Peter Thiel dumpade kryptoförmögenhet före kraschen, en läxa för alla

Av:
Jan 19, 2023
Listen to this article
  • Peter Thiels riskkapitalbolag dumpade enligt uppgift alla sina kryptoinnehav två månader före LUNA-kraschen
  • De har för närvarande ingen betydande exponering mot krypto, och försäljningen avslutar en 8-årig position
  • 1,8 miljarder dollar returnerades från kryptosatsningen, med en lektion för kryptoinvesterare packad med den

“Diamond hands” var mantrat som predikades av kryptoinvesterare under pandemiboomen, som såg Bitcoin åka norr om $68 000 och såg ut som om den aldrig skulle falla.

Det verkar uppenbart nu, men vad är det de säger om partiskhet i efterhand? Tecknade apor handlade för $400 000+, miljardärer twittrade om doggy-tokens och den mest kraftfulla känslan som mänskligheten känner till, FOMO, rasade långt och hårt in i natten.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Marknaden smälter samman 2022

Och så rasade allt. Ett stablecoin som visade sig vara allt annat än stabilt sprängde marknaden i maj, vilket utlöste en smittspridningskris av episka proportioner. Ned kom dominobrickorna, och ner gick priserna.

Men Peter Thiel, en av de mest högprofilerade Bitcoin-backarna, klarade sig tydligen intakt. Founder Fund, riskkapitalföretaget han var med och grundade, stängde nästan hela sin kryptoposition efter en 8 år lång investering. Enligt rapporter har Founders Fund för närvarande ingen betydande exponering mot krypto.

Satsningen gav 1,8 miljarder dollar, efter att ha investerat första gången 2014. Ungefär två tredjedelar av dess totala investering samlades på Bitcoin, som öppnade 2014 på cirka 750 dollar och avslutade året över 300 dollar.

Det är ganska bra läsning – jag har markerat i svart på diagrammet nedan var Thiel enligt uppgift kom ut. Det var två månader innan LUNA-döden spiralerade, vilket fick kryptomarknaden att störta.

Det finns en läxa här för kryptoinvesterare

Thiel deltog i Bitcoin Miami, konferensen i april 2022 som ägde rum strax efter att den enorma försäljningen inträffade. Han talade mycket om Bitcoin och sa att “slutet på fiat-pengarregimen” var nära och att Bitcoin kunde handlas för nära 4,5 miljoner dollar per mynt.

Hans handlingar sa något annat, och hans banksaldo kommer att vara tacksam som ett resultat. Det är en historia som händer alltför sällan i krypto, med en kultur som byggts upp under tjuren runt “diamond hands”, och en nödvändighet att gå all in.

Jag är en Bitcoin-troende, men det betyder inte att jag inte tycker att det är galet att gå all-in på den här tillgången. Det gäller i botten av björnmarknaden eller toppen av tjurkörningen. Bitcoin är en otroligt volatil tillgång och ett misslyckande med att diversifiera på lämpligt sätt kommer att sluta i ekonomisk ruin.

Det finns ett sätt att investera ansvarsfullt och ändå övertyga om att Bitcoin – eller någon annan tillgång i världen, för den delen – kommer att utmärka sig. Vad som inte är klokt är att följa råden från Michael Saylor, som sa nedan när Bitcoin handlades för $56 000.

Ta alla dina pengar och köp Bitcoin. Ta sedan all din tid att ta reda på hur du kan låna mer pengar för att köpa mer Bitcoin. Ta sedan all din tid att ta reda på vad du kan sälja för att köpa Bitcoin

Michael Saylor

Var mer som Thiel än Saylor.

Founders Funds kryptoförsäljning var nära tio stora drag som riskfonden gjorde mellan 2020 och slutet av förra året som gav investerare över 13 miljarder dollar tillbaka. Det är tydligt att detta var en del av en bredare strategi.

Även om ingen kan tajma marknaden och efterhandsfördomar får det här att se ut som ett genidrag, finns det en lärdom här. Det är mycket troligt att Thiel fortfarande personligen tror på Bitcoin och håller en del av sin egen. Vem vet? Men det betyder inte att han ville satsa sitt företags framtid på det. Jag undrar om Michael Saylor och MicroStrategy-cheferna har sett den här nyheten.