USD/NOK: Kroon stijgt voor de inflatiegegevens van Noorwegen

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on sep 10, 2020
  • De USD/NOK steeg iets voor de inflatiegegevens van Noorwegen.
  • Analisten verwachten dat de CPI in augustus is gestegen tot 1,7%.
  • Het paar zal ook reageren op gegevens over werkloosheidsuitkeringen in de VS.

Het USD / NOK paar daalt voor de tweede opeenvolgende dag terwijl de markt wacht op de Noorse inflatie en de eerste gegevens van de VS over werkloosheidsaanvragen. Het handelt op 9.0145, wat een paar pips onder het hoogste punt van gisteren op 9.1862 is.

USD/NOK
USD/NOK valt voor de Noorweegse gegevens

De Noorse kroon is gestegen

De Noorse kroon behoorde de afgelopen maanden tot de best presterende valuta’s. Het USD / NOK paar daalde van een hoogtepunt van het jaar op 12,1127 in maart tot een dieptepunt van 8,6628 op 1 september. De hogere prijzen voor ruwe olie en een over het algemeen zwakke Amerikaanse dollar hielpen deze neerwaartse trend te ondersteunen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze maand zijn de zaken echter veranderd en staat de Noorse kroon in de verdediging. De munt is verzwakt tot 9.12862 ten opzichte van de dollar. Dat is gebeurd omdat de prijs van ruwe olie is gedaald van het hoogste punt van vorige maand van $ 45 tot minder dan $ 40, terwijl de dollarindex is gestegen.

Bovendien werd de kroon sterker dankzij de algehele kracht van de Noorse economie en een relatief sterke Norges-bank. Het land heeft meer dan 11.000 gevallen en minder dan 250 doden bevestigd.

Hierdoor was de impact op de economie kleiner dan in de meeste landen. Uit recente gegevens bleek dat de totale Noorse economie in het tweede kwartaal met 5,1% kromp. De economie van het vasteland, exclusief de vluchtige oliesector, kromp met 6,3%. Deze krimp was beter dan de daling van respectievelijk 8,3% en 15% in Zweden en de Europese Unie.

Andere economische cijfers uit Noorwegen waren positief. Het werkloosheidspercentage van het land is bijvoorbeeld gedaald van 4,90% naar 4,30%, terwijl de PMI voor de industrie is gestegen van 42,8 naar 46,1.

Ondertussen is de Norges bank sterk geworden. In haar meest recente rentebesluit heeft de bank de rentetarieven ongewijzigd gelaten, maar leidde tot stijgingen in de komende jaren.

USD/NOK wacht op gegevens uit Noorwegen en de VS

Vooruitblikkend, zal de USD / NOK vandaag reageren op de inflatiegegevens in Noorwegen en de cijfers over werkloosheidsuitkeringen in de VS. Analisten die door Reuters zijn ondervraagd, verwachten dat de algemene consumentenprijzen in Noorwegen in augustus zijn gestegen tot 1,7% ten opzichte van de vorige 1,3%. Ze zien de CPI echter in augustus dalen tot 0,4%. Ondertussen verwachten ze de kern-CPI, exclusief de vluchtige voedsel- en energieproducten die op 3,5% blijven.

In de middagsessie zal het Bureau of Labor Statistics de gegevens over werkloosheidsuitkeringen vrijgeven. Analisten verwachten dat de gegevens zullen aantonen dat meer dan 846.000 mensen de afgelopen week hebben gesolliciteerd naar werkloosheidsaanvragen. Dit zal lager zijn dan de 881k die een week eerder de claims indiende. Het wordt ook het laagste aantal sinds maart van dit jaar. De VS zullen later op de dag ook de producenten prijs index cijfers publiceren.

Technische vooruitzichten USD/NOK

USD/NOK
USD/NOK technische grafiek

De dagelijkse grafiek laat zien dat het USD/NOK paar de afgelopen maanden in een steile neerwaartse trend zat. In september is het echter iets teruggekeerd. Het resultaat was dat het zich boven de dalende trendlijn bevindt die weerstand bood toen het pair daalde. De prijs ligt iets onder de exponentiële voortschrijdende gemiddelden van 50 dagen.

Ook is de Relatieve Sterkte Index (RSI) opgeschoven van het oversold-level van 30 naar het huidige level van 52. Daarom zal het paar waarschijnlijk blijven dalen nu bears proberen de het laagste niveau van het jaar op 8,6628 opnieuw te testen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld