Ad

Ska du "sälja i maj och gå bort?" Här är vad kryptoexperter säger

Av:
May 17, 2023
Listen
  • "Sälj i maj och gå bort" är allmänt förknippat med traditionell tillgångsmarknad, men gäller det i krypto?
  • Grace Chen och Robert Quartly-Janeiro, experter från två ledande kryptoföretag, delade med sig av sina insikter om detta.
  • Sammantaget handlar det om att odla eller sälja ned till investeringsmål och risktolerans för enskilda investerare.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Med Bitcoins pris som kämpar för fart och kryptovalutaindustrin som fortfarande navigerar efter effekterna av en brutal björnmarknad, undrar många investerare och handlare om de ska “sälja i maj och gå bort.”

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

För en snabb uppfattning är “sälj i maj” en strategi som bygger på tanken att aktiemarknaden historiskt har underpresterat under sommarmånaderna innan den rally i november och mot slutet av året. Frågan många kryptohandlare ställer sig är om detta tillvägagångssätt fungerar i krypto.

Två experter från två ledande kryptobörser: Gracy Chen, verkställande direktör för Bitget, och Robert Quartly-Janeiro, Chief Strategy Officer för Bitrue, delade med sig av sina insikter.

Fungerar strategin ‘Sälj i maj’ i krypto?

Copy link to section

Strategin “Sälj i maj och gå bort” är allmänt förespråkad i de bredare traditionella tillgångsklasserna, inklusive i aktier, obligationer och råvaror, den har också vunnit dragkraft bland investerare på kryptovalutamarknaden de senaste åren på grund av sektorns växande popularitet och potentialen för betydande vinster eller förluster.

Chen och Quartly-Janeiro är båda överens om att strategin “Sälj i maj” inte är en säker sak inom krypto. Chen säger att Web3-branschen ständigt förnyar sig, vilket gör det svårt att förutsäga marknadens prestanda. Hon förklarade varför:

“Professionella handlare måste ständigt följa den senaste utvecklingen i branschen för att ligga steget före. Web3-tekniken utvecklas ständigt och skapar nya handelsmöjligheter som kan missas om de inte övervakas aktivt.”

Chen pekar också på det kortsiktiga perspektivet som en annan anledning till varför tillvägagångssättet “Sälj i maj och gå bort” kanske inte fungerar i krypto. För att bedöma detta föreslår hon att investerare jämför Bictcoins och Nasdaq (NDX) dagliga historiska volatilitet. Med BTC har det dagliga HV historiskt fluktuerat runt 60, medan Nasdaq Index har legat runt 25.

Det betyder att kryptovalutans högre volatilitet kommer med potential för en högre avkastning i termer av kortsiktiga handelsvinster jämfört med NDX. Det är därför experter tror att strategin “Sälj i maj” kanske inte är så effektiv när det kommer till Web3-industrin, tillade Bitget-chefen.

Quartly-Janeiro tillägger att strategin “Sälj i maj och gå bort” i krypto har ingen effektivitet och “saknar konsistens.” Han pekar på insikter från utbytesdata om Bitcoins historiska prestanda som bevis på detta.

Till exempel, i maj 2019, handlades Bitcoin för cirka 5 500 $. Men eftersom traditionella marknader kämpade under sommaren steg BTC-priset med över 90% för att handlas över $10 000 i september.

Kryptovalutan ökade också mellan maj 2020 och oktober 2020. Givetvis föll Bitcoin 28% mellan maj 2018 och september 2018 (från cirka 9 000 USD till cirka 3 800 USD). Det hade dock hoppat från $1 700 till nästan $8 000 mellan maj och november 2017, vilket belyser inkonsekvensen.

Varför tror folk på strategin “Sälj i maj”?

Copy link to section

Chen säger att det beror på att strategin har fungerat på traditionella marknader i många år. De europeiska och amerikanska marknaderna har tidigare sett en svagare utveckling under sommaren, med minskade handelsvolymer när investerare och handlare packar ihop för semester.

Quartly-Janeiro tillägger att strategin även kan tilltala investerare som vill undvika risken för marknadsvolatilitet under sommarmånaderna.

Så de säljer sina aktier i maj med målet att återinvestera vinster i november när marknaderna historiskt sett har visat starkare prestationer. Bitrue CSO förklarade att faktorer som påverkar detta beteende inkluderar säsongsmässiga fluktuationer i konsumentutgifter, företagsvinster och investerares sentiment.

2022 var ett brutalt år för krypto. Ändrar det något?

Copy link to section

Händelserna 2022 påverkade utan tvekan kryptomarknaden, säger både Chen och Quartly-Janeiro. LUNAs, Three Arrows Capitals bortfall och Voyager, Celsius och FTX:s konkurser (läs om vad som hände här ) sänkte investerarnas förtroende. Med priserna sjunkande när sentimentet sjönk mitt i kollapserna, förlorade kryptovalutamarknaden över 2 biljoner dollar i börsvärde.

Vad betyder detta för marknaden? Chen säger att den negativa effekten av turbulensen fick institutionella investerare att lämna kryptoenmass. Som sådan kommer branschen sannolikt att förbli i en likviditetsansträngd miljö ett tag. Chen sa:

“Trots detta har många finansjättar beslutat att utöka sina tjänster till kryptovalutaområdet, vilket kan skapa en väg för institutionella fonder att återinträda på kryptomarknaden, förutsatt att det finns gynnsamma makroekonomiska förhållanden.”

Enligt Quartly-Janeiro var 2022 ett turbulent år för krypto, med toppar och dalar, inklusive flera stora hacks och marknadsvolatilitet.

På vilka observationer krypto kan dra från jämnarna 2022 och från hela marknaden, förklarade han:

“För det första är det uppenbart att kryptoindustrin inte är isolerad från makroekonomiska faktorer, såsom räntehöjningar från Federal Reserve, vilket kan ha betydande effekter på kryptomarknaderna. För det andra kan överdriven hävstångseffekt resultera i smitta, vilket skapar en dominoeffekt som påverkar flera institutioner och marknader. För det tredje, medan decentraliserad finans (DeFi) har visat motståndskraft, är kontinuerlig ekonomisk och teknisk revision nödvändig för att säkerställa säkerheten för kundmedel och förhindra smarta kontraktsbrott.”

Enligt hans åsikt kan kryptos hållbarhet inte förlita sig på enbart prisspekulation; det finns ett behov av att säkerställa att projekt levererar verklig nytta och värde.

Ska man sälja eller hodla?

Copy link to section

I slutändan är det upp till enskilda investerare när det kommer till “Sälj i maj och gå bort”-strategin, menade Chen och Quartly-Janeiro. De rekommenderar att det kanske är bäst för investerare att göra sin egen forskning, med den metod som de anser vara rätt för sina investeringsmål.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Bitcoin Celsius USA Aktier & Fonder Kryptovaluta Obligationer Råvaror