USD/SEK: Kroon zinkt na gematigd Riksbank-tariefbesluit

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on sep 22, 2020
  • De USD/SEK werd vandaag hoger na het relatief gematigde rentebesluit van Riksbank.
  • De bank liet het rentetarief op nul procent staan en beloofde het langer lager te houden.
  • Het paar stijgt ook vanwege een sterkere US-dollar.

Het USD / SEK paar stijgt licht doordat traders reageren op het rentebesluit van de Riksbank en de over het algemeen sterkere US-dollar. Het paar handelt op 8.8830, wat aanzienlijk hoger is dan het laagste punt in augustus op 8.3520.

USD/SEK
USD/SEK stijgt na Riksbank besluit

Riksbank rentebesluit

De Zweedse centrale bank heeft vandaag haar monetairbeleidsvergadering afgesloten. Zoals de meeste analisten die door Reuters en Bloomberg werden ondervraagd, verwachtten, liet de bank de rente ongewijzigd op 0,00%. In de verklaring zei de bank dat de tarieven de komende jaren op dit niveau zullen blijven. Verder zei de bank dat het door zou gaan met het aankopen van activa om het land te helpen herstellen. De verklaring zei:

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

“Om de economische ontwikkelingen te ondersteunen en de inflatie in de richting van het doel te helpen stijgen, zet de Riksbank haar activa-aankopen voort en biedt ze liquiditeit in alle programma’s die tot dusver dit jaar zijn gelanceerd.”

Het besluit komt op een moment dat het land gemengde economische cijfers heeft gerapporteerd. Begin deze maand toonden gegevens aan dat de PMI’s voor de verwerkende industrie en de dienstensector zijn gestegen tot respectievelijk 53,4 en 56,6. Uit andere gegevens van het statistiekbureau bleek dat de industriële productie van het land in juli met 2,4% is gestegen, na een stijging met 8,2% in de voorgaande maand. De industriële bestellingen daalden met 6,4%.

Ondertussen is de inflatie laag gebleven. Uit de laatste gegevens blijkt dat de totale consumenteninflatie in augustus met 0,1% is gedaald. Het steeg met 0,8% op jaarbasis. De CPI bij constante rente daalde met 0,1%. Tegelijkertijd daalde het werkloosheidspercentage van 8,9% in juli tot 8,8%.

De beslissing van de Riksbank kwam een week nadat het begon met het kopen van bedrijfsobligaties op de secundaire markt. De bank kocht activa ter waarde van meer dan $ 1,1 miljard, wat een controversiële stap was.

De USD / SEK stijgt ook vanwege de algemeen sterkere dollar. De dollar is vandaag met meer dan 0,30% gestegen naarmate het risiconiveau op de markt toeneemt.

Technische analyse USD/SEK

USD/SEK
USD/SEK technische grafiek

De dagelijkse grafiek hieronder laat zien dat het USD/SEK paar in een opwaartse trend zat nadat het in augustus een hamerpatroon vormde. De prijs is boven de 20 en 10-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden gestegen. Het bevindt zich nu op het retracementniveau van 23,6% Fibonacci en bevindt zich op de tweede opeenvolgende dag van winst. Het belangrijkste is dat het paar boven het vorige resistancelevel op 8.8527 is gestegen. Daarom is de kans groot dat het paar zal blijven stijgen, aangezien de bulls mikken op de volgende resistance op 9.000.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld