GBP/USD wordt hoger na cijfers over de inflatie in het VK

Geschreven door: Crispus Nyaga
oktober 21, 2020
  • Het GBP/USD paar stijgt nu de markt reageert op Britse inflatiegegevens.
  • De consumentenprijzen in het VK stegen in september met 0,5%.
  • De overheidsleningen bleven toenemen in het VK, aangezien de regering de economie bleef ondersteunen.

De GBP / USD stijgt met 0,2% omdat de markt reageert op de inflatiecijfers in het VK, de stijgende overheidsschuld en de aanhoudende ontwikkelingen rond Brexit. Het handelt op 1.2976, wat hoger is dan het dieptepunt van deze week op 1.2910.

GBP/USD reageert op inflatie gegevens uit het VK

De Britse consumenteninflatie blijft laag

De consumentenprijzen in het VK bleven laag in september toen het land de tweede golf van het virus begon te bestrijden.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Volgens de laatste gegevens van het Office of National Statistics (ONS) is de algemene consumentenprijsindex (CPI) in september met 0,5% gestegen op jaarbasis. Analisten die door Reuters werden ondervraagd, hadden verwacht dat de CPI een stijging van 0,5% zou bedragen. De prijzen stegen met 0,4% op maandbasis.

In dezelfde maand steeg de kern-CPI met 0,6%, waardoor deze naar een jaar-op-jaar stijging van 1,3% steeg. De kern-CPI is exclusief de volatiele voedsel- en energieprijzen.

De ONS schreef de huidige inflatiecijfers toe aan prijsstijgingen door restaurants en cafés. Deze bedrijven verhoogden de prijzen nadat het Eat Out to Help Out-programma was afgelopen. In een verklaring zei de RVS:

“Consumentengedrag reageerde op Eat Out to Help Out (EOHO) met een hoger percentage restauranttransacties dan normaal aan het begin van de week, in augustus 2020.”

Ondertussen bleven de Britse overheidsleningen op een relatief hoog niveau. De regering heeft in september meer dan 35,37 miljard pond geleend, vergeleken met de 35,2 miljard pond van vorige maand. De stijging brengt de totale overheidsschuld op meer dan £ 2 biljoen. Dit aantal kwam een paar dagen nadat Moody’s de Britse kredietwaardigheid had verlaagd, aangezien het land meer bleef lenen.

De Brexit-onderhandelingen worden voortgezet

De GBP / USD prijs reageert ook op de laatste ontwikkelingen rond Brexit. In een verklaring van gisteren zei Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de EU, dat hij nog steeds hoopt de besprekingen met het VK voort te zetten. Hij zei dat de bal bij het VK lag om te beslissen of zij verder wilden praten. Het VK heeft gezegd dat het niet klaar is om face-to-face gesprekken met de EU te voeren.

Toch geloven analisten dat de twee partijen tot een akkoord zullen komen, aangezien de belangrijkste problemen zijn teruggebracht tot slechts drie. Er zijn verschillen op het gebied van visserij, regels voor eerlijke concurrentievoorwaarden en over overheidssteun voor bedