GBP/USD vormt een hamerpatroon voor de Brexit-deadline

Geschreven door: Crispus Nyaga
oktober 14, 2020
  • Het GBP/USD paar steeg toen het VK en de EU de Brexit-besprekingen na de deadline voortzetten.
  • Analisten zijn van mening dat de twee partijen uiteindelijk een deal zullen bereiken.
  • Het paar reageert ook op de sterke Amerikaanse PPI-gegevens.

De GBP / USD prijs steeg met 0,50% toen de markt reageerde op een toespraak van Boris Johnson en gegevens van de Amerikaanse producentenprijsindex (PPI). Het wordt verhandeld op 1.3000, wat hoger is dan het intradag dieptepunt van 1.2870.

GBP/USD stijgt door Brexit gesprekken

EU en VK om Brexit-besprekingen te verlengen

Het Verenigd Koninkrijk zal na de deadline van morgen verder overleggen met de Europese Unie over de Brexit. Volgens Reuters zullen EU-leiders Boris Johnson verzoeken de besprekingen te bespoedigen vóór de deadline van 1 januari in hun vergadering morgen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Van David Frost, de hoofdonderhandelaar van het VK, wordt verwacht dat hij zal zeggen dat een deal nog steeds mogelijk was, zelfs als er belangrijke uitdagingen op de weg liggen.

De twee partijen onderhandelen sinds maart van dit jaar met als doel een uniforme handelsovereenkomst tot stand te brengen. Na acht gespreksronden moeten ze echter nog tot overeenstemming komen, aangezien er nog steeds aanzienlijke belemmeringen zijn.

De Europese Unie heeft bijvoorbeeld voorgesteld om vergelijkbare regelgeving tussen de twee partijen te hebben in een poging om een gelijk speelveld te creëren. Het VK verzet zich hiertegen en zegt dat het zijn regelgeving als een onafhankelijk land moet vaststellen.

Evenzo heeft het VK erop aangedrongen dat het het recht verdient om beleid uit te voeren in zijn rijke viswateren. Frankrijk, een grote afnemer van de Britse viswateren, heeft gezegd dat het elke deal zal afwijzen die het geen toegang geeft tot de viswateren. Toch zijn analisten en deelnemers aan de gokmarkt van mening dat de twee partijen uiteindelijk tot een deal zullen komen.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Amerikaanse producentenprijsindex (PPI) stijgt

De GBP / USD prijs reageerde ook op de positieve PPI-gegevens uit de Verenigde Staten. Volgens het Bureau of Labor Statistics (BLS) is de PPI in september met 0,4% gestegen, wat leidt tot een jaarlijkse stijging van 0,4%. De PPI steeg in juli en augustus met respectievelijk 0,3% en 0,6%.

De PPI-stijging was voornamelijk het gevolg van een stijging van 0,4% in de vraag naar diensten. Ook de prijs van goederen steeg met 0,4%.

Exclusief de vluchtige voedings- en energieproducten steeg de PPI met 0,4% en een geannualiseerd tarief van 1,2%. Dat was het hoogste niveau sinds maart van dit jaar. Het was ook de derde opeenvolgende maand van winst.

De positieve PPI-cijfers kwamen een dag nadat het bureau de consumentenprijsindex (CPI) had gepubliceerd. De gegevens toonden aan dat de CPI in september met 1,4% steeg, terwijl de CPI met 1,7% steeg.

GBP/USD technische analyse

GBP/USD
GBP/USD technische analyse

De vier-uur grafiek laat zien dat het GBP / USD paar een hamerpatroon vormde, met het laagste level op 1.2860. Een hamer is meestal een bullish kaarspatroon. Het is ook boven de exponentiële voortschrijdende gemiddelden van vier uur gestegen en ligt iets onder het hoogste punt van maandag op 1.3050. Het is ook boven het standaard draaipunt gestegen. Daarom verwacht ik dat het paar zal blijven stijgen, aangezien de bulls mikken op de volgende resistance op 1.3050.