USD/CNY: Yuan boven vastgestelde prijs na sterke PMI gegevens

Geschreven door: Crispus Nyaga
oktober 9, 2020
  • De USD/CNY prijs is weinig veranderd als reactie op de sterke Chinese PMI-cijfers.
  • Het land heeft zich snel hersteld na een krimp in het eerste kwartaal.
  • De heropleving van de Chinese economie vindt plaats op een moment dat de VS het moeilijk heeft.

De USD/CNY prijs is weinig veranderd nu investeerders reageren op de sterke Chinese PMI-cijfers voor diensten. Het paar wordt verhandeld tegen 6.7907, wat iets boven de vaste prijs van 6.7796 van de PBOC ligt.

USD/CNY
USD/CNY vier-uur grafiek

Sterke PMI-cijfers voor diensten uit China

China is dit jaar een uitschieter geweest. Terwijl de economie in het eerste kwartaal voor het eerst in decennia is gekrompen, heeft het land zich snel hersteld. In het tweede kwartaal groeide de economie met ~3,2% en werd het het eerste land dat uit de pandemie kwam. De Amerikaanse productie daarentegen is met meer dan 30% gekrompen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze groei heeft zich in het derde kwartaal voortgezet. Vorige week bleek uit gegevens van zowel Caixin als China Logistics dat de productie PMI boven de 50 bleef. Dat was een teken dat de fabrikanten hun productie hebben verhoogd en optimistisch zijn over de toekomst.

Vandaag bleek uit andere gegevens dat ook de dienstensector in september op peil is gebleven. Volgens Caixin en Markit steeg de Chinese dienstensector PMI van 54,0 in augustus naar 54,8 in september. Dit was de vijfde achtereenvolgende maand van winst en het hoogste cijfer in drie maanden.

In het rapport wordt de winst toegeschreven aan stijgende nieuwe orders en medewerkers. De instroom van nieuwe orders liet de achterstand in de afgelopen drie maanden oplopen. Ook het ondernemersvertrouwen bleef stijgen. In een verklaring, zei Dr. Wang Zhe van Caixin Insight:

Bedrijven bleven vertrouwen in de economische vooruitzichten. In september is de maatstaf voor de bedrijfsverwachtingen verder gestegen naar expansie gebieden. De bedrijven bleven positief over het aanhoudende economische herstel en de effectieve bestrijding van de epidemie.

Ondertussen reageerde de USD/CNY prijs op de samengestelde PMI die gewogen gemiddelden van vergelijkbare productie- en dienstenindices oplevert. De PMI daalde van 55,1 in augustus naar 54,5. Toch laat het zien dat de bedrijvigheid sterk blijft.

Belangrijk is dat de heropleving van de Chinese economie op macroniveau plaatsvindt op een moment dat de VS een moeilijke periode doormaakt. De verdeeldheid tussen de Democraten en Republikeinen is groter geworden, waardoor de kans op een nieuw stimuleringspakket op een relatief lager niveau ligt.

USD/CNY technische analyse

USD/CNY technische grafiek

De dagelijkse grafiek laat zien dat de USD/CNY prijs een sterk dalende trend heeft doorgemaakt vanaf mei, toen deze een hoogtepunt bereikte van 7.1773. Het paar bereikte een dieptepunt van 6.7500 in september. Het blijft onder de exponentiële voortschrijdend gemiddelden van 15 en 25 dagen en het dieptepunt van 20 januari van 6.8428. Daarom verwacht ik dat het paar onder druk zal blijven staan nu de Amerikaanse dollar verder verzwakt ten opzichte van zijn belangrijkste concurrenten.