Amigo Holdings krijgt een vrijwillig vermogensvereiste

Geschreven door: Wajeeh Khan
oktober 19, 2020
  • De Britse FCA legt Amigo Holdings een vrijwillige vermogensvereiste op.
  • De subprime-geldschieter is verwikkeld in een ruzie met oprichter James Benamor.
  • De Britse moderetailer Boohoo Group plc zegt een nieuwe controleur in dienst te nemen.

De Britse financiële waakhond legde maandag een Asset Voluntary Requirement (AVR) op aan Amigo Holdings (LON: AMGO). Onder de nieuwe beperking moet de subprime-kredietverstrekker goedkeuring krijgen van de toezichthouder voordat activa uit het bedrijf worden overgedragen.

Amigo Holdings werd maandag ongeveer 25% lager gerapporteerd in de premarket-handel, maar herstelde het grootste deel van haar intradag-verlies op de open markt. Op jaarbasis zijn de aandelen van het bedrijf nu bijna 85% gedaald op de aandelenmarkt.

Amigo is verwikkeld in een ruzie met zijn oprichter

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

AVR stelt Amigo ook aansprakelijk om goedkeuring te vragen aan de waakhond voordat het dividendbetalingen aan aandeelhouders of bonusbetalingen aan zijn leidinggevenden kan doen. De afgelopen 18 maanden waren een moeilijke periode voor het Britse bedrijf, omdat het te maken kreeg met regulatoire onderzoeken en verwikkeld was in een ruzie met zijn oprichter, James Benamor.

Benamor eiste zijn herplaatsing als CEO van de groep, maar verloor in september de stem van de aandeelhouders.

Amigo Holdings biedt leningen aan kredietnemers die er geen krijgen van reguliere kredietverstrekkers, zolang een derde partij bereid is om als garant te dienen. De Financial Conduct Authority (FCA) van het Verenigd Koninkrijk onderzoekt momenteel de subprime-kredietverstrekker over hoe deze de kredietwaardigheid beoordeelt van de leners die zij bedient.

In het in augustus gepubliceerde financiële rapport rapporteerde Amigo een omzetdaling van 32% in het fiscale eerste kwartaal en een veel bredere winstdaling van 83%. Maandag sprak het Britse bedrijf zijn vertrouwen uit in zijn liquiditeit die volgens het bedrijf voldoende was om operaties te financieren te midden van de COVID-19 crisis die tot dusver meer dan 0,7 miljoen mensen in het VK heeft besmet en meer dan 43 duizend doden heeft veroorzaakt.

Boohoo Group neemt een nieuwe controleur aan

In apart nieuws uit het VK zei Financial Times vrijdag dat PwC was afgetreden als controleur van Boohoo Group plc (LON: BOO) vanwege het supply chain-schandaal dat de moderetailer eerder in 2020 zwaar onder vuur had genomen. Boohoo Group plc bevestigde dat het maandag op zoek was gegaan naar een nieuwe controleur, maar de beweringen dat het met PwC al uit elkaar was gegaan, verwierp.

Volgens Boohoo:

“PwC heeft niet ontslag genomen als controleur bij Boohoo, maar onlangs is een proces gestart om een aanbesteding voor een nieuwe verlener van auditdiensten te starten.”

Het bedrijf van £ 3,47 miljard dat een koers-winstverhouding van 40,13 heeft, is momenteel ongeveer 8% gedaald op de aandelenmarkt.