Mitä Ethereum Merge tarkoittaa? Yhdistymisen jälkeinen analyysi

Ohi:
päälle syys 15, 2022
  • Analyysi yhdistymisestä: hinta, tarjonta, turvallisuus, hajauttaminen, rahoituskorot ja tulevaisuus
  • Onnistuneen yhdistämisen saavuttaminen on tärkeää, Ashmore kirjoittaa
  • Tarvitaan objektiivista näkemystä kompromisseista, jotta sitä voidaan analysoida kokonaisvaltaisesti

Maailma on ollut viime aikoina täynnä huonoja uutisia, joten on virkistävää raportoida jostain positiivisesta.

Tänä aamuna tapahtui kiistatta suurin yksittäinen tapahtuma kryptovaluuttojen lyhyen historian aikana. Ethereum ”fuusioitui” saattamalla päivityksensä Proof-of-Stake (PoS) -lohkoketjuun. Ja se onnistui 100 prosenttisesti.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Tässä artikkelissa perehdyn siihen mitä se kaikki tarkoittaa, miten se tapahtui ja hintatoimia suuren tapahtuman jälkeen. Ja miksipä ei laitettaisi joukkoo muutama ennuste heti loppuun?

Miksi yhdistäminen on tapahtunut?

Siirtyminen pois Bitcoinin käyttämästä energiaintensiivisestä ”louhinnasta”, päivitys on suunniteltu vähentämään Ethereumin energiankulutusta 99,95 %. Tämä on yksi, ellei suurin, valituksenaihe kryptoista yleensä – sen suuri hiilijalanjälki. Riippumatta siitä, mistä kuvakulmasta katsotaan, päivitys Proof-of-Stakeen tekee tästä asiasta nyt lähes kiistanalaisen.

Kaiken kaikkiaan Ethereum vastaa 20–39 prosentin verran kryptovaluutan käyttämästä energiankäytöstä. Tämän poistaminen on mukava voitto, sillä melkein päivittäin kohtaamme uuden ilmastokatastrofin, kauhistuttavan tilaston tai muun pelottavan merkin siitä, että planeettamme murenee.

Pitkällä aikavälillä verkon toivotaan myös skaalautuvan. Suurin toivo tästä on sharding, joka olennaisesti jakaa koko verkon lohkoketjun pienempiin osioihin, jotka tunnetaan nimellä ”shards”. Sen lisäksi olevat yksityiskohdat eivät kuulu tämän teoksen piiriin – en halua, että tästä tulee pitkä teksti – mutta käyn läpi tätä syvällisesti tulevaisuudessa ja linkitän sen tänne, kun se on tehty.

Ethereumin tarjonta

Toinen kiehtova kehityskohde tässä on tarjonta. Kryptovaluutoissa ei ehkä ole houkuttelevampaa sanaa kuin ”deflaatio”, ja siitä lähtien, kun Vitalik keksi Ethereumin vuonna 2015, tarjonta on kasvanut.

Vaikka on liian aikaista sanoa, ettei se enää ole inflaatio, inflaatiovauhti ainakin hidastuu.

IntoTheBlockin, Lucas Outumoron, mukaan kullekin lohkolle myönnetyn ETH:n määrä laskee 85–90 prosentin välillä yhdistämisen seurauksena. Mielenkiintoista on, että tämä vastaa noin kolmea Bitcoinin puolittumista yhdessä yössä (puolittuminen on ilmiö, joka tapahtuu Bitcoinissa neljän vuoden välein, jolloin lohkopalkkio puolitetaan).

Tätä kirjoittaessani Ethereumin tarjonta on laskenut 191 ETH:ia yhdistämisen jälkeen. Se on erittäin siistiä.

On kuitenkin syytä mainita, että spekulaatiot, transaktiovolyymit ja palkkiot ovat korkeat välittömästi sulautumisen jälkeen, ja tämän seurauksena ETH:ta poltetaan enemmän. Kyseinen tarjonnan lasku on siksi todennäköisesti ylivoimaista verrattuna siihen, mitä tapahtuu tulevaisuudessa.

Outumoro arvioikin edelleen, että ETH:n inflaatio tulee olemaan Yhdistymisen jälkeen lievästi inflaatiovapaa, vaikkakin vähemmän kuin nykyinen 3,5 %. Alla oleva kaavio on siisti osoitus hänen uusimmista arvioista – ei aivan deflatorinen, mutta selvästi alle historiallisen tason.

Tämä avaa erilaisia hintavaikutuksia. Ja tämä ei koske ainoastaan ETH:ia, vaan koko alaa. Kirjoitin viime kuussa yhdestä teoriasta, joka minulla on Ethereumin panostuoton mahdollisuudesta luoda riskitön tuotto koko DeFille . Tämä on yksi mahdollisista tuloksista, mutta hintakehitystä ja korrelaatiota laajempien markkinoiden kanssa on kiehtovaa seurata jatkossa.

Hajauttaminen ja turvallisuus

Hajauttamisen vaikutuksista on tehty paljon. PoS palkitsee määritelmän mukaan ne, joilla on enemmän tokeneita, suuremmalla tuotolla, mikä johtaa siihen, että heillä on vielä suurempi määrä tokeneita. On helppo nähdä, kuinka se on huolestuttavaa.

Ethereumin kannattajat väittävät, että lisääntynyt louhinnan esteettömyys toisaalta tekee Proof-of-Work -konseksuksesta keskitetympää kuin aiemmin. Vaikka tässä on järkeä, se jättää huomiotta kokonaiskuvan, sillä suurimman osan louhinnasta tekevät nyt erikoisyritykset. Ajat, jolloin Bitcoinia louhittiin henkilökohtaisella kannettavalla kimppakämpissä ovat jo menneet.

Proof-of-work -konsensus on kaukana täydellisestä, mutta ”kovan rahan” luomisen kannalta se on suunnilleen niin lähellä kuin mahdollista. Turvallisuus on elintärkeää, jos sensuroimaton, hakkeroimaton ja muuttamaton rahan muoto on saatava kiinni. Tämä siirtyminen PoS:iin lisää mahdollisuuksia tuomiopäivän skenaarioon: 51 prosentin enemmistön hyökkäys.

Selitänpä tarkemmin. Jotta voit olla Ethereumin vahvistaja yhdistämisen jälkeen, sinun on lähetettävä 32 ETH:ia. Tämä on suuri osa muutosta – yli 50 000 dollaria kirjoitettaessa – eli se ei ole mahdollista jokapäiväiselle käyttäjälle. Panostavat poolit tulevat esiin, jolloin käyttäjät osallistuvat pooliin ja ansaitsevat palkintoja suhteessa.

Ongelmana on, että monia näistä panoksen todistajista voidaan helposti säännellä ja tässä tuomiopäivän skenaariossa jopa sensuroida. Tämä ei ole kaukaa haettua spekulaatiota; se on tapahtunut ennenkin.

Tornado Cash, kiistanalainen ”sekoitin”, joka toimii Ethereumissa ja jonka avulla käyttäjät voivat hämärtää ketjun sisällä tapahtuvien transaktioiden alkuperää ja kohdetta (täten parantaa yksityisyyttä, mutta myös helpottaa rahanpesua), lisäsi rajoitettujen yksiköiden luetteloon Foreign Assets -toimisto. Control (OFAC), joka on Yhdysvaltain valtiovarainministeriön rahoitusvalvontavirasto. Toisin sanoen, ei sellaisia tyyppejä, joiden kanssa haluat olla tekemisissä.

Vaikka monet sokeasti saarnasivat ”hajauttamista” sensuurin kestäväksi, romahdus osoitti, että tämä oli naiivia. Vaikka Tornadon kaltaisia hajautettuja sovelluksia ei todellakaan voida sulkea suoraan – se on loppujen lopuksi vain Ethereum-lohkoketjussa toimiva koodinpätkä – mikä tahansa sen kanssa vuorovaikutuksessa oleva keskitetty kokonaisuus voi olla.

