Euroopan talous kasvaa, mutta se voi olla huono asia…

Ohi:
päälle Jan 25, 2023
Listen to this article
  • Euroalueen aktiivisuus on kasvanut ensimmäistä kertaa sitten kesäkuun 2022
  • Herättää pelkoja siitä, ettei talous olekaan hidastumassa ja että koronnostoja on mahdollisesti lisää
  • Markkinat arvioivat edelleen keskuspankkien taloustietoja ja korkojen tulevaa kehitystä

On outoa, kun hyviä uutisia ei voi juhlia, koska hyvät uutiset ovat huonoja uutisia.

Tämä on kuitenkin epätavallinen skenaario, jonka markkinat ovat kohdanneet viime kuukausina. Inflaation kiihtyessä keskuspankit tarkkailevat talousuutisia, jotta ne voisivat havaita merkkejä hidastumisesta. Jotta elinkustannusten hurjan nousun päälle päästään, kysynnän on ainakin jonkin verran hidastuttava, tai näin ainakin teoriassa sanotaan.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Tästä syystä osakkeilla on viime kuukausina käynyt hauska suhde taloustietoihin. Hyvät työllisyysluvut voivat olla liian hyviä, mikä tarkoittaa sitä, että korkeammilla lukemilla ei ole toivottua vaikutusta markkinoihin. Tämä puolestaan voi lisätä koronnostojen todennäköisyyttä tulevaisuudessa, mikä, kuten me kaikki jo tiedämme, on kuolemantuomio osakkeille.

Ja niin olemme kaikki pelanneet tätä hauskaa peliä, jossa odotamme tärkeitä tietojulkaisuja – kuluttajahintaindeksiä, työpaikkalukuja, teollisuuslukuja ja mitä tahansa muuta, mitä tulee. Ja sitten seuraavaksi tulee erittäin tärkeä tehtävä arvailla, kuinka keskuspankit reagoivat.

Markkinat ovat nousseet vuonna 2023

Tänä vuonna markkinat ovat olleet optimistisemmat.

Mielenkiintoista on, että tässä suuressa pokeripelissä, jota kutsumme osakemarkkinoiksi vuonna 2023, tämä on ollut tapaus, jossa sijoittajat ovat osoittaneet, että keskuspankit bluffaavat..

Päättäjät ovat olleet vakaasti sitä mieltä, että korot jatkavat nousuaan, mutta sijoittajat ovat päättäneet uskoa, että positiivisemmat inflaatiotiedot ja suurempi uhka uhkaavasta taantumasta pakottavat heidät muuttamaan mieltään.

Loppujen lopuksi inflaatio-odotukset rohkaisevat lisää inflaatiota eräänlaisen itseään toteuttavan ennustuksen kautta, mikä on osa syy siihen, miksi markkinat ajattelevat Jerome Powellia ja muita. Powell on pilkannut positiivisia markkinoiden liikkeitä, eikä salaile tyytymättömyyttään.

Historialliset tiedot varoittavat voimakkaasti ennenaikaista löystymistä. Jatkamme kurssilla, kunnes työ on tehty.

Jerome Powell joulukuussa

Euroalueen aktiivisuus kasvaa

Mutta hyvät uutiset ovat huonoja uutisia. Tänään julkaistun tutkimuksen mukaan euroalue on palannut positiiviseen kasvuun ensimmäistä kertaa sitten viime kesäkuun. Odotettua vahvemmat luvut tulivat ostopäälliköiden indeksistä, joka mittaa teollisuuden ja palveluiden toimintaa. Tämä oli täysin odottamatonta, ja nyt sijoittajat pelkäävät, että tämä saattaa kannustaa EKP:tä nostamaan nopeammin korkoja, jotka ovat nousseet nopeimmin sitten euroalueen perustamisen.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde esitti hyvin haukkamaisen linjan ennen joulua:

Emme pyöri, emme horju, osoitamme päättäväisyyttä.

Christine Lagarde

EKP on nostanut korkoja huomattavasti hitaammin kuin Yhdysvallat. Tämä johtuu osittain yhden rahaliiton, mutta useiden erilaisten finanssipolitiikan lähestymistapojen kaatumisesta maiden välillä.

Velkaantuneisiin maihin, kuten Italiaan, korkojen nousu vaikuttaa kovemmin, kun niiden velkojen korkojen maksaminen rasituu, mikä ei ole hyvä ongelma, kun maanosa on jo taantuman partaalla. Mutta toisaalta, finanssipoliittisesti kurinalaisemmat maat, kuten Saksa, haluavat korkeampia korkoja inflaation hillitsemiseksi.

Saksan ja Italian joukkolainojen tuottoero on hyvä tapa mitata tätä ja jopa koko euroalueen terveyttä. Vaikka alla oleva kaavio osoittaa, että ero on laskenut viime kesän suurimman huolen aikojen jälkeen, se pysyy 1,8 prosentissa, kun se oli vuonna 2021 lähellä nollaa.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Toistaiseksi markkinat kulkevat varovaisen optimismin mukana, että inflaation vaimenemisen myötä valoa saattaa näkyä tunnelin päässä. Toinen kysymys on sitten, onko tämä valo saavutettavissa vasta taantuman läpi vaeltamisen jälkeen, ja jos on, kuinka paha se on?

Puhetta pehmeästä laskusta on edelleen elossa, vaikka huoli siitä, että työttömyys saattaa nousta, kysyntä laskee voimakkaasti ja rahapolitiikan kiristyssykli on mennyt liian pitkälle, ja tuskallinen taantuma on nyt väistämätön.

Seuraava avainpäivä on 1. helmikuuta, jolloin Fed julkistaa uusimman korkopolitiikkansa. Ja jälleen kerran markkinat pelaavat kissa ja hiiri -leikkiä. Eikö olekin hauskaa?