EKP seuraa Yhdysvaltojen ja Britannian suuntausta 50 pisteen koronnostolla

Ohi:
päälle Dec 15, 2022
Listen
  • EKP nostanut korkoja 0,5 %, mikä on pienempi kuin kaksi edellistä 0,75 %:n nostoa
  • Muutos on seurausta Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian samaisista tällä viikolla
  • Inflaatio hidastunut jonkin verran, mutta edelleen korkea, joten EKP varovaisempi kuin koskaan

Seuraa Invezziä TelegraminTwitterin ja Google Newsin kautta saadaksesi välittömiä päivityksiä >

Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoitti torstaina 50 peruspisteen (0,5 %) korotuksesta. Siirto on suurelta osin odotusten mukainen, mutta se varoitti, että uusia liikkeitä on näköpiirissä.

“Korkojen on edelleen noustava merkittävästi tasaisesti saavuttaakseen tasolle, joka on riittävän rajoittava takaamaan inflaation oikea-aikainen palautuminen”, EKP sanoi. “Inflaatio on edelleen aivan liian korkea.”

EKP:n talletuskorko on nyt 1,5–2 prosenttia, korkein sitten vuoden 2008 romahduksen. Aina kun käytetään ilmaisua “vuodesta 2008”, se ei ole koskaan hyvä uutinen, eikö niin?

EKP seuraa Yhdysvaltoja ja Britanniaa

Se seuraa kahta peräkkäistä 75 peruspisteen nousua, ja Eurooppa seuraa aiemmin tällä viikolla Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian asettamia polkuja, jotka molemmat tekivät samoin. Myös Sveitsin keskuspankki nousi puoli prosenttia.

Pienemmät nousut heijastavat toivoa inflaation saavuttamisesta. Euroalueen inflaatio hidastui 10 prosenttiin marraskuussa. Kuitenkin, koska se oli ennätyskorkealla 10,6 prosentilla edellisessä kuussa, se on kaikki suhteellista. Siitä huolimatta viimeisimmät lukemat voidaan pitää odotettua optimistisempana.

Myös Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa inflaatio oli tällä viikolla positiivinen. Osavaltion kuluttajahintaindeksi oli 7,1 % (lasku edellisen kuukauden 7,7 prosentista), kun taas Yhdistyneen kuningaskunnan lukema laskeutui 10,7 %:iin (lokakuun 11,1 prosentista).

EKP, kuten muutkin valtiot, on nähnyt tarpeeksi oikeuttaakseen nousuvauhdin laskemisen 50 peruspisteeseen. Ihmelääke tavoiteltuun 2 prosentin inflaatioon on kuitenkin vielä kaukana.

Suuri kysymys on, kuinka kauan nämä korkeat hinnat voivat kestää.

Taantuma tulossa?

Viime viikot ovat nostaneet kuumuutta euroalueella. Ironista kyllä, tämä johtuu kirjaimellisen lämmön puutteesta – laskevat lämpötilat nostavat energialaskuja Venäjän Ukrainan sodan aiheuttaman energiakriisin keskellä.

Talvi oli viime aikoihin asti ollut epätavallisen leuto, mutta se on alkanut kääntyä. EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde, joka oli ollut jäykkä taantuman uhan edessä, sanoi jopa viime kuussa, että “taantuman riski on kasvanut”.

Kaiken kaikkiaan EKP jatkaa inflaation ja taantuman välistä rajaa parhaansa mukaan. Mutta sen hitaammat vaellukset kuin muilla lainkäyttöalueilla paljastavat sen tosiasian, että sen kädet ovat täällä jossain määrin sidotut. Uhkaava pelko on, että tästä ei ehkä selviä ilman taantumaa.

Ad

Kopioi asiantuntijatreidaajia helposti eToro :n avulla. Sijoita osakkeisiin kuten Tesla & Apple. Käy välittömästi kauppaa ETF-rahastoilla, kuten FTSE 100 & S&P 500. Rekisteröidy muutamassa minuutissa.

10/10