MIELIPIDE: Krypto on yhtä kaaosta. Mitä tapahtui “luota, älä tarkista” -periaatteelle?

Ohi:
päälle Feb 20, 2023
Listen
  • Krypto entistä läpinäkymättömämpää, valitettava ironia maailmassa, joka julisti: "luota, älä tarkista"
  • Binancen läpinäkyvyysongelmat tiivistävät ongelman, kun taas puolustavat asenteet ja aggressiivisuus ei auta
  • Kritiikki sivuutetaan usein pelkona, epävarmuutena ja epäilyksenä sen sijaan, että sitä analysoitaisiin

Seuraa Invezziä TelegraminTwitterin ja Google Newsin kautta saadaksesi välittömiä päivityksiä >

Binancella on ollut äskettäin vaikeaa. Ja myllerrys jatkuu maailman suurimmassa kryptovaluuttapörssissä. Minulle se tällä hetkellä merkitsee monia kryptovaluuttamaailman ongelmia.

Perjantaina Reuters raportoi, että Binance siirsi salaa yli 400 miljoonaa dollaria sen oletettavasti itsenäisen yhdysvaltalaisen tytäryhtiön Binance.US:n tileiltä. Rahat lähetettiin yrityksen viestien mukaan kauppayhtiölle, jota johti kuka muukaan kuin Binancen toimitusjohtaja Changpeng Zhao.

Viaton virhe? Virheelliset tiedot? Jotain uhkaavampaa? Rehellisesti sanottuna, kuten monet asiat tällä alalla, kukaan ei todellakaan tiedä. Mutta se varmasti kyseenalaistaa menneisyyden lausunnot, joiden mukaan Binance ja Binance.US ovat erillisiä kokonaisuuksia. Mutta kuka oikeasti tietää?

Olen suuri Zhaon ja hänen kryptoteollisuudelle tekemänsä fani (olen kirjoittanut hänestä täällä). Hän on suurenmoinen yrittäjä, ja hänen rakentamansa menestys ja mittava kasvu on huimaa. Mutta kuten kirjoitin tässä syväluotauksessa Binancesta marraskuussa, olemme tilanteessa, jossa läpinäkyvyyden puute vahingoittaa alaa yleisesti.

Enkä halua erottaa Binancea, vaan keskityn vain heihin, kun otetaan huomioon heidän valtava markkinaosuutensa ja vaikutusvaltansa sektoriin. En käy läpi tämän kappaleen kohtia uudelleen perusteellisesti, mutta pääasia on, että uskon, että Binance on yksinkertaisesti liian läpinäkymätön muodostaakseen varman arvion yrityksestä – ja liian monet muut yritykset ovat täsmälleen samoja.

Luulen, että raportti varannoista symboloi näitä asioita erinomaisesti – näitä raportteja markkinoidaan täydellisinä tilintarkastuksina, mutta ne muistuttavat enemmänkin jotain, jonka krapulainen opiskelija antaa viisi minuuttia ennen määräajan umpeutumista. Puhuin tästä CNBC:ssä tuolloin, mutta tilintarkastus, jossa ei mainita vastuita, on kuin julkaisisi reseptin nimeämättä ainesosia.

Tietoa ei ole helppo löytää edes yrityksen sisällä. Reuters raportoi joulukuussa, että Wei Zholla, Binancen entisellä talousjohtajalla, ei ollut pääsyä yhtiön kaikkiin tilinpäätöksiin kolmen vuoden toimikautensa aikana.

Toimitusjohtajan twiitit korvaavat yritystarkastukset

Koska kohtuullisia tilintarkastuksia ja julkisia tietoja ei ole, asiakkaiden on luotettava toimitusjohtajien twiitteihin, jotka vakuuttavat heille, että kaikki on kunnossa. Vaikka Zhao on tehnyt mestarillista työtä luodessaan planeetan suurimman kryptoyhtiön, alla olevan kaltaiset twiitit ovat objektiivisesti tarkasteltuna melkein kuin satiiria. Kyseessä on yritys, jolla on noin 67 prosentin markkinaosuus ja jonka kaupankäyntivolyymi oli 5,29 biljoonaa dollaria vuonna 2022!

Ja kuten sanon jatkuvasti, asiat saattavat olla täysin kunnossa. Ei ole mitään todisteita siitä, että jotain hassua olisi tekeillä, kaikista näistä huhuista huolimatta. Se on pelkkää spekulaatiota, jonka tueksi ei ole mitään.

Kuitenkin niin moni näistä huhuista ja kriittisistä analyyseista sivuutetaan sokeasti FUD:in perusteella. Tämä on yksi kryptoalan suosituimmista lyhenteistä, joka tarkoittaa “pelkoa, ahdistusta ja epäilyä”. Se saa minut yökkimään joka ikinen kerta, kun sitä käytetään.

Kritiikin purkaminen on terveellistä ja vahvistaa luottamusta. Sen sijaan, että jotain sanotaan automaattisesti “FUD:ksi”, miksi ei vain yksinkertaisesti todistettaisi, ettei se ole totta. Eikö lohkoketjua markkinoitu jonkinlaisena läpinäkyvänä parannuksena hämäräperäisten pankkiirien ja pukumiesten salamyhkäistä toimintaa vastaan? Vai kuvittelinko vain?

Mutta ei todellakaan ole mitään keinoa todentaa näitä huolenaiheita tavalla tai toisella riippumattomasti. On yksinkertaisesti vain “luotettava”, sillä tällä alalla, jossa yksi useimmin toistetuista sanonnoista on: “älä luota, tarkista”.

Kryptovaluuttateollisuuden suuri ironia

Kryptoa markkinoitiin avoimempana, demokraattisempana ja läpinäkyvämpänä parannuksena perinteiseen järjestelmään. Silti Sam Bankman-Friedin, Do Kwonin ja Alex Mashinskyn kaltaisten hahmojen sanat (ja sittemmin poistetut twiitit) ovat kärventäneet sektoria lukemattomia kertoja. Eikä se ole vieläkään löytänyt ratkaisua.

On raa’an ironista, että krypto on jälleen paikassa, jossa on suljettava silmänsä ja rukoiltava, että yritysten toimitusjohtajien twiitit pitävät paikkaansa.

Kirjoitin samaa, kun pohdiskelin Nexoa, kryptolainaajaa, joka kieltäytyy julkaisemasta merkityksellisiä reserviraportteja. Bulgarian syyttäjät ovat väittäneet, että se on osallisena laajamittaiseen kansainväliseen rikossuunnitelmaan, johon liittyy rahanpesua ja Venäjää vastaan asetettujen maailmanlaajuisten talouspakotteiden rikkomista, ja se on myös vetäytynyt Yhdysvalloista säännösten vuoksi.

En halua vertailla FTX:ää ja Binancea tai Nexoa, koska se olisi epäreilua. Silti se, että kukaan ei tiedä, mitä jälkimmäisessä tapahtuu kulissien takana, on täsmälleen sama kuin se, että kukaan ei tiennyt mitään ennen FTX:n näyttävää romahdusta marraskuussa.

Ja se onkin ongelma. Sellaiset tarinat, kuten Binance sekoittaa virheellisesti asiakkaiden varoja vakuuksiin, ja tämä viimeisin raportti salaisesta 400 miljoonan dollarin siirrosta Zhaon johtamalle kauppayhtiölle, ovat kauhistuttavia ja epäilemättä aiheuttavat stressiä kryptosijoittajille.

Kaikki harmittomia? Joo, tottakai – hyvin mahdollista ja ehkä jopa erittäin todennäköistä. En todellakaan odota, että mitään tapahtuu, Binance. Jos se ei olisi niin vaarallista ja ihmisillä ei olisi niin paljon rahaa pelissä, ironia olisi varsin hauska.

Kryptosta on tullut vastakohta sille, mitä sen oli tarkoitus olla

Maailma kärsii lisääntyneistä yhteiskunnallisista ja poliittisista jännitteistä, ja talouden kamppailu elinkustannuskriisin kanssa aiheuttaa suurinta tyytymättömyyttä vuosiin.

Populistisen politiikan ja joukkomielenosoitusten nousu ei ole sattumaa tätä taustaa vasten – ei myöskään kryptoalan suosio, joka nostaa haarukat vakiintuneelle järjestelmälle ja lupaa paremman, lohkoketjuun perustuvan maailman, jossa on saavutettavuutta, demokratiaa ja avoimuutta.

Ainoa ongelma on, että se tekee juuri päinvastoin. Silti niin monet luottavat sokeasti tämän alan yrityksiin, vaikka ne ovat vielä vähemmän läpinäkyviä kuin vuoden 2008 suuren finanssikriisin aiheuttajat. Jälleen kerran – ilkeää ironiaa.

Uskon lohkoketjuteknologiaan, ja mielestäni vääristetyn pääkirjan tekniset ansiot tarjoavat kiehtovia mahdollisuuksia. Mutta juuri nyt niitä ei ole toteutettu. Samoin Bitcoin ja hajautetun arvovaraston makrovaikutukset kiehtovat minua. Mutta ala on kasvanut näiden periaatteiden ja Bitcoinin ohi luodakseen jonkinlaisen epätasa-arvoisen, keskittyneen, äärikapitalistisen hirviön.

Ne, jotka saarnaavat järjettömästi kryptovaluutan ja tämän vaihtoehtoisen rahoitusjärjestelmän hyvistä puolista, tekevät sen siten, että heidän silmänsä on vedetty tiukasti kiinni. Tämä ala on yhtä läpinäkymätön ja salaperäinen kuin mikä tahansa muukin, ja se on täynnä yhtä paljon huonoja toimijoita – tai jopa enemmän.

“Älä luota, tarkista” on muutettava muotoon “älä luota, vaan luota sokeasti”. Miksi niin monet kryptofanit eivät kykene näkemään suurta ironiaa? Ja miksi ala on niin puolustuskannalla, ja miksi se on niin paksun tribalismin sävyttämä, että se estää objektiivisen analyysin?

Satoshi Nakamoto kaiversi Bitcoinin alkulohkoon koskettavan lauseen, kun Bitcoin lanseerattiin 3. tammikuuta 2009: “The Times 3. tammikuuta 2009: Liittokansleri on toisen pankkien pelastuspaketin partaalla.” Se osoittaa, että Bitcoinin synnyn taustalla oli vallitsevan järjestelmän vastainen eetos, että Bitcoinin kaltaista järjestelmää alettiin ajaa ja että järjestelmä oli palamassa alas, kun ensimmäistä Bitcoin-lohkoa louhittiin.

Nykyään kryptovaluutan synnynnäisen teollisuuden ympärille on rakentunut täysin uusi infrastruktuuri, ja on vaikea nähdä, miten mikään näistä yrityksistä ei olisi täsmälleen samanlainen tai pahempi kuin ne, jotka herättivät Nakamoton vihan tuona kylmänä tammikuisena iltapäivänä.

Mutta hei, huonosta tilanteesta huonompaan. Tai ehkä vain FUDailen.