Chileense rederijen mogen een blockchain-platform creëren

Geschreven door: Ali Raza
oktober 21, 2020
  • Negen rederijen uit Chili werkten samen om een op blockchain platformte creëren.
  • De FNE van het land heeft zojuist het project goedgekeurd.
  • Andere bedrijven krijgen toegang tot het platform, maar zonder commercieel gevoelige informatie te delen.

De Chileense FNE (Nationale Economische Aanklager) heeft onlangs besloten om negen van de zeevrachtbedrijven van het land toe te staan hun krachten te bundelen en een blockchain-platform te creëren. Dit zou de eerste onderneming van deze soort in de regio zijn, en het zal het verzendproces waarschijnlijk aanzienlijk verbeteren.

Op blockchain gebaseerd verzendplatform dat in Chili moet worden ontwikkeld

Het gebruik van blockchaintechnologie voor het verbeteren van toeleveringsketens is over de hele wereld bekend en deze technologie is meerdere keren voor dergelijke doeleinden gebruikt. Een voorbeeld is het Nederlandse Havenbedrijf Rotterdam, dat een pilot startte op basis van blockchaintechnologie.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De pilot heeft enkele van de grootste rederijen in de branche aangetrokken, omdat het belooft de efficiëntie en veiligheid van miljoenen zendingen per jaar te verbeteren. Chili is van plan het nu ook voor deze branche te gebruiken.

Volgens de informatie die is gepubliceerd door MundoMaritimo.cl, zal het platform bekend staan als GSBN of Global Shipping Business Network. Het zal voornamelijk worden gebruikt voor het afhandelen van documenten voor zeevracht, het vrijgeven van vracht en soortgelijke doeleinden.

Hoewel het platform zal worden gecreëerd door de negen bedrijven die het initiatief zijn gestart, zal het uiteindelijk ook aan andere bedrijven in de branche worden aangeboden.

De ontwikkelaars zijn onder meer Qingdao Port, OOCL, Hapag-Lloyd, PSA, SIPG, Cosco Shipping Ports, Hutchison Ports, CGM, CMA, Cosco Shipping Lines en Hutchison Ports. Hoewel bekend is welke bedrijven het platform zullen ontwikkelen, blijft het budget dat voor de ontwikkeling ervan is uitgegeven onbekend.

Het platform vormt geen gevaar voor degenen die het niet gebruiken

Natuurlijk zal het platform geen commercieel gevoelige gegevens overdragen. Dankzij deze informatie is bekend dat de bezorgdheid over het gebruik van het platform voor het vergemakkelijken van de coördinatie tussen de scheepvaartcomponenten niet nodig is.

Het is echter ook bekend dat het project is gepresenteerd aan een aantal concurrentiebureaus uit verschillende landen, waaronder Zuid-Korea, Oekraïne, Polen en zelfs de VS.

Of ze het project al dan niet als een potentiële kans of een potentieel probleem zien, is onduidelijk, aangezien geen van hen er op dit moment zijn mening over heeft onthuld.