Vad är styrning av avkastningskurvan och vad hände idag i Japan?

Av:
Dec 20, 2022
Listen
  • Centralbanker runt om i världen höjer räntorna, men Japan har motverkat trenden
  • De har upprätthållit en enkel penningpolitik via styrning av avkastningskurvan
  • Den här veckan höjde de sitt målintervall till +/- 50 bps

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Japan skakade marknaden på tisdagsmorgonen med en överraskande justering av sin strategi för styrning av avkastningskurvan. Detta pumpade yenen mot dollarn (USD/JPY), och skickade vågor över hela marknaden, med S&P 500-terminer som skickades kraftigt lägre. Men vad betyder styrning av avkastningskurvan?

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

De flesta centralbanker använder inte styrning av avkastningskurvan

Copy link to section

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve hanterar vanligtvis ekonomisk tillväxt och inflation genom att fastställa en kortfristig nyckelränta som kallas federal funds-räntan. Detta är den ränta som marknaden bevakar så noga, eftersom den styr hur billiga pengar är att låna, vilket har konsekvenser för ekonomin i stort.

I år har inflationen stigit snabbt över hela världen vilket har lett till att centralbankerna aggressivt höjt räntorna för att dämpa efterfrågan och kyla ner ekonomin, varav den senaste var en höjning på 50 bps (0,5%) förra veckan.

Grafen ovan visar att räntorna har sjunkit till nära noll ofta under de senaste tjugo åren. Därmed är centralbankens möjlighet att påverka den ekonomiska tillväxten begränsad eftersom de inte längre kan sänka räntorna.

Dessutom är Fed Funds-räntan den kortsiktiga räntan för saker som kreditkortsskulder och billån. Medan räntan filtrerar genom ekonomin kan den vilja påverka den långa räntan direkt, vilket är väsentligt för saker som bolåneräntor.

För att uppnå detta engagerar sig centralbanken i köp av värdepapper och statsstödda skulder på den öppna marknaden, vilket tillför bankreserver i ekonomin. Detta är känt som kvantitativa lättnader och håller det finansiella systemet översvämmat av krediter. Det är musiken de spelar för att hålla igång festen, med andra ord.

Hur skiljer sig kvantitativ lättnad från styrning av avkastningskurvan?

Copy link to section

Men ett land är annorlunda – Japan. Dess centralbank, Bank of Japan (BoJ) har använt en annan strategi känd som styrning av avkastningskurvan sedan 2016. Detta är ett mer okonventionellt sätt att hålla avkastningen på en viss nivå och riktar sig till de långsiktiga avkastningarna.

Styrning av avkastningskurvan innebär att en centralbank köper eller säljer så många obligationer som behövs för att rikta in sig på en specifik långsiktig ränta. Det här kan låta som kvantitativa lättnader, säger du. Och du har rätt, det är det verkligen. De är två sidor av samma mynt – de köpte involverar köp av statsskulder (statskassen) för att påverka räntorna och pumpa in pengar i ekonomin.

Men skillnaden är att kvantitativa lättnader innebär att man köper ett visst antal obligationer på en regelbunden basis för att injicera denna kredit i systemet. Medan styrning av avkastningskurvan innebär att man köper så många obligationer som krävs för att hålla avkastningen på en viss nivå.

Så kvantitativa lättnader är fokuserade på mängden pengar, medan styrning av avkastningskurvan handlar om att rikta in sig på en specifik långsiktig avkastning. Och styrning av avkastningskurvan är vanligtvis fokuserad på långsiktig avkastning snarare än kortsiktig.

Vad händer i Japan med styrning av avkastningskurvan?

Copy link to section

När det gäller Japan övergick BoJ till en styrningspolitik för avkastningskurvan 2016 som försökte knyta den 10-åriga japanska statsobligationsräntan (JGB) till 0%. Detta innebär att närhelst JGB-avkastningen stiger över 0%, köper BoJ obligationer för att driva tillbaka avkastningen.

Förespråkare för denna politik hävdar att centralbanker kan uppnå en lägre ränta med en mycket liten balansräkning än de skulle kunna under kvantitativa lättnader.

Avvägningen är att obligationshandeln drastiskt kan sakta ner. Företag kan också få incitament att ladda upp på skulder, vilket gör att zombieföretag kan rulla vidare helt enkelt genom att rulla över billiga skulder. Det finns också problemet med att större företag sannolikt kan dra fördel av dessa lägre priser i högre grad, vilket ger upphov till alla möjliga monopolkonsekvenser.

Kritiker hävdar också att inflationsförväntningarna stiger. Men den största nackdelen kan vara osäkerheten, eftersom ingen riktigt vet vad politiken kommer att påverka på lång sikt. Federal Reserve har eftersträvat styrning av avkastningskurvan sedan andra världskriget, men den har inte använts sedan under en normal tidsperiod.

Vad hände idag?

Copy link to section

I morse övertalade Bank of Japan marknaderna genom att bredda sitt mål på den 10-åriga JGB för att tillåta den att röra sig 50 bps på vardera sidan av 0%. De sade i ett uttalande att det var avsett att “förbättra marknadens funktion och uppmuntra en mjukare bildning av hela avkastningskurvan, samtidigt som ackommoderande finansiella villkor bibehålls”.

Yenen stärks som ett resultat, eftersom högre avkastning betyder att mer kapital sannolikt kommer att strömma in. Aktier i både USA och Europa föll tillbaka före öppningsklockan. Marknaden ser sannolikt detta som en signal om att Japan garderar sig mot inflation.

Med Japan som blir mer hökigt, Feds orubbliga hållning den här veckan att höga räntor skulle bestå och ECB-chefen Christine Lagarde också varnar för högre räntor, fortsätter marknaden att inse att 2023 kan bli en högräntemiljö längre än tidigare väntat.

Spänn fast er människor, en återkomst av lätta pengar-dagar är långt borta än.

JPY Aktier & Fonder Makroekonomi Obligationer Statsobligationer