Goda nyheter för Zeekr och Nio aktier; Maj blir nyckelmånaden

Av:
Jun 3, 2024
Listen
  • Zeekr Intelligent Technology levererade över 18 000 fordon i maj.
  • Nios leveranser ökade med över 230 % på årsbasis under månaden.
  • De två företagen kommer att publicera sina finansiella resultat denna månad.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Nio (NYSE: NIO) och Zeekr (NASDAQ: ZK) aktiekurser kommer att vara i rampljuset på måndag efter att ha släppt en kraftig ökning av fordonsleveranser. Peking har också tillkännagett ytterligare ett stimulanspaket värt 890 miljoner dollar för att stärka branschen.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

ZEEKR Intelligent Technology, ett nyligen börsnoterat företag, rapporterade en stark tillväxt i leveranser. Den levererade 18 616 fordon i maj, en ökning med 115 % från samma period 2023. Den har nu utvecklat över 264 000 fordon sedan starten.

Nio rapporterade också starka leveranssiffror. Den levererade 20 544 fordon i maj, en årlig ökning med 233 %. Den sålde 12 164 elektriska stadsjeepar och 8 380 premium sedaner. Detta innebär att företaget har levererat över 65 000 fordon i år och arbetar för att tillverka över 200 000 fordon i år.

Andra kinesiska elbilsföretag rapporterade starka leveranser. BYD levererade över 330 000 fordon medan XPeng sålde över 10 140 fordon under månaden.

Dessa företag gynnas av en stark efterfrågan på elfordon i Kina, med hjälp av den återhämtande ekonomin, prissänkningar och statliga subventioner. Faktum är att regeringen har aviserat en ny subvention värd 890 miljoner dollar.

Dessa medel kommer att gå till kunder som handlar med gamla bilar och kommer att vara värda cirka 10 000 RMB (1 380 USD). Utöver detta avskaffade regeringen den fastställda lägsta handpenningen för bilköp, ett drag som kan lägga till 2 miljoner till köp av nya fordon.

Nio vs Zeekr

Nio vs Zeekr aktier

Framöver kommer maj att bli en avgörande månad för Nio och Zeekr eftersom företagen är inställda på att publicera sina ekonomiska resultat.Som jag skrev förra veckan kommer Nio att publicera de senaste intäkterna den 6 juni medan Zeekr släpper den 15 juni.

Dessa resultat kommer att ge information om deras intäkter och vinster/förluster under kvartalet. De flesta kinesiska elbilsföretag har sett sina vinster sjunka när de sänkt sina fordonspriser för att hantera den skyhöga konkurrensen.

Ännu värre är att deras globala expansionstrend har kommit under ett intensivt tryck de senaste månaderna. Biden har lagt till en tull på 100 % på kinesiska elbilsföretag och Donald Trump har lovat att införa en tull på 200 % på kinesiska fordon tillverkade i Mexiko om han vinner.

Europa har också granskat den kinesiska elbilsindustrin under de senaste månaderna. Man har fokuserat på Kinas subventioner, vilket har lett till orättvis konkurrens.

Zeekrs aktiekurs har fallit med över 21% från den högsta punkten i år. På senare tid har den dock återhämtat sig med över 13 % från den lägsta punkten i maj. Nio-aktien har också återhämtat sig med nästan 50% från sin lägsta punkt i år.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Aktier & Fonder Marknadsanalys Tillverkning