USD/CHF: SNB belooft ‘sterker’ in te grijpen als de frank sterk blijft

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn vrouw, zoon… read more.
on sep 24, 2020
  • Het USD/CHF paar stijgt nu de markt reageert op het rentebesluit van de SNB.
  • De centrale bank liet de rentetarieven ongewijzigd zoals verwacht.
  • De beslissing kwam toen de Zwitserse economie uit de ergste recessie in decennia kwam.
  • Het beloofde ook sterker in te grijpen om de frank te devalueren.

Het USD / CHF paar is voor de vijfde opeenvolgende dag gestegen nu de markt reageert op het rentebesluit van de Zwitserse Nationale Bank (SNB). Het paar handelt op 0,92400, wat het hoogste is sinds 24 juli.

USD/CHF
USD/CHF weinig veranderd na SNB besluit

Rentebeslissing SNB

De SNB sloot vandaag haar tweedaagse bijeenkomst af en deed uitspraak over de Zwitserse economie. De bank besloot de rente ongewijzigd te laten op min 0,75%. Dat kwam overeen met wat analisten van Bloomberg en Reuters verwachtten. Het soepele monetaire beleid wordt de afgelopen vijf jaar voortgezet nadat de bank de koppeling aan de euro had geschrapt.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In de verklaring zei de door Thomas Jordan geleide bank dat ze zich nog steeds zorgen maakte over de versterkende frank. Inderdaad, de valuta is de afgelopen drie maanden met meer dan 6% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het is ook met meer dan 3% gestegen ten opzichte van de euro. Een sterke frank is meestal negatief voor de Zwitserse economie, die vooral afhankelijk is van de export. In de verklaring zei de bank:

“Gezien het feit dat de Zwitserse frank nog steeds hoog gewaardeerd wordt, blijft de SNB bereid om sterker in te grijpen op de valutamarkt, rekening houdend met de algemene wisselkoerssituatie.”

Als gevolg hiervan heeft de bank eraan gewerkt om ervoor te zorgen dat de valuta niet significant overgewaardeerd wordt. Inderdaad, in een recent rapport schatten analisten van Credit Suisse dat de bank dit jaar meer dan $ 98 miljard aan interventies heeft uitgegeven.

Zwitserse economie herstelt

Het besluit kwam op een moment dat de economie van Zwitserland uit de ergste recessie in decennia komt. Vier weken geleden toonden gegevens aan dat het bbp van het land in het tweede kwartaal met 8,2% is gekrompen. Dat was de ergste daling op kwartaalbasis in decennia. In de verklaring zei de bank dat ze verwacht dat het BBP dit jaar met 5% zal dalen, de ergste krimp sinds de jaren zeventig. Het verwacht ook dat het inflatiecijfer dit jaar negatief zal blijven en mogelijk positief zal worden in 2021. De verklaring luidde:

“Bij de laatste beoordeling van het monetair beleid had de SNB een nog sterkere daling verwacht. De herziening van de prognoses is voornamelijk te wijten aan het feit dat de neergang in de eerste helft van het jaar iets minder sterk was dan gevreesd. ”

Toch was het een betere daling dan wat er in de meeste landen gebeurde. En de regering verwacht dat de economie in het vierde kwartaal van 2021 terugkeert naar het niveau van na de crisis. Andere vergelijkbare landen zoals het VK, de eurozone en de Verenigde Staten zijn met meer dan 10% gedaald. Ook is het werkloosheidspercentage van ongeveer 3,3% beter dan dat van zijn collega’s.

Technische vooruitzichten USD/CHF

USD/CHF
USD/CHF technische grafiek

De dagelijkse grafiek laat zien dat het USD/CHF paar in de laatste week van augustus een dieptepunt van 0.9000 bereikte. Sindsdien heeft het geprobeerd zich te herstellen en een omgekeerd hoofd-schouderpatroon te vormen. Gisteren bewoog het zich boven de halslijn van dit patroon op 0.9200.

De prijs is ook langs de bovenste regel van het Donchian-kanaal. Het ligt ook iets boven het 23,6% Fibonacci-retracementniveau en boven de 25 en 15-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden. Daarom zal de prijs waarschijnlijk blijven stijgen, aangezien de bulls mikken op de volgende weerstand op 0.9392.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld