Intervju: Web3 håller på att falla sönder, men hur är det att leda ett företag på den här marknaden?

Av:
Mar 14, 2023
Listen
  • Web3-utrymmet har decimerats i år eftersom kryptopriser, intresse och volymer har kollapsat
  • Många web3-företag har gått under som ett resultat
  • Vi intervjuar en grundare för att få hennes insikter om hur det är att verka på björnmarknaden

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Jag har skrivit mycket om mina tvivel kring värdet inom web3 och metaversen, och hypen kring utrymmet.

Även om vissa inte håller med om detta, råder det ingen tvekan om att det senaste året eller så har varit väldigt tufft på utrymmet i stort. Skandaler som LUNAs dödsspiral och Celsius kollaps förra sommaren gjorde att kryptovalutamarknaden som helhet kratrades. Och det är utan att ens nämna FTX:s bortgång.

Men aktiviteten fortsätter inom utrymmet. För att få en inblick i hur grundare förblir trotsiga och fast beslutna att plöja framåt, intervjuade vi VD:n för web3-företaget VUCA Digital, Pan Lorattawut.

Invezz (IZ): Kan du börja med att berätta lite om dig själv?

Pan Lorattawut (PL): Jag heter Pan Lorattawut, och jag är VD för VUCA Digital, som driver CROWN Token Project. Jag blev involverad i VUCA när jag började med dess moderbolag, T&B Media Global, 2019.

Min bakgrund är inom finansiella tjänster – jag var tidigare på ett investeringskonsult- och rådgivningsföretag med full service – och därför övervakar jag VUCAs investeringar, digitala tillgångar, strategi och affärsutveckling. Mitt arbete inom trad-fi och fintech har dragit mig naturligt in i DeFis och Web3s omloppsbana.

IZ: Enligt din erfarenhet, hur har synen på metaverse/web3-utrymmet förändrats under det senaste året?

PL: Vissa institutioner har pekat på problemen som Web3-utrymmet har upplevt under det senaste året som en anledning att inte lita på det eller att betrakta det som en bluff. Men många enskilda användare och potentiella kunder är fortfarande väldigt intresserade av blockkedjan, metaversen och kryptovalutan, och nya användare kommer in i utrymmet varje dag.

Människor tror på potentialen i den virtuella världen och hur den kommer att påverka våra liv och våra företag. Vissa kanske är ovilliga att vara den första adoptanten men vill inte bli kvar. Frågan är nu inte “är detta en riktig sak?” men “hur ska vi använda denna teknik i vår affärsmodell?” och “kommer en utbredd adoption att komma snabbare än vi ursprungligen trodde?”

IZ: Är det en utmaning att förnya sig i en tuff makroekonomisk miljö?

PL: Det är faktiskt inte mer av en utmaning än i mer välmående tider. Hur som helst, som entreprenör måste du vara uthållig, ha en originell idé som sticker ut från konkurrenterna och veta hur du får kontakt med rätt personer.

Det kan finnas mindre finansiering tillgänglig än på en mer optimistisk marknad, men du skulle fortfarande konkurrera om dessa resurser i båda fallen. En tuff marknad är en tid för ett företag att bygga, utveckla och bedöma hur dess kapital förvaltas.

IZ: Hur kommer en björnmarknad att påverka kryptoindustrin framöver?

PL: Krypto är i sin boom-and-bust-cykel. I takt med att fler missförhållanden avslöjas och marknaden når en lägsta punkt kommer priserna att bottna. Investerare bör då bättre kunna skilja bra projekt och plattformar med fundament och trovärdighet från de svagare.

I en bredare skala påverkar en björnmarknad människors förtroende för kryptovalutor. De tror att en tillgång vars värde fluktuerar dramatiskt är för volatil för att vara lönsam på lång sikt och bygga in i ekonomin.

Det vi lär oss är att vi måste använda dessa valutor och tillgångar på rätt sätt vid rätt tidpunkt. Att ta reda på vilka branscher de ska införlivas i, och vilken demografi att tilltala, kommer att säkerställa den långsiktiga trovärdigheten och stabiliteten hos krypton oavsett om marknaden är björn eller tjur.

IZ: Vilken är den allmänna inställningen till krypto i Asien?

PL: Krypto är allmänt antaget i Asien och växer fortfarande. Den stora ungdomspopulationen är en teknikinfödd, teknikkunnig grupp, mycket öppen för att prova nya saker. De äldre generationerna blir också mer öppna och villiga att experimentera med krypto och digitala tillgångar.

I början dominerade den spekulativa aspekten marknaden. Och även efter ett par stormar är krypto fortfarande här, entreprenörer utvecklar fortfarande projekt och VC:er investerar fortfarande i dem. Synen på krypto handlar nu mer om dess verkliga verksamhet och tillväxtmöjligheter.

Web3-projekt i Asien drivs av efterfrågan från slutanvändare och olika affärssektorer – till exempel finansiella tjänster, underhållning, hälsovård, detaljhandel och e-handel. Det här är snabbväxande industrier som också försöker använda blockkedjeteknik i sin verksamhet.

Fördelningen av makt, samhällets deltagande, större nytta och belöningar och fördelar är alla attribut som stöder tillväxten av Web3-industrin.