Nopeassa järjestyksessä Tornado-verkkosivusto kaatui, Githubin lähdekoodi poistettiin, keskitetyn solmuinfrastruktuurin tarjoajat Infura ja Alchemy (joissa on suuri osa Ethereumin sisäänkäynnistä, mukaan lukien Metamask) lisäsivät Tornadon mustalle listalle ja keskitetyt stablecoin-palveluntarjoajat, kuten Circle, poistivat lompakko-osoitteet.

Lisäksi jopa DeFi-protokollat, kuten Aave ja Uniswap, poistivat käyttöliittymänsä kaikista seuraamuksiin liittyvistä lompakko-osoitteista (vaikka protokollat ovat yleisesti hajautettuja, niiden käyttöliittymät ovat keskitettyjä verkkopalveluita).

Tämä liittyy panostettuihin pooleihin, sillä ne toimivat keskitettyjen ja siten sensuurille alttiiden validaattorien kautta. Omistamani ethereumit ovat panostettuna Binanceen. Muita suosittuja palveluntarjoajia ovat Coinbase (julkinen yhtiö), Huobi, Bitstamp ja vastaavat.

Itse asiassa yli kahden kolmasosan validaattoreista vaaditaan noudattavan OFAC:ia. Se on iso luku. Ja tiedätkö mitä tapahtuu, kun 51 % verkosta otetaan haltuun? Jep – se on altis pahansuoville hyökkäyksille. Olemme siis pisteessä, jossa Yhdysvaltojen hallitus voisi määritelmän mukaan säännellä, sensuroida tai valvoa koko Ethereumin lohkoketjua.

Muistatko Vitalikin itsensä lainauksen keskitetyistä stablecoin-tarjoajista, joilla on ”merkittävä” vaikutus Ethereumin tulevaan suuntaan? Onko tässä yhteydessä liian vaikea kuvitella, että Yhdysvaltain hallitus voisi tehdä samoin?

Positiiviset puolet

Kuten sanoin, tämä on tuomiopäivän skenaario. Kaiken kaikkiaan yhdistyminen on uskomattoman nouseva kehitys Ethereumille. Olenkin vuosien mittaan sanonut, että se on suunta, jonka verkon on otettava. Mutta se korostaa kontrastia Bitcoinin sekä PoW-lohkoketjun välillä, jonka tavoitteena on tulla arvon säilyttäjäksi ja läpäisemättömäksi, kovaksi rahaksi. Ja tässä on tärkeää olla objektiivinen ja analysoida kaikki tulokset.

Ethereum tarvitsi ratkaisun skaalaukseen, ja tämä auttaa sitä helpottamaan näitä toimia tulevaisuudessa. Toiseksi sen näkemys on erilainen kuin Bitcoinin, ja sen valtavan energiamäärän kulutusta on vaikeampi perustella tässä suhteessa.

Ethereumista on tarkoitus tulla hajautetun rahoituksen rakennuspalikka ja putki, jonka kautta Web3 ja kaikki muut lukemattomat kryptotoiminnot toimivat. Vaikka turvallisuus tuleekin olemaan rajallista, elämässä on kyse kompromisseista, ja tässä tapauksessa hyödyt ovat suuremmat kuin haitat.

Hintatoiminta

Hintaan kiinnitettiin paljon huomiota, kun sulautuminen lähestyi, eikä se tavallaan vaikuttanut mitenkään. Mutta se on itse asiassa hieno asia. Suuri osa yhdistymisestä oli jo hinnoiteltu, joten se etenee oikeaan aikaan heijastui hintaan, joka suurelta osin seurasi laajempia markkinoita, mikä on ollut melko aliarvostettu aamu tähän mennessä.

Tämä on samankaltaista kuin mitä näimme Bitcoinissa ja osakemarkkinoilla tänä aamuna. Hei, sen jälkeen shellshock, joka oli jälleen yksi järkyttävä inflaatiolukema aiemmin tällä viikolla, sijoittajat eivät valita.

Seuraavaksi tarkastelemme rahoituskorkoa, joka on varsin mielenkiintoinen. Asiaan perehtymättömille negatiivinen rahoituskorko tarkoittaa, että johdannaismarkkinoilla on enemmän lyhyeksi myyjiä kuin pitkien myyjien. Positiivinen rahoituskorko taas tarkoittaa, että pitkien myyjien määrä on suurempi. Perinteisesti positiivisia rahoitusasteita on siis nähty noususuhdanteiden aikana ja negatiivisia laskusuhdanteiden aikana.

Olen nähnyt tässä kuussa pientä sekasortoa sulautumisen alla, sillä Ethereumin rahoituskorko on kääntynyt jyrkästi negatiiviseksi, kuten alla oleva kaavio osoittaa. Itse asiassa se on kaikkien aikojen alimmillaan.

Tämä on kuitenkin järkevää, kun asiaa ajattelee. Ethereumille altistuminen Spotissa tuo todennäköisesti omistajalleen ETH PoW -poletin, joka pudotetaan pian ilmaan. Vaikka olen suhtautunut kriittisesti ETH PoW:iin – pidän sitä melko lailla ajanhukkana – se voisi tuoda arvoa, ja sijoittajat panostavat tähän pyrkimällä saamaan ETH:n käsiinsä. Koska ETH:n haltijat saavat näin ollen tämän arvon, on olemassa lisäkannustin pitää kiinni sulautumiseen asti.

Niinpä spot-kauppojen ostaminen ja futuurien myyminen lyhyeksi tulee maksamaan normaalia enemmän. Muuten syntyisi arbitraasimahdollisuus ja markkinat olisivat tehottomat. Voisit myydä ETH:n spot-ostoja, myydä ETH-futuurit lyhyiksi ja saada ETH PoW -tokenin ilmaiseksi.

Bitfinex näyttää meille tämän PoW-tokenin hintakehityksen, sillä se on tarjonnut futuurisopimuksen PoW-tokenista. Elokuun lopulla jopa 60 dollariin noussut arvo on sittemmin laskenut – mutta arvo (nyt 24 dollarissa) näyttää syyn negatiivisemmalle kurssille.

Hintatoimet jatkossa

Olen pahoillani, jos luit tämän loppuun asti toivoen jotain suurempaa. Yhdistyminen on onnistunut ja se on erittäin suotuisa pitkällä aikavälillä. Lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä elämme kuitenkin edelleen maailmassa, joka kohtaa ainutlaatuisia haasteita – inflaatiota, energiakriisejä, joukkomellakoita, geopoliittisia katastrofeja ja monia muita arvaamattomia muuttujia.

Tämän viikon CPI-tuloste osoittaa, että makro johtaa kryptomarkkinoita juuri nyt, ja se tulee jatkossakin tekemään niin. Olen viettänyt lukemattomia tunteja kirjoittaessani siitä viime aikoina – viimeksi täällä, kun ostin joukon osakkeita huolimatta siitä, että olin laskusuuntainen ja hyvin epävarma – ja ympäristö tulee jatkossakin olemaan myrskyisä tulevaisuudessa.

Krypto on suunnilleen niin kaukana riskispektrissä kuin vain voi olla. Näin ollen se liikkuu lyhyellä aikavälillä rajusti eikä kukaan tiedä mihin se menee.

Mutta älkää erehtykö, tämä on ehdottoman merkittävä hetki kryptovaluutan historiassa. Yhdistyminen on vihdoinkin tapahtunut, ja se tapahtui sujuvasti ilman häiriöitä.

Se on uskomaton saavutus. Hienoa kaikille mukana olleille.

Sijoita kryptoon, osakkeisiin, ETF:iin ja muihin muutamassa minuutissa suosittelemamme välittäjän avulla. eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money