Ad

Vad händer på Nexo? Razzia på kryptolångivarens kontor

Av:
Jan 13, 2023
Listen
  • Nexos kontor fick en razzia i Bulgarien för en rad ekonomiska brott, inklusive ryska sanktionsöverträdelser
  • Kryptolångivaren drog sig tillbaka från den amerikanska marknaden i december efter regulatoriska strider
  • Den senaste incidenten sammanfattar problemet med Nexo och dessa långivare

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Are you looking for signals & alerts from pro-traders? Sign-up to Invezz Signals™ for FREE. Takes 2 mins.

Kryptolångivaren Nexo fick en razzia på deras kontor i Bulgarien i torsdags, i vad som är kryptovalutans senaste strid med lagen.

Nexos kontor fick en razzia av över 300 poliser och åklagare, som en del av en storskalig utredning om organiserad brottslighet, penningtvätt, bankverksamhet utan licens och datorbedrägerier, enligt en talesperson för chefsåklagaren.

Dessutom dyker det upp rapporter som kopplar Nexo till finansiering av terrorism och kringgående av sanktioner mot Ryssland.

Nyheten har utlöst den vanliga euforin på båda sidor. Å ena sidan finns det de som fördömer att Nexo sjunger på sista versen, och är den senaste kryptolångivaren som fallit offer för den obevekliga kryptobjörnmarknaden.

Å andra sidan har Nexo kämpat emot hårt och twittrat att de inte hade gjort något fel och faktiskt “tog ett av de mest aggressiva tillvägagångssätten” angående sanktioner kring det ryska kriget.

Så vilket är det?

Nexo hade tidigare dragit sig ur den amerikanska marknaden

Copy link to section

Det här är ingen bra situation. Det följer också på att Nexo drog sig ur den amerikanska marknaden i början av december. Flera amerikanska delstater hade utfärdat order om att “upphöra och avstå” mot Nexo för att ha erbjudit oregistrerade värdepapper. New Yorks justitiekansli stämde också Nexo för att han “felaktigt har visat att de följer tillämpliga bestämmelser och licenskrav”.

Nexo hade lagt skulden rakt av på tillsynsmyndigheterna i ett avskedsskott på Twitter.

Vårt beslut kommer efter mer än 18 månader av god-tros-dialog med amerikanska statliga och federala tillsynsmyndigheter som har hamnat i en återvändsgränd

Jag skrev en djupdykning om affärsmodellen och Nexos allmänna hälsa efter den incidenten. Du kan läsa den analysen för hela bilden, men i korthet ifrågasatte jag hur företaget betalade ut nästan tvåsiffrig avkastning när avkastningen i DeFi-utrymmet hade sjunkit till 1%.

Dessutom kritiserade jag dess vägran att presentera korrekta tillgångar och skulder och dess påstådda “rapport” som intygade dess tillgångar, vilket bara var en rad på en webbsida som sa att dess totala tillgångar “överstiger” 100% av skulderna. Det fanns – och finns fortfarande inte – något ord om huruvida det är 100,01% eller 10 000%, inte heller något om skulder eller hur dess egen token används eller inte används som säkerhet eller i några utlåningsprodukter.

Med så lite information tillhandahållen, för att göra en rimlig ekonomisk bedömning av Nexo, är det enda som kan göras att blint spekulera. Med branschen decimerad – utlåningsprodukter på Celsius, Voyager Digital, BlockFi, Gemini och otaliga andra har kollapsat – är det lätt att förstå varför investerare (och tillsynsmyndigheter) är oroliga.

Detta sammanfattar Nexos problem

Copy link to section

Den här senaste incidenten är bara en fortsättning på vad som är Nexos, och alla dessa kryptolåneföretags, största problem – bristen på transparens och den verklighet som de erbjuder inom en gråzon av lagen, på gott och ont.

Dess “attestation”-sida i realtid säger att de har 2,42 miljarder dollar i kundskulder. Detta var 3,3 miljarder dollar före kollapsen av FTX, vilket visar hur många kunder som har insett att detta inte längre är en risk-belöningssatsning värd att ta.

Bortsett från Nexos vägran att ge mer information om sin balansräkning, finns det också det faktum att amerikanska statsräntor har stigit från 0% till 4,25%. Detta har minskat incitamentet för kunder att jaga avkastning i Nexo, eftersom en rimlig avkastning är tillgänglig på andra ställen, och den avkastningen garanteras av den amerikanska regeringen – långt ifrån vad som händer i kryptolånebranschen.

Med bara några hundra räntepunkter av extra avkastning som erbjuds, men risk som är bokstavligen omöjlig att mäta med tanke på hur ogenomskinlig ekonomin är, är detta inte ett förhållande mellan risk och belöning som verkar attraktivt.

De många öppna utredningarna och stämningarna i flera länder utgör helt enkelt ytterligare ett risklager för Nexo. Det kommer i en tid när tillsynsmyndigheter faller hårdare på både kryptoutlåningsutrymmet och kryptoindustrin i allmänhet efter FTX-debaclet, och det är oroande för Nexo.

Det är utan att ens läsa in något i de anklagelser om ryska sanktionsundvikande och finansiering av terrorism som har dykt upp de senaste dagarna, men om dessa anklagelser väger tungt så är det uppenbarligen ännu ett problem.

Långivarens uttalanden ger inte precis förtroende heller; de har varit extremt omtvistade. Gårdagens uttalande var lika aggressivt som det som gjordes när de drog sig ur den amerikanska marknaden i december.

Tyvärr, med den senaste tillsynen mot krypto, har vissa tillsynsmyndigheter nyligen antagit sparka först, ställ frågor senare. I korrupta länder gränsar det till utpressning, men även det ska gå över

Nexo i ett uttalande igår

Vad härnäst?

Copy link to section

Som jag drog slutsatsen av i min djupdykning i december är det verkligen omöjligt att göra någon form av ekonomisk bedömning av Nexo, eftersom lagen är för suddig i detta område och företaget självt vägrar att ge något i närheten av den information som skulle krävas. Med flera rättegångar och en uppenbarligen dålig relation med många reglerande organ målar det upp en ännu mer osäker framtid.

Det följer av bristen på transparens att kunder som investerar i företaget tvingas spela att allt är över styr. Och det kan vara bra – allt kan verkligen vara ovanligt, det finns inga bevis som tyder på något annat. Men det är just det – en chansning och blind tro på chefernas ord.

Men verkligheten är att 300 lagstiftare stormade Nexos kontor i går efter vad som är några mycket oroande anklagelser. Och med ett fruktansvärt makroklimat och inget annat än frågor kring Nexos affärsmodell och transparens, och avkastning som nu är konkurrenskraftig på andra håll, är det svårt att komma på ett motiv att investera sina pengar här samtidigt som man följer någon form av försiktig riskhantering.

Ad

Vill du ha krypto-, forex- och aktiehandelssignaler som är lätta att följa? Gör det enkelt att handla genom att kopiera vårt team av professionella handlare. Konsekventa resultat. Registrera dig hos Invezz Signals idag.

Learn more
Nexo Kryptovaluta