USD/CNY daalt terwijl de Chinese economie op volle toeren draait

Geschreven door: Crispus Nyaga
september 3, 2020
  • Het USD/CNY paar daalde vandaag nadat Caixin en Markit de PMI-cijfers publiceerden.
  • Uit de gegevens bleek dat de PMI voor diensten 54,0 bedroeg.
  • Deze cijfers laten zien dat de Chinese economie in het derde kwartaal op volle toeren draait.

Het USD / CNY paar daalde toen investeerders reageerden op de sterke PMI-gegevens voor diensten uit China. Het handelt op 6.8300, wat iets hoger is dan het dieptepunt van deze week op 6.8122.

USD/CNY
USD/CNY falls on impressive China services PMI

De Chinese dienstensector boekt vooruitgang

De Chinese economie draait op volle toeren. Vorige maand toonden gegevens van het nationale statistiekbureau aan dat de economie in het tweede kwartaal met 3,2% groeide. Dat maakte het het enige grote land dat een economische expansie registreerde. Daarentegen krompen de VS, het VK en de eurozone met respectievelijk 32%, 20% en 11,5%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De uitbreiding zet zich voort in het derde kwartaal. Gegevens die door China Logistics en Caixin werden vrijgegeven, toonden aan dat de PMI voor de verwerkende industrie in augustus steeg tot respectievelijk 53 en 51,0. En vandaag toonden gegevens van Caixin aan dat de PMI voor diensten daalde van de vorige 54,1 naar 54,0. Toch is een PMI-waarde van 50 en hoger meestal een teken dat een bedrijfstak groeit.

Volgens Caixin meldden dienstverleners in China dat ze meer bestellingen hebben en voldoende capaciteit hebben om deze bestellingen te voltooien. Dat kwam deels doordat de meesten van hen aangaven meer werknemers te hebben om het werk te doen. Deze bedrijven verwachten ook meer orders in de komende 12 maanden. In een verklaring zei Dr. Wang Zhe van Caixin:

“De Caixin China General Services Business Activity Index kwam in augustus uit op 54, bijna hetzelfde als de 54,1 van de vorige maand. De aanhoudende hervatting van het werk en de normalisatie van de marktvraag bleven het post-epidemische economische herstel bevorderen.”

China’s samengestelde PMI-winsten

Ondertussen steeg volgens Caixin de samengestelde PMI in augustus naar 55,1 ten opzichte van de vorige 54,5. Samengestelde PMI’s zijn gewogen gemiddelden van vergelijkbare diensten- en productie-indices. In een verklaring zei Zhe :

“De Caixin China Composite Output Index stond in augustus op 55,1 en bleef in stijgende lijn te midden van verbeteringen in de productie- en dienstensector. De werkgelegenheid in de dienstensector groeide voor het eerst in zeven maanden.”

Analisten noemen verschillende redenen voor de aanhoudende groei van de Chinese economie. Ten eerste heeft de centrale bank van het land de rentetarieven naar historische dieptepunten gebracht, wat mensen en bedrijven heeft gestimuleerd om meer geld op te nemen.

Ten tweede is het land relatief succesvol geweest in het beheersen van de coronavirus-pandemie. Volgens Worldometer heeft het land slechts 85.077 gevallen en slechts 4.634 doden gemeld. Dat is een beduidend laag cijfer in vergelijking met andere vergelijkbare landen.

Ten derde heeft het land geprofiteerd van de toegenomen vraag uit andere landen, zoals de Verenigde Staten en Europa.

Technische vooruitzichten USD/CNY

USD/CNY
USD/CNY technische analyse

De wekelijkse chart laat zien dat het USD/CNY paar de afgelopen zes opeenvolgende weken in een neerwaartse trend zat. Gedurende deze periode is de prijs gedaald van een year-to-date record van 7.1765 naar het huidige niveau van 6.8300. De prijs is onder de 50-dagen en 100-dagen exponentiële voortschrijdende gemiddelden gezakt, terwijl de RSI is gedaald naar het laagste niveau sinds maart 2018. Daarom lijkt het alsof beren de volledige controle hebben, wat de prijs waarschijnlijk naar de volgende ondersteuning zal duwen. op 6.8200.