EUR/USD stijgt omdat angst voor de tweede golf afneemt

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on okt 16, 2020
  • Het EUR/USD paar steeg vandaag toen traders in de meeste landen hun schouders ophaalden voor de tweede golf.
  • Het reageerde ook op de zwakke inflatie en handelscijfers in de eurozone.
  • De detailhandelsverkopen in de VS stegen in september met 1,6%.

De EUR / USD prijs steeg vandaag omdat de markt de stijgende risico’s van de zich uitbreidende COVID-19 pandemie negeerde. Het paar reageerde ook op de milde Europese inflatiecijfers en Amerikaanse detailhandelsverkopen .

EUR/USD
EUR/USD stijgt

De inflatie in de eurozone is mild

De inflatie van de consumptieprijzen in de eurozone daalde in september van -0,2% naar -0,3% terwijl het blok zich herstelde van de pandemie. Deze CPI was significant lager dan de stijging van 1,2% in dezelfde periode in 2019.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Volgens Eurostat waren Griekenland, Cyprus en Estland de grootste achterblijvers, terwijl Polen, Hongarije en Tsjechië het beste presteerden. Per sector waren de prijzen van voedsel, alcohol en tabak de grootste stijgers, met een stijging van 0,34%. De prijs van diensten steeg met 0,24%, terwijl die van niet-energetische producten met 0,08% daalde.

In dezelfde maand steeg de kern-CPI, exclusief de vluchtige voedings- en energieproducten, met 0,2%. Exclusief tabak stegen de prijzen met 0,1%.

Eurostat publiceerde ook handelsnummers uit de eurozone. Uit de cijfers bleek dat de export van het blok in augustus met 12% daalde tot 156 miljard euro. De invoer daalde met 13,5% tot € 141 miljard, waardoor het totale handelsoverschot op € 14,7 miljard kwam. Evenzo daalde de handel tussen Europese landen tot € 129 miljard.

Sprong in de detailhandel in de VS.

De EUR / USD reageerde ook op de relatief sterke Amerikaanse detailhandelsverkopen. Uit gegevens van het ministerie van Handel bleek dat het verkoopvolume voor de vijfde maand op rij steeg. De omzet steeg met 1,9% tot $ 549 miljard. Dat was een groter aantal dan de stijging van $ 539 miljard in augustus. De mediane schatting in een Reuters-enquête was een kleinere stijging van 0,7%.

Volgens het bureau is de kernverkoop, exclusief de vluchtige voedings- en energieproducten, gestegen met 1,5% terwijl de retailcontrole met 1,4% toenam. Exclusief auto’s en gas steeg de prijs met 1,5%.

Deze cijfers laten zien dat de Amerikaanse consumenten relatief sterk zijn, ook al blijft het werkloosheidspercentage boven de 7%. Gisteren vrijgegeven gegevens toonden aan dat het aantal Amerikanen dat een werkloosheidsverzoek heeft aangevraagd met 890.000 is gestegen, terwijl meer dan 10 miljoen Amerikanen nog steeds een werkloosheidsuitkering krijgen.

Analisten zijn van mening dat het economisch herstel in de VS sterker zal zijn als het congres een nieuwe stimuleringswet goedkeurt. Dit lijkt onmogelijk vanwege de verschillen tussen wat het Witte Huis en het congres hebben voorgesteld.

EUR/USD technische vooruitzichten

EUR/USD
EUR/USD technische grafiek

De dagelijkse grafiek laat zien dat de EUR / USD prijs deze week in een relatief krappe range zit. Het paar handelt op 1.1727, iets boven het dieptepunt van vorige week op 1.1615. De prijs ligt ook iets boven het retracementniveau van 23,6% van Fibonacci. Het ligt iets onder de 25 en 15-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden. Het belangrijkste is dat de prijs een hoofd en schouderspatroon lijkt te vormen.

Daarom verwacht ik voor vandaag dat de prijs op het huidige niveau zal blijven. In de komende week kan de prijs echter de neerwaartse trend hervatten.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld