Ad

Crypto Winter förklarade: varför Solana, Monero, XRP, ICP, BTC kraschade

Av:
Oct 7, 2023
Listen
  • Kryptovalutaindustrin har gått igenom en utdragen vinter.
  • Vintern har raderat över 2 biljoner dollar i värde under de senaste åren.
  • Detta resultat beror på finans- och penningpolitiken.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Priserna på kryptovaluta går igenom en långvarig kryptovinter som har torkat över 3 biljoner dollar i värde. Medan Bitcoin har hoppat med mer än $10 000 från sin lägsta nivå, är den fortfarande kraftigt lägre från sin högsta punkt någonsin.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Andra mynt och tokens som Monero, Ripple (XRP), Solana och Internet Computer (ICP) har dragit sig tillbaka. Så varför fortsätter denna kryptovinter?

ICP, BTC

ICP, BTC, XRP, Solana-diagram

Penningpolitiken förändras

Copy link to section

Penningpolitiken är den viktigaste anledningen till att priserna på kryptovalutor går igenom en kryptovinter. Världsekonomin har förändrats dramatiskt under de senaste 18 månaderna.

Centralbanker som Federal Reserve, Europeiska centralbanken (ECB) och Bank of England (BoE) har anammat en extremt hökaktig ton för att bekämpa den förhöjda inflationen.

Fed har flyttat räntorna från noll till mellan 5,25 % och 5,50 % medan ECB levererade sin tionde höjning i september, vilket pressade den till rekordhöga 4 %. Andra centralbanker som RBA, Bank of Canada och Riksbanken har också pressat upp räntorna.

Därför har kryptovalutor sjunkit när investerare anpassar sig till detta nya normala med höga räntor. Tidigare var det inte ovanligt att människor lånade pengar och investerade dem i högrisktillgångar som kryptovalutor, tillväxtaktier och riskföretag.

Högre priser påverkar också krypto på andra sätt. För det första har de gjort US-dollarn och kortfristiga obligationer mer attraktiva. Penningmarknadsräntorna har nu hoppat till över 5,50 %, den högsta punkten på flera år. Som sådan flyttar många människor från riskfyllda tillgångar till säkerheten för den amerikanska dollarn.

Högre räntor ökar också risken för en lågkonjunktur . Till exempel har avkastningskurvan rasat ett tag, Som jag skrev i veckan väcker Jeffrey Gundlach nu farhågor om en förestående lågkonjunktur.

Finanspolitiska förändringar

Copy link to section

Kryptovintern händer också på grund av de finanspolitiska förändringarna, särskilt i de utvecklade länderna. Kryptovalutor ökade under pandemin när beslutsfattare översvämmade marknaden med kontanter. I USA gav Trump- och Biden-administrationerna gratis pengar till miljontals människor.

https://www.youtube.com/watch?v=Fa_4MNMx–4&pp=ygUSVVMgc3RpbXVsdXMgY2hlY2tz

De pausade också studieskulder och satte ett moratorium på vräkningar. Detta skedde i en tid då räntorna låg på noll och när de flesta bodde hemma. Som sådan beslutade många av dem att investera i kryptovalutor, som gav stark avkastning.

Den senaste tiden har det dock gått full cirkel. Miljontals människor har börjat betala tillbaka sina studieskulder samtidigt som inflationen har blivit en tagg i köttet. Priserna på allt har gått upp de senaste två åren.

Till exempel har priserna på nya och begagnade bilar stigit medan bostadspriserna har nått rekordhöga. Högre räntor har pressat kostnaden för att betala denna skuld mycket högre än för några år sedan.

Som sådan har det nya normala med restriktiva penning- och finanspolitik lett till kryptovintern. Andra bekymmer är kollapsen av företag som FTX och Voyager Digital och den pågående regulatoriska granskningen.

Kommer kryptopriserna att återhämta sig?

Copy link to section

Silverkanten på den pågående kryptovintern är att branschen fortfarande är enorm, där alla mynt har ett marknadsvärde på 1 biljon dollar. Bitcoin har ett börsvärde på över 545 miljarder dollar. Om det var ett företag skulle det vara det tionde största företaget i världen.

En annan sak är att vintern inte har påverkat kryptovalutor enbart. Obligationsmarknaden har kraschat medan aktier ännu inte har återtagit sina rekordnivåer. Medan S&P 500-indexet har hoppat med tvåsiffriga siffror, drevs dessa uppgångar av Magnificent 7 . S&P 493 har ännu inte återhämtat sig.

Därför, eftersom marknaderna rör sig i cykler, finns det en sannolikhet att de alla kommer att studsa tillbaka när Fed ändrar sin hökaktiga ton och börjar sänka kurserna.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Bitcoin Curve DAO Token Internet Computer Monero Ripple Silver Solana UK Ädelmetaller Kryptovaluta Obligationer