Kuinka amerikkalaiset asiakkaat pelastettiin FTX-sotkulta

Ohi:
päälle marras 10, 2022
Listen to this article
  • FTX on maksukyvytön ja taseessa on kuulemma jopa 8 miljardia dollaria
  • Amerikkalaiset asiakkaat eivät vaikuta siihen, että FTX US jatkaa nostojen käsittelyä
  • Ovatko tiukat sääntelyviranomaiset pelastaneet amerikkalaiset asiakkaat?

Ikuisuudelta tuntuneen hiljaisuuden jälkeen – loppujen lopuksi päivä kryptossa on vuosi missä tahansa muualla – alan pahamaineisin mies nousi esiin torstai-iltapäivänä, keskellä FTX:n romahdusta (syväsukellus julkaistiin eilen täällä).

Sam Bankman-Fried (SBF) julkaisi 21 twiitin pituisen ketjun, joka alkoi erittäin tärkeällä (mutta niin merkityksettömällä) lauseella ”Olen pahoillani”. Hei, se on enemmän kuin Celsiuksen sijoittajat saivat Alex Mashinskylta sen jälkeen, kun hänen yrityksensä laski nollaan (tässä syväsukellus aiheeseen) ja asiakkaat menettivät kaiken (tai lähes kaiken riippuen siitä, kuinka monivuotinen oikeusprosessi etenee).

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Onko tässä kaikessa jäänyt yksi asia huomiotta? SBF oletettavasti julkaisi twiitit Bahamalta – ei hänen kotimaastaan Yhdysvalloista. FTX:n pääkonttori sijaitsee Karibian saarella, ja FTX US on erillinen kokonaisuus. Ja FTX US toimii hyvin.

Onko Yhdysvaltain sääntely pelastanut amerikkalaiset kuluttajat?

Sääntelyviranomaisilla on vaikea aika krypton suhteen. Loppujen lopuksi yksi krypton pilareista on hajauttaminen. Bitcoin kasvoi libertaarisista ihanteista, joita synnyttivät kyberpunkkarit, ryhmä käyttäjiä netissä, jotka soveltavat kryptoa yksityisyyden ja itsemääräämisoikeuden parantamiseksi.

Sääntely säästää myös amerikkalaisten asiakkaiden rahaa. SBF on poika kaliforniasta, joka meni Stanfordiin. Mutta hän rakensi kryptovaluuttapörssinsä Hongkongiin, ennen kuin muutti Bahamalle. Miksi?

Hyödyntääkseen löyhää sääntelyä tietysti. Treidausyhtiö Alamedan ja FTX-pörssin välinen suhde oli jatkuvasti tarkastelun kohteena. Mutta Sam väitti aina, että kaikki oli hyvin.

Tämä onkin keskeinen osa. Kryptovaluuttapörssi on juuri sitä itseään – vaihto. Asiakkaat tallettavat rahaa ostaakseen kryptoa ja krypton pitäisi olla siellä, kunnes asiakas nostaa sen. Pörssit eivät ole murto-osa varantopankkeja, jotka lainaavat asiakkaiden varoja saadakseen tuottoa.

Näin ollen pankkiajon ei pitäisi laukaista ”likviditeettikriisiä”, kuten SBF kuvailee. Kaiken omaisuuden pitäisi olla siellä. Ja – mahdollisesti hänen räikeimmässä rikoksessaan – SBF väitti näin tapahtuneen maanantain twiitissä. Linkitän twiitin tähän, mutta SBF itse asiassa poisti sen seuraavana päivänä, joten alla oleva kuvakaappaus on ainoa mahdollisuus. Voi ei.

Mitä tapahtui rahalle?

Joten miten FTX saattoi mennä konkurssiin 8 miljardin dollarin aukkoineen? No, se johtuu kaupankäyntiyhtiö Alamedasta. Se kärsi suuria tappioita keskellä Terran jälkeistä katastrofiaaltoa (ja kyseisen kriisin syväsukellus löytyy täältä). SBF näyttää lähettäneen FTX:ltä lainoja yhtiölle tukeakseen sitä. Vastineeksi näistä lainoista FTT hyväksyttiin vakuudeksi.

Tiedättehän, sitä samaa FTT:tä, jonka SBF loi ja josta on vain vähän hyötyä FTX:n ulkopuolella. Sen lisäksi token on uskomattoman epälikvidi. Ja vaikka se on epäselvää juuri nyt, näyttää siltä, että osa Alamedalle lähetetyistä varoista – jotka olivat pantattu tällä FTT-tokenilla – oli asiakkaiden varoja.

Sitten CoinDeskin raportti paljasti, että Alamedan tase oli pinottu täyteen FTT:tä – enemmän kuin mitä kolikon markkinakorko oli (muista, että FTT:n loi SBF ja se tarjosi minimaalisen hyödyn FTX:n ulkopuolella). Binancen pomo, Zhao (CZ) näki tämän tilaisuuden ja päätti dumpata Binance-omistukset, joiden arvo oli vähintään 580 miljardia dollaria.

Alamedalle ja FTX:lle tämä oli kohtalokasta, koska kyseinen FTT-token tuki koko ekosysteemiä. Ja niin tuli Alamedan toimitusjohtaja Caroline Ellisonin tarjous ostaa koko laukku hintaan 22 dollaria per token.

CZ ei ottanut tätä tarjousta vastaan. Kun SBF:ltä kysyttiin, miksi hän oli tarpeeksi huolissaan tarjoutuakseen ostamaan allokoinnin hintaan 22 dollaria per token OTC-tapahtumassa, SBF:llä oli seuraavaa sanottavanaan.

Ei mennyt kauaakaan, kun korttipino alkoi levitä. Myynti lisääntyi ja FTT:n hinta romahti, koska se oli epälikvidi token. Tämä vähensi FTX:n hallussa olevan FTT-vakuuden arvottomaksi ja loi epäsuhdan FTX:n varoihin ja velkoihin. Toisin sanoen asiakkaiden varoja ei voitu yhdistää. Asia selvä.

Ja niin vetäytyminen loppui ja hätäneuvottelut pelastustoimista alkoivat, mikä lopulta epäonnistui.

Sääntely pelasti amerikkalaiset

Ja kyllä, tämä kaikki on tapahtunut Bahamalta käsin. Yhdysvaltain tiukka sääntely ajoi SBF:n Karibialle ja pakotti hänet perustamaan Yhdysvaltoihin konservatiivisemman tytäryhtiön, FTX US:n. Samainen FTX US, joka on täysin likvidi, käsittelee kaikki nostot eikä ole sekaantunut mihinkään tästä.

Binance, joka melkein otti FTX:n haltuunsa kriisineuvottelujen keskellä, on myös erillinen tytäryhtiö Yhdysvalloissa sääntelyyn liittyvistä syistä. Yritystä tutkittiin jopa rahanpesusta vuonna 2021. SBF itse on SEC:n meneillään olevan tutkimuksen kohteena siitä, lasketaanko FTX:n Yhdysvaltain tarjoukset arvopapereiksi, vaikka tämä vaikuttaa turhalta viime päivien tapahtumien yhteydessä.

Koska olen aiemmin suhtautunut varsin kriittisesti sääntelyviranomaisten toiminnan nopeuteen, tämä on syytä panna merkille.

Ihmiset pysähtyvät harvoin kiittämään sääntelyviranomaisia, kuten erotuomarit jalkapallo-ottelussa. Monet amerikkalaiset asiakkaat ovat kuitenkin heille velkaa.

Sijoita kryptoihin, osakkeisiin, ETF-rahastoihin ja vastaaviin muutamassa minuutissa suosikkivälittäjämme, eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money