Miksi Venäjän rupla kukoistaa ja kannattaako sitä shortata?

Ohi:
päälle huhti 20, 2022
  • Rupla putosi alun perin 40 prosenttia hyökkäyksen jälkeen
  • Se oli maaliskuussa maailman tehokkain valuutta, ja nyt se käy kauppaa hyökkäystä edeltävällä tasolla
  • Tutkimme nousun syitä ja sitä, kannattaako lyhytmyynti jatkossa

Ystäväni lähetti minulle toissapäivänä viestin varsin mielenkiintoisesta sijoitusmahdollisuudesta, joka sai minut ajattelemaan:

Tiedätkö, se on kummallinen tapaus. Venäjä hyökkää Ukrainaan ja maailma vastaa vahvoilla ja nopeilla taloudellisilla pakotteilla. Helvetti irtoaa ja rupla, ymmärrettävästi, romahtaa. Siellä oli jopa taloustieteilijä suorassa TV-lähetyksessä, joka paahtoi osakemarkkinoiden loppua:

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Rakas pörssi, olit lähellä meitä, olit mielenkiintoinen, lepää rauhassa rakas toveri

Alexander Butmanov, venäläinen taloustieteilijä

Varmasti näytti siltä, että maailma oli lähestymässä Venäjän kotivaluuttaa. Mutta sitten se palautui. Miksi?

Elpyminen

Rupla laski yhdessä vaiheessa 40 % ja kurssi oli 7. maaliskuuta 139 ruplaa per USD. Kolme viikkoa myöhemmin se palasi 85 ruplaan dollarilta, kun taas se on sittemmin vahvistunut entisestään ja tällä hetkellä kaupankäynti on 80 ruplaa dollarilta. Tämä tarkoittaa, että tätä kirjoitettaessa kauppa käy samalla tasolla kuin silloin, kun Venäjä hyökkäsi ensimmäisen kerran Ukrainaan 24. helmikuuta. Maaliskuussa se oli maailman tehokkain valuutta.

XE.com

Venäjälle määrättyjen talouspakotteiden tarkoituksena oli hyökätä ruplaa vastaan estämällä Putinin pääsy ulkomaisiin valuuttoihin, kuten euroihin ja dollareihin. Mutta on olemassa porsaanreikä, jota muut maat eivät ole kyenneet (halunneet?) sulkemaan ja, kuten useimmat geopoliittiset kysymykset, se johtuu energiasta. Taloudet ympäri maailmaa, varsinkin Euroopassa, ovat tulleet niin riippuvaisiksi Venäjältä tulevasta maakaasusta, että ne ovat jatkaneet sen ostamista, mikä yhdessä kaasun pilviin nousevien hintojen kanssa on auttanut ruplaa kiihdyttämään.

Toiseksi Kiina ja Intia eivät ole todellisuudessa asettaneet omia pakotteitaan, joten kaupankäynnin jatkaminen näiden kahden maan kanssa on auttanut luomaan pehmusteen ruplalle.

Mutta vielä suurempi on se, että Yhdysvallat osoittaa armoaan velkojen takaisinmaksuille. Jos Venäjä ei olisi kyennyt maksamaan korkoa velalleen, he olisivat laiminlyöneet maksunsa – ja melkein tekivätkin. Mutta kun Yhdysvaltain valtiovarainministeriö salli rahoituksen välittäjien käsitellä Venäjältä tulevia maksuja, he ovat onnistuneet välttämään ruplan myynnin kerätäkseen dollareita korkomaksuihin, mikä olisi kraateroinut ruplan arvon.

Manipulointi

Putin on asettanut etusijalle myös oman valuutan suojelemisen. 80 % venäläisten yritysten ulkomailla tekemästä rahasta on vaihdettava rupliksi – ja se on käytettävissä olevasta valuuttakurssista riippumatta. Tämä luonnollisesti luo paljon (manipuloitua) ruplakysyntää. Samoin Moskovan laki kielsi venäläisiä välittäjiä myymästä ulkomaisten sijoittajien omistamia arvopapereita osake- ja joukkovelkakirjamarkkinoiden sekä ruplan tukemiseksi.

Sitten on myös se tosiasia, että Venäjän keskuspankki nosti koron 20 prosenttiin samana hyökkäyksen päivänä 24. helmikuuta – työkalu, joka on suunniteltu rohkaisemaan venäläisiä säästämään ruplissa laivaan hyppäämisen sijaan.

Joten, kyllä – kyseessä ei ole aivan vapaat markkinat.

Menee eteenpäin

Mutta onko ystäväni oikeassa – olisiko silti hyvä veto lyhytmyyntiin? He ovat edelleen sodassa, vai mitä – valuutan pitäisi ainakin heiketä hieman?

En usko.

Uskon, että tämä manipulointi ja Putinin päättäväisyys ovat liian kohtuuttomia. Kaikkein vaikuttavin on Putinin yritys pakottaa ”epäystävälliset maat”, mukaan lukien kaikki Euroopan unionin valtiot, maksamaan kaasusta ruplissa. Maailma tarvitsee paljon energiaa – jos tämä toteutuu, ruplan kysynnän aalto on enemmän kuin tsunami. Itse asiassa tämä mahdollisen nousun ennakointi on johtanut ruplan elpymiseen enemmän kuin mikään muu tekijä.

Luulen, että riippuvuus venäläisestä kaasusta on liian suuri, eikä Euroopalla ole aivan vakaumusta vetää liipaisimesta ja asettaa Venäjälle sitä ainoata pakotetta, jolla on todella merkitystä. Saksalla on todennäköisesti eniten sanavaltaa, mutta he eivät todennäköisesti halua omalle taloudelleen vahinkoa, jonka Venäjän kaasusaarto aiheuttaisi. EU saa tällä hetkellä 10 prosenttia öljystään ja yli kolmanneksen kaasustaan Venäjältä. On helvetinmoinen tehtävä lopettaa se yhdessä yössä, sillä sen seuraukset Euroopassa olisivat valtavat.

Toisaalta EU on aiemmin ilmoittanut, että se aikoo leikata kaiken Venäjän fossiilisten polttoaineiden tuonnin vuoteen 2027 mennessä, mikä sisältää kahden kolmasosan vähennyksen tänä vuonna. Tämä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty, ja Putin epäilemättä taistelee. Muualla Venäjän keskuspankki ei pysty ylläpitämään 20 prosentin korkoja, koska lainanottajien luotot on lopulta palautettava.

Mutta vaikka EU jatkaa venäläisen kaasun ostamista ja Putin vetää arvostuksen nukkenaruja, en usko, että ruplan putoamiseen on mitään syytä.

Valuutta on vaikea lyhytmyytävä; en ole kahlaamassa tähän.

Sijoita kryptoon, osakkeisiin, ETF:iin ja muihin muutamassa minuutissa suosittelemamme välittäjän avulla., Capital.com
9.3/10
75.26% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.