USD/CNY onder druk door de Chinese export stijging

Geschreven door: Crispus Nyaga
september 7, 2020
  • Het USD/CNY paar stond onder druk toen traders reageerden op cijfers uit China.
  • De export van het land is in augustus met 9,5% gestegen.
  • Dit leidde tot een handelsoverschot van meer dan $ 58 miljard.

Het USD/CNY paar daalde met bijna 0,20% toen traders reageerden op sterke handelscijfers uit China. Het handelt op 6.8300, wat een paar pips boven het laagste niveau sinds mei 2019 is.

USD/CNY
USD/CNY reageert op Chinese handelsgegevens

De Chinese export steeg in augustus

China was de afgelopen maanden de best presterende grote economie. In het tweede kwartaal groeide de economie met 3,2%, terwijl die van de Verenigde Staten en het VK met respectievelijk 32,5% en 20,5% daalde.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De economie bleef het goed doen in het tweede kwartaal, te oordelen naar de handelscijfers die door het statistiekbureau werden vrijgegeven. Uit de gegevens bleek dat de export met 9,5% groeide in dollars. Die stijging was beter dan de stijging van 7,2% van vorige maand en de 7,1% die analisten hadden verwacht. Het was ook de derde maand op rij dat de export is toegenomen.

De Verenigde Staten bleven een van de grootste afnemers van Chinese goederen. De uitvoer naar het land steeg met 20% tot $ 44,4 miljard, terwijl de invoer met slechts 1,5% toenam, waardoor een handelsoverschot van meer dan $ 34 miljard overblijft.

Maar de Chinese invoer daalde voor de tweede maand op rij. De totale invoer daalde met 2,1%, een sterkere daling dan de daling van 1,4% in de voorgaande maand. Analisten verwachtten dat de invoer met 0,1% zou stijgen.

Als gevolg hiervan bedroeg het handelsoverschot van het land in augustus $ 58,93 miljard, wat een stap terug was ten opzichte van de $ 62 miljard van vorige maand.

Deze cijfers staan in schril contrast met de handelscijfers die vorige week door de Verenigde Staten zijn vrijgegeven. Uit de gegevens bleek dat de export uit het land met 8,1% steeg tot $ 166 miljard, terwijl de invoer met 11% steeg tot $ 237 miljard. Als gevolg hiervan liep het handelstekort op tot meer dan $ 63 miljard.

Analisten noemen de groeiende export uit China voor verschillende dingen. Ten eerste is de vraag naar vitale medische producten zoals maskers en ventilatoren wereldwijd toegenomen. Ten tweede is de vraag gestegen naarmate meer landen hun economieën heropenen. Als zodanig zijn bedrijven die in maart en april gesloten waren, begonnen met bestellen vanuit het land. Ook hebben de bilaterale betrekkingen tussen het land en de VS geen grote invloed gehad op de handel.

Technische vooruitzichten USD/CNY

USD/CNY
USD/CNY technische grafiek

Het USD / CNY paar handelt op 6.8300, een paar punten boven het dieptepunt van vorige week op 6.8100. Op de dagelijkse grafiek ligt deze prijs onder het Fibonacci-retracementniveau van 61,8%. Het ligt ook onder de exponentiële voortschrijdende gemiddelden van 50 dagen en 100 dagen. De Relative Strength Index (RSI) is ook aan het dalen. Daarom zal het paar waarschijnlijk blijven dalen nu bears proberen naar het 78,6% Fibonacci-retracementlevel op 6,7795 te bewegen.