Världsbanken varnar för global recession när tillväxtprognoserna sänks för 2023

Av:
Jan 11, 2023
Listen to this article
  • Världsbankens rapport målar en dyster bild för 2022, varnar för ihållande kärninflation
  • Tillväxtekonomier kommer att drabbas särskilt hårt, rapporterar Bank
  • Tillväxtprognoserna 2023 är 0% för euroområdet, 0,5% i USA, 4,3% för Kina

Precis när marknaderna började kännas lite mer optimistiska kom en påminnelse om den svåra situationen som världen står inför. Världsbanken sänkte sina tillväxtprognoser på tisdag, vilket målar upp en dyster bild av det kommande året för många nationer.

Global recession i korten

Världsbanken förväntar sig en global BNP-tillväxt på 1,7% 2023. Utanför 2009, som var efterdyningarna av den stora finanskraschen, och det covid-inspirerade 2020, är det den lägsta siffran sedan 1993. Du behöver inte att jag berättar för dig att det…inte är bra.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ännu mer uppseendeväckande är det faktum att prognosen på 1,7% kom inte alltför långt efter den senaste rapporten i juni 2022, då banken förutspådde en global tillväxt för 2023 att landa på 3%.

Med tanke på bräckliga ekonomiska förhållanden kan varje ny ogynnsam utveckling – såsom högre än väntat inflation, plötsliga räntehöjningar för att hålla tillbaka den, ett återupplivande av covid-19-pandemin eller eskalerande geopolitiska spänningar – driva den globala ekonomin in i recession

Världsbanken

Och så, ordet “R” är fast i lexikonet för nationer runt om i världen. Detta är det dilemma som centralbanker över hela världen står inför, naturligtvis. Räntehöjningar behövs för att tygla den skenande inflationen, men för höga höjningar och en lågkonjunktur utlöses.

Detta har utlöst katt-och-råtta-spelet mellan aktiemarknaden och Fed, med investerare som försöker gissa Fed och förutsäga om de är så stenhårda som de påstår sig handla om inflation, eller om de ska syna dess bluff och anta en pivot kommer om det blir för mycket.

Än så länge har dock Fed inte spelat med. Räntorna har pressats norrut och med inflationen höjd till så höga nivåer – och trots att utsikterna försvagats under den senaste månaden och hopp om att den kan ha nått sin topp – framstår det allt mer osannolikt att en påtaglig nedgång inte kommer att krävas för att hantera kostnaderna för levande kris som griper länder runt om i världen.

Vilka länder förväntas växa i vilken takt?

Tillväxten i USA spås komma in på 0,5%, medan euroområdet förutspås vara oförändrat. “Tillväxten i avancerade ekonomier förväntas sakta ner från 2,5% 2022 till 0,5% 2023. Under de senaste två decennierna har avmattningar av denna omfattning förebådat en global recession”, tillade Världsbanken.

Smärtan förväntas bli värre för de framväxande ekonomierna, av vilka många är belastade med höga skuldbördor och därmed extra sårbara för den stigande räntemiljön. Deras villkor försämras av “sammansättning av hög inflation, valutadepreciering, stramare finansieringsvillkor och annan inhemsk motvind”

Den prognostiserade tillväxten på 0,5% i USA 2023 är 1,9 procentenheter lägre än tidigare prognoser och skulle vara den svagaste utvecklingen utanför officiella lågkonjunkturer sedan 1970. Detta kommer utan tvekan att tynga beslutsfattarna i Fed.

I Europa fick euroområdet en nedjustering på 1,9% för att nå 0%-räntan, medan Kina har prognostiserat tillväxt på 4,3% i år – 0,9% lägre än tidigare prognoser, trots att ekonomin öppnat upp under de senaste veckorna efter en lång tid period av covid-lockdowns. Kinas tillväxt sjönk till 2,7% 2022, den långsammaste takten sedan 1970-talet, bortsett från 2020.

Är det värsta i det förflutna?

Biljonfrågan är om det värsta har passerat och inflationen nått en topp. Detta kommer att vara nyckeln som avgör den framtida räntebanan och den globala ekonomins öde. Världsbanken noterade att inflationstrycket började mildras när gardinerna stängdes 2022, men varnade för att förhöjd kärninflation kan fortsätta.

Denna kärninflation är vanligtvis vad beslutsfattare fokuserar på, eftersom den tar bort de flyktiga mat- och energivarorna och är mer lyhörd för penningpolitiken. Med lägre energi- och råvarupriser har den totala inflationstakten börjat falla, men kärninflationen har varit klibbigare i många länder, vilket pekar på en längre period med höga priser och ett mer ihållande problem.

Banken beskrev det baisseartade argumentet för marknader:

Den globala inflationen kan pressas högre av förnyade utbudsstörningar, inklusive till viktiga råvaror, och en förhöjd kärninflation kan bestå. För att få inflationen under kontroll kan centralbankerna behöva höja styrräntorna mer än vad som förväntas för närvarande

Tiden får utvisa om inflationen har nått en topp. För närvarande kommer marknaden att fortsätta att förutsäga inflationssiffror och Fed:s åtgärder. Nästa stopp? Morgondagens CPI-avläsning i USA, den så viktiga månatliga mätaren som sannolikt kommer att flytta marknaderna avsevärt – frågan är åt vilket håll.