Vooruitblik FOMC: DXY onder druk in aanloop naar Fed besluit

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on sep 15, 2020
  • De DXY staat onder druk terwijl de markt wacht op het rentebesluit van de Fed.
  • De index is de afgelopen drie opeenvolgende dagen gedaald.
  • Analisten die door CNBC zijn ondervraagd, verwachten dat de bank de tarieven tot 2023 ongewijzigd laat.

De US-dollarindex (DXY) staat aan zijn derde opeenvolgende dag in het rood terwijl traders wachten op het rentebesluit van de Federal Reserve. De index handelt tegen $ 92,83, het laagste sinds vorige week vrijdag.

Dollar index
Dollar index valt in aanloop naar FOMC

Dollar valt in aanloop naar FOMC

De dollarindex daalt vandaag omdat de valuta verzwakt ten opzichte van alle samenstellende valuta’s. Het daalt met 0,55% ten opzichte van het Britse pond, 0,25% ten opzichte van de euro en de Zwitserse frank, en met 0,20% ten opzichte van de Japanse yen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De daling vindt plaats terwijl het Federal Open Market Committee (FOMC) zijn tweedaagse bijeenkomst begint. Voorafgaand aan de bijeenkomst bleek uit een enquête van CNBC onder economen dat de meesten van hen denken dat de bank de rente tot 2023 ongewijzigd laat. Ze verwachten dat de bank ongeveer zes maanden wacht nadat de inflatie boven de 2% is gestegen.

Analisten verwachten ook dat de bank tijdens de beleidsvergadering van deze week haar open-end kwantitatieve verruimingsbeleid intact zal laten. Door dit beleid is de balans van de Fed gestegen van iets minder dan $ 4 biljoen in maart van dit jaar tot meer dan $ 7 biljoen.

Deze bijeenkomst komt twee weken nadat de Fed-voorzitter een relatief gematigde verklaring aflegde tijdens de virtuele Jackson Hole-top. In zijn toespraak zei hij dat de bank hogere inflatiecijfers zal tolereren terwijl ze probeert het werkloosheidspercentage te verlagen. Dit betekent dat de bank niet onder druk komt te staan om in te grijpen als de inflatie de doelstelling van 2% overschrijdt.

Vorige week toonden gegevens uit de VS aan dat de algemene consumentenprijsindex in augustus met 0,4% is gestegen. Dat bracht het geannualiseerde tarief op 1,3%. De kern-CPI, die de voeding en energie uitsluit, steeg met 0,4% na een stijging met 0,6% in de voorgaande maand. Een dag eerder lieten de gegevens zien dat de producentenprijsindex in augustus met 0,3% is gestegen.

De FOMC-bijeenkomst komt op een moment dat de Amerikaanse economische gegevens relatief stabiel waren. Eerder deze maand toonden gegevens van ISM en Markit aan dat de PMI’s voor productie en dienstverlening in augustus boven de 50 bleven. Andere gegevens van het Bureau of Labor Statistics toonden aan dat de VS meer dan 1,3 miljoen banen toevoegde toen het werkloosheidspercentage daalde tot 8,4%. Als gevolg hiervan zijn analisten begonnen met het herzien van hun vooruitzichten voor het hele jaar. Analisten verwachten dat het bbp dit jaar met 2,6% zal krimpen, vergeleken met de vorige 4,6%.

Technische vooruitzichten Amerikaanse dollarindex

US dollar index
US dollar index technische grafiek

De dagelijkse grafiek laat zien dat de pogingen van de dollar index om terug te kaatsen sterke weerstand op $ 93,63 vonden op 9 september. Sindsdien zit de index in een neerwaartse trend en wordt het nu verhandeld tegen $ 92,82. De prijs ligt nog steeds onder de gewogen voortschrijdende gemiddelden van 50 en 25 dagen. Zo ook is de Average Directional Index (ADX) gedaald tot het laagste niveau sinds 9 juli.

Daarom lijkt het erop dat bears hebben gezegevierd, wat betekent dat het een kwestie van tijd is voordat de index het dieptepunt van het huidige jaar van $ 91,73 opnieuw test.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld