DXY: Risicoaversie en werkloosheid duwt de index omhoog

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on okt 2, 2020
  • De dollarindex steeg vandaag toen Trump bevestigde dat hij COVID-19 had.
  • De index reageert ook op de laatste cijfers van de niet-agrarische loonlijst.
  • De Amerikaanse economie zorgde voor meer dan 660.000 banen.

De US-dollarindex (DXY) steeg met meer dan 0,10% doordat beleggers reageerden op het nieuws dat president Trump COVID-19 had opgelopen. De index reageert ook op de relatief sterke niet-agrarische looncijfers uit de VS.

Dollar index
US dollar index stijgt

Trump test positief op COVID-19

De Amerikaanse dollarindex steeg toen beleggers zich haastten naar de veiligheid van de dollar nadat Trump positief testte op Covid-19. De index steeg naarmate de Amerikaanse dollar steeg ten opzichte van de euro, de Canadese dollar en de Zwitserse frank. Het viel daarnaast ten opzichte van de Zweedse kroon, de Japanse yen en het Britse pond.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In een verklaring eerder vandaag zei Donald Trump dat hij en de first lady positief waren getest op het virus. Het rapport kwam twee uur nadat hij had aangekondigd dat Hope Hicks, een nauwe assistent, positief had getest op de ziekte.

Dit nieuws veroorzaakte over de hele wereld rillingen, waarbij Europese en Aziatische aandelen tuimelden. In de Verenigde Staten daalden de futures die aan de Dow Jones en S&P 500 waren gekoppeld met meer dan 1,25%. Evenzo daalden in Europa de DAX-index en de FTSE 100 met meer dan 0,50%.

De dollarindex steeg doordat beleggers de komende weken aanzienlijke risico’s voorspelden. Ten eerste weten ze niet zeker hoeveel senior leiders de ziekte hebben opgelopen. Volgens de New York Times heeft Trump bijvoorbeeld contact gehad met vicepresident Pence en andere senior leiders. Bovendien bestaat het risico dat de VS in november omstreden verkiezingen krijgen.

Amerikaanse niet-agrarische loonlijsten

De DXY reageert ook op de officiële niet-agrarische loonnummers van de Verenigde Staten. Volgens het ministerie van Arbeid hebben de VS in september meer dan 661k banen toegevoegd. De gemiddelde schatting door economen die door Reuters werden ondervraagd, was 850.000 banen. De economie zorgde voor meer dan 66.000 banen in de industrie, aangezien de particuliere niet-agrarische loonlijsten met 877.000 toenamen. Tegelijkertijd daalde het werkloosheidspercentage in september tot 7,9%, terwijl de participatiegraad daalde tot 61,4%.

Woensdag toonden gegevens van ADP aan dat particuliere werkgevers meer dan 740.000 banen toevoegden. En gisteren toonden gegevens aan dat het aantal aanvragen voor werkloosheid daalde tot een dieptepunt in zes maanden van 837.000.

Toch is de arbeidsmarkt in de VS kwetsbaar. Ten eerste moet de economie meer dan 9 miljoen banen toevoegen om het pre-pandemische niveau te bereiken. Dit wordt een tolvordering aangezien de meeste van deze banen voor altijd zijn verdwenen. Deze week hebben grote luchtvaartmaatschappijen en Disney bijvoorbeeld gezegd dat er meer dan 60.000 banen op het spel stonden.

Technische vooruitzichten Amerikaanse dollarindex

US dollar index
US dollar index technische grafiek

De dagelijkse grafiek laat zien dat de dollarindex sterke weerstand vond in de buurt van het 23,6% Fibonacci-retracementlevel op $ 94,74. Sindsdien is het de afgelopen vier opeenvolgende dagen gedaald. Het is ook langs de middelste lijn van het Donchian-kanaal. Maar de drie lijnen van het kanaal zijn naar boven gericht. Dat betekent dat de prijs waarschijnlijk de opwaartse trend zal hervatten naarmate beleggers het nieuws over Trump vervagen. Wilt u beginnen met handelen? Vind hier onze recensie van de beste makelaars.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld