USD/TRY: Er is geen einde in zicht voor de duik van de Turkse lira

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on sep 4, 2020
  • Het USD/TRY paar handelt op een recordhoogte met de aanhoudende daling van de Turkse lira.
  • Door deze daling is de Turkse lira de slechtst presterende valuta in de opkomende markten.
  • Het paar zou verder kunnen klimmen voor de sterke Amerikaanse gegevens.

De USD / TRY steeg gisteren naar een recordhoogte toen traders reageerden op de oplopende spanningen in Turkije en de over het algemeen sterkere dollar. Het pair handelt op 7.4385, het hoogste dat het ooit is geweest.

USD/TRY
USD/TRY vs USD/ZAR and USD/RUB

Turkse lira zakt

De Turkse lira zit al jaren in een sterk neerwaartse trend. In de afgelopen vijf jaar heeft het meer dan 150% van zijn waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. En in de afgelopen 12 maanden heeft het meer dan 32% verloren, waardoor het de slechtst presterende valuta in de opkomende markt is. Het heeft ook verloren ten opzichte van andere valuta’s zoals de euro en de Britse pond.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze week heeft de munt verloren door de oplopende spanningen tussen de VS, Turkije, Cyprus en Griekenland. Deze week zei de Amerikaanse regering dat ze wapens gaat verkopen aan Cyprus, een actie die Turkije boos heeft gemaakt. Dit gebeurde terwijl de spanningen tussen Turkije en de VS escaleerden vanwege het besluit van de eerste om militaire uitrusting van Rusland te kopen.

Het belangrijkste is dat de Turkse lira is gedaald door de acties van de Turkse centrale bank. Alleen al dit jaar heeft de bank de rente negen keer verlaagd . Dat heeft de rente op een dieptepunt van 8,25% gebracht, wat volgens analisten een beetje laag is. De bank heeft ook randregels geïmplementeerd om de valuta te stabiliseren. In een verklaring zei een analist bij Bloomberg :

“Valutadevaluatie blijft een aanhoudende bedreiging en zou de prijsgroei in Turkije het hele jaar met dubbele cijfers kunnen houden. De verzwakking van de lira dit jaar tot dusver brengt opwaartse risico’s met zich mee voor de inflatievooruitzichten van de centrale bank. ”

Gisteren steeg het USD / TRY paar scherp nadat het bureau voor statistieken de laatste inflatiegegevens had vrijgegeven. De cijfers lieten zien dat de algemene consumentenprijs in augustus met 11,77% steeg, lager dan de 11,91% die analisten hadden verwacht. Op MoM-basis stegen de prijzen met slechts 0,88%. Ondertussen steeg de producentenprijsindex met 11,53% gedurende de maand. Zo’n hoge inflatie zet de centrale bank onder druk om te verkrappen.

De USD / TRY is deze week ook gestegen vanwege de sterkere US-dollar . Dit is gebeurd vanwege de relatief sterke economische gegevens uit de Verenigde Staten. Uit gegevens die gisteren werden vrijgegeven, bleek bijvoorbeeld dat het aantal mensen dat een eerste aanvraag voor een werkloosheidsaanvraag indient, met 881.000 is gestegen, het laagste cijfer sinds maart.

Technische vooruitzichten USD/TRY

USD/TRY
USD/TRY technische grafiek

De wekelijkse chart laat zien dat het USD / TRY paar in een sterke opwaartse trend zat. Het is gestegen van 2,7865 naar het huidige hoogtepunt van 7,4340. De prijs ligt boven de voortschrijdende gemiddelden op korte en langere termijn. Het belangrijkste is dat het zich boven het belangrijke weerstandsniveau van 7.2121 bevindt, wat het hoogste niveau was op 4 mei. Daarom lijkt het alsof bulls in de bestuurdersstoel zitten, wat betekent dat de prijs zal blijven stijgen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld