Joten, miten Twitter on suoriutunut sijoituksena 9 pörssivuotensa aikana?

Ohi:
päälle marras 1, 2022
Listen to this article
  • Elon Musk on ostanut Twitterin 44 miljardilla dollarilla
  • Twitter päätti 9 vuoden matkansa julkisilla markkinoilla 19 % nousuun; osakemarkkinoiden tuotto oli 115 %
  • Twitter ei löytänyt identiteettiään ja kamppailee voimakkaasti kaupallistamisen ja muiden ongelmien kanssa

Elon Musk on nyt Twitter Inc:n (NYSE: TWTR) omistaja jopa Fast and Furious -elokuvasarjaa pidemmän kestonsa jälkeen.

Kuusitoista vuotta sen jälkeen, kun Twitterin entinen toimitusjohtaja, Jack Dorsey, julkaisi ensimmäisen twiitin, Twitter on nyt salaperäisen miljardöörin käsissä. Nyt kun kaikki on sanottu ja tehty, miten Twitterin sijoittajille kävi?

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Twitter vs osakemarkkinat

Twitterin listautumisanti tehtiin lähes 9 vuotta sitten tästä päivästä laskien. Jälkeenpäin katsottuna tämä oli loistava aika tehdä niin – se lanseerattiin keskellä yhtä historian pisimmistä noususuhdanteista, ympäristössä, jossa rahaa oli rajattomasti, korkotaso oli pohjalukemissa ja teknologia-ala kukoisti.

Listautumisestaan jouluun mennessä se nousi jo 62 %. Mutta rehellisesti sanottuna se oli tavallaan huipussaan silloin.

Piirsin osakekurssin S&P 500:aa vastaan koko julkisen ajan aikana – eli marraskuusta 2013 tähän päivään asti. Vaikka jälkimmäinen on nettouttanut sijoittajia 115 % tänä aikana, Twitter on tuottanut vajaat 19 % – ja se tapahtui vasta sen jälkeen, kun Musk osti sen kalliilla hinnalla. Sillä se on noussut 40 % viimeisen kahden kuukauden aikana.

Sen lisäksi, että se on alittanut SPX:n, myös kilpailijat ovat ohittaneet sen. Jopa taisteluun joutunut Meta – joka tunnettiin Facebookina menneessä elämässä – on hallinnut Twitteriä (jopa sen viime viikon tuloskatastrofin jälkeen).

Miksi Twitter on ollut niin huono?

Twitterillä on ollut vaikeuksia pitkän aikavälin visionsa kanssa. Se otti vasta äskettäin käyttöön Twitter Blue -ominaisuuden, tilauspalvelun, joka tarjoaa ominaisuuksia, kuten muokkauspainikkeen. Silloinkin palvelu on saatavilla vain muutamissa valituissa maissa – Musk on jo ilmoittanut muuttavansa tämän.

Toinen rahan ansaitsemiseen tähtäävä näkökulma, jota Musk haluaa käyttää, on todentamisprosessi. Huhujen mukaan hän veloittaa jopa 20 dollaria kuukaudessa himoitusta sinisestä merkistä.

Ainakin minusta tämä on järkevää. Twitter laahasi kilpailijoiden perässä liian pitkään, eikä se oikein tiennyt, mikä sen identiteetti tai pitkän aikavälin tavoite oli. Maksut eivät ainoastaan auta rahan ansainnassa, mutta ne auttavat myös bottien kanssa.

Kuka hallitsee maailmaa? Botit

Bottitilit ovat olleet suurin kiistanaihe koko Twitter-sopimuksessa ja syy siihen, että sen läpivienti kesti niin kauan. Twitter on koko ajan väittänyt, että botit muodostavat alle 6 prosenttia sen päivittäisistä aktiivisista käyttäjistä, minkä Muskin tiimi kiisti.

Kyseessä on epäilemättä valtava ongelma. Twiittaan tästä artikkelista, kun se on livenä ja mitä epäilemättä sen alapuolella on heti pari botti-vastausta, jotka puoltavat GoingToTheMoonDogeCoinin ostamista tai kertovat minulle ammattimaisesta treidaajasta, joka voi ”auttaa paljon, muuntamalla 100 dollaria 10 000 dollariin yhdessä viikossa”.

Mutta Twitterin botit ja monetisointiongelmat eivät ole ainoita asioita, joita Musk pyrkii ravistelemaan. Toinen on sananvapaus ja sensuuri.

Trump vastasi omalla sosiaalisen median Truth Social -alustallaan, että hän on ”hyvin iloinen siitä, että Twitter on nyt järkevissä käsissä”. Kiista siitä miten Twitter käsitteli entisen presidentin polarisoivaa retoriikkaa ei tosiaankaan auttanut asiaa, ja se on yksi niistä syistä, jotka Musk mainitsi motiivikseen ottaa yhtiö haltuunsa.

Tässä kohtaa päästään arkaluonteiselle alueelle – onko terveellistä, että näin vaikutusvaltainen yritys on yksityisesti listattu? Kuka tietää, mutta vain harva hahmo herättää yhtä paljon intohimoisia mielipiteitä kuin Musk. Meidän on kai vain toivottava, että ne, jotka näkevät hänessä hyvää, ovat oikeassa.

Sijoittajat

Sijoittajien kannalta Muskin sopimus päättää kuitenkin heidän sijoittajauransa erään luvun, jonka he todennäköisesti mielellään lopettavat. Osto vahvistettiin aikana, jolloin teknologiaosakkeet romahtavat, mutta Twitter ei ollut alun alkaenkaan hyvä sijoitus, kuten yllä olevat kaaviot osoittavat.

Musk on leikannut tappioita tai ehkä jopa sanonut jotain osoittaakseen, että haluaa lopettaa erimielisyyden jonkun kanssa: riippuen siitä, kuinka karhumainen olit Twitterin näkymien suhteen.

Ja vielä yksi asia – se on jälleen yksi muistutus siitä, kuinka vaikeaa on päihittää markkinoita, joista valitan koko ajan.