De ECB loopt achter op concurrenten in de CBDC-ruimte

By: Ali Raza
Ali Raza
Ali speelt een sleutelrol in het cryptocurrency-nieuwsteam. In zijn vrije tijd reist hij graag en speelt hij graag cricket,… read more.
on sep 11, 2020
  • Volgens Christine Lagarde lijkt de ECB achterop te raken bij haar CBDC-concurrenten.
  • Een speciale werkgroep zal binnenkort de resultaten van haar onderzoek onthullen.
  • De bevindingen kunnen cruciaal zijn bij het nemen van een beslissing.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft onlangs plannen onthuld om de cryptocurrency-sector te bestuderen, en met name de mogelijkheid om een CBDC te lanceren. In dat opzicht heeft het enige tijd geleden een panel opgericht dat de taak had de digitale valuta van de centrale bank te onderzoeken. Nu is het tijd voor de onderzoekers om hun bevindingen te presenteren.

De sterke concurrentie van de CBDC-sector

Volgens de president van de ECB, Christine Lagarde, zullen de resultaten van het onderzoek binnenkort worden onthuld, waarna er een openbare raadpleging zal plaatsvinden. Lagarde onthulde dit tijdens haar toespraak op de recente conferentie van de Deutsche Bundesbank, die draaide om betalingen en bankieren in de crypto-industrie.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Lagarde merkte echter ook op dat er sterke concurrentie is in de CBDC-wereld, waar iedereen ernaar streeft de detailhandel in de eurozone te domineren.

Lagarde vervolgde met te zeggen dat de totstandkoming van de digitale euro de voorhoede van innovatie zou zijn. Er is echter een merkbaar gebrek aan betalingsintegratie in heel Europa. Dit geeft aan dat buitenlandse aanbieders mogelijk al het voortouw hebben genomen in de regio, wat weer betekent dat de Europese Centrale Bank achterop raakt.

Belangrijke overwegingen met betrekking tot digitale euro

Eerder dit jaar is de digitale euro-taskforce van de ECB opgericht. In mei onthulde een van de directieleden van de ECB dat de taskforce zich meer richt op een retail-CBDC dan op een groothandelsvaluta. Dit werd gisteren ook bevestigd tijdens de toespraak van Lagarde.

Lagarde voegde er echter ook aan toe dat er geen reden is om te vrezen dat een digitale euro het gebruik van contant geld zou verdrijven. Het zou er een aanvulling op zijn en geen vervanging ervan. Ze zouden gewoon naast elkaar bestaan en de consument de mogelijkheid bieden om te kiezen.

Er zijn nog andere dingen waarmee u rekening moet houden, zoals risicobeheer, dat een grote rol zal spelen in de manier waarop de munt – als deze zelfs wordt ontworpen – eruit zal zien en zal functioneren. Ook zou de munt moeten kunnen voldoen aan de publieke vraag naar digitale betalingen en gaandeweg geen schade kunnen toebrengen aan particuliere betalingsoplossingen.

Europa heeft tot dusver nog geen beslissing genomen of het de munt zal introduceren. De bevindingen kunnen echter helpen om die beslissing te nemen zodra ze zijn aangekomen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld