USD/CHF in krappe bandbreedte door BBP-krimp

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on aug 27, 2020
  • Het USD / CHF-paar veranderde weinig met de sterke BBP-gegevens.
  • De Zwitserse economie kromp in het tweede kwartaal met een record van 8,2%.
  • De scherpe krimp was beter dan de krimp van veel andere landen.

Het USD / CHF- paar is weinig veranderd toen investeerders reageerden op de beter dan verwachte economische cijfers uit Zwitserland. Het paar handelt op 0.9083, wat iets hoger is dan het intradag laagste punt van 0.9070.

USD/CHF

De economie van Zwitserland vertoont een historische krimp

Zoals alle landen is Zwitserland getroffen door de coronaviruspandemie. Het land heeft meer dan 40.600 gevallen en meer dan 2.000 doden door de ziekte. De meeste bevestigde gevallen zijn hersteld. Als gevolg hiervan heeft de pandemie gevolgen voor de consumentenuitgaven, investeringen in vaste activa, de export en de industriële productie.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Uit een rapport van het Federal Statistics Office (FSO) bleek dat de economie in het tweede kwartaal met 8,2% kromp. Het daalde in het eerste kwartaal met 2,5%, wat betekent dat het land nu in een technische recessie verkeert. Toch was de daling iets beter dan de 8,6% die analisten hadden voorspeld.

De economie kromp met 9,3% op jaarbasis na een daling met 0,7% in het voorgaande kwartaal. Deze daling was ook beter dan de vorige krimp van 9,6%.

Hoewel de zwakke economische situatie in Zwitserland slecht was, was deze beter dan de situaite van 32,9% in de Verenigde Staten. Het was ook beter dan de daling van 20,5% in het Verenigd Koninkrijk en de daling van 12,1% in de eurozone .

Volgens het Zwitserse statistiekbureau werd de historische krimp gedeeltelijk gecompenseerd door de gestegen omzet in de farmaceutische industrie. In totaal kromp de industrie met 9%, terwijl de goederenuitvoer daalde met 9,4%. Accommodatie- en voedseldiensten krimpen met 54,2% vanwege de strikte lockdowns. Transport en communicatie daalden met 21,7%, en de zorgsector daalde met 8,6%.

Als gevolg hiervan daalde de particuliere consumptie met 8,6%, terwijl de investeringen in bouw en uitrusting met respectievelijk 4% en 11,7% afnamen. De overheidsconsumptie steeg met 0,7%.

Toch blijkt uit flash-gegevens dat de Zwitserse economie herstelt. Het werkloosheidspercentage blijft bijvoorbeeld 3,2%, terwijl de ZEW-verwachtingen zijn teruggekeerd naar 45,6. Het land exporteerde in juli ook goederen ter waarde van meer dan $ 3,379 miljard, een stijging ten opzichte van de vorige $ 3,2 miljard.

Technische vooruitzichten USD / CHF

USD/CHF
USD/CHF technische grafiek

De wekelijkse chart laat zien dat het USD / CHF paar in een sterke neerwaartse trend zit sinds april 2019, toen het een hoogste punt van 1.0235 bereikte. De trend is de afgelopen weken versneld, waardoor het pair naar het laagste niveau sinds 2015 is geduwd. Vervolgens bevindt het zich onder de exponentiële voortschrijdende gemiddelden van 100 en 50 weken. De RSI is ook opgeschoven naar het oversold-niveau van 30. Ook ligt de prijs onder het belangrijke weerstandsniveau van 0.9186. Daarom vermoed ik dat de neerwaartse druk zal aanhouden nu bears proberen onder het dieptepunt van dit jaar van 0,9000 te komen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld