering räddat amerikanska konsumenter?

Regulatorer får en tuff tid i krypto. När allt kommer omkring är en av pelarna i krypto decentralisering. Bitcoin växte fram ur libertarianska ideal, skapade av cypherpunks, en grupp internetbor som använder kryptografi för att förbättra integritet och självsuveränitet.

Reglering sparade också amerikanska kunder mycket pengar här. SBF är en kille från Kalifornien som gick på Stanford. Men han byggde sin kryptovalutabörs i Hong Kong, innan han flyttade till Bahamas. Varför?

För att dra fördel av slapp reglering, så klart. Det sammanflätade förhållandet mellan handelsföretaget Alameda och FTX-börsen var ständigt föremål för granskning. Men Sam insisterade alltid på att allt var bra.

Se, detta är nyckeldelen. En kryptovalutabörs är just det – en börs. Kunder sätter in pengar för att köpa krypto, och krypton ska sitta där tills kunden tar ut den. Börser är inte delade reservbanker, som lånar ut klienttillgångar för att få avkastning.

Därför bör en körning på banken inte utlösa en ”likviditetskris”, som beskrivs av SBF. Alla tillgångar ska finnas där. Och – i möjligen hans mest allvarliga brott – insisterade SBF på att så var fallet i en tweet på måndag. Jag skulle länka tweeten här men SBF raderade den faktiskt nästa dag, så skärmdumpen nedan måste duga. Hoppsan.

Vad hände med pengarna?

Så, hur har FTX gått under med ett hål på 8 miljarder dollar? Tja, det kommer tillbaka till handelsarmen Alameda. Den led stora förluster mitt i smittspridningen efter Terra (och DEN dödsspiralens djupdykning är här). För att stötta det verkar SBF ha skickat lån till företaget från FTX. I utbyte mot dessa lån accepterades FTT som säkerhet.

Du vet, samma FTT som skapades av SBF och erbjuder minimal nytta utanför FTX. Inte bara det, utan tokenen är otroligt illikvid. Och även om det är oklart just nu, verkar det som att en del av de medel som skickats till Alameda – som skyddas av denna FTT-token – var kundtillgångar.

Sedan avslöjade en rapport från CoinDesk att balansräkningen för Alameda var staplad full av FTT – mer än vad myntets marknadsvärde var (kom ihåg att FTT skapades av SBF och erbjöd minimal nytta utanför FTX). Katten var ute ur påsen. Binances VD Zhao (CZ) såg den här katten och valde att dumpa Binances innehav, värda minst 580 miljarder dollar.

För Alameda och FTX, med tanke på att hela ekosystemet stöddes av denna FTT-token, var detta ödesdigert. Och så kom Alamedas VD Caroline Ellisons erbjudande att köpa hela väskan för 22 dollar per token.

CZ tog inte emot detta erbjudande. På frågan varför hon var tillräckligt orolig för att erbjuda sig att köpa allokeringen för $22 per token i en OTC-transaktion, hade SBF följande att säga.

Det dröjde inte länge innan slussarna öppnades. Försäljningen ökade, och eftersom det var en sådan illikvid token kollapsade FTT:s pris. Detta minskade FTT-säkerheten som innehas av FTX till värdelös och skapade en obalans i FTX:s tillgångar och skulder. Kundmedlen kunde med andra ord inte matchas. Game, set, match.

Och så upphörde uttag och nödsamtal om räddningsaktioner inleddes, som till slut misslyckades.

Reglering räddar amerikaner

Och ja, allt detta är från Bahamas. USA:s strikta regleringshållning drev SBF till Karibien, vilket tvingade honom att starta ett mer konservativt dotterbolag, FTX US, i USA. Samma FTX US som är helt flytande, bearbetar alla uttag och inte fångas upp i något av detta.

Binance, som så nära tog över FTX mitt i krisförhandlingarna, har också ett separat dotterbolag i USA av regulatoriska skäl. Företaget var till och med under utredning för penningtvätt 2021. SBF själv är föremål för en pågående utredning av SEC om huruvida FTX US-erbjudanden räknas som värdepapper, även om det verkar överflödigt i sammanhanget av händelser från de senaste dagarna.

Som någon som tidigare varit ganska kritisk till den hastighet med vilken regulatorer har rört sig, måste detta noteras.

I likhet med domare i en fotbollsmatch stannar folk sällan för att tacka tillsynsmyndigheter. Men det finns många amerikanska kunder där ute idag som är skyldiga dem en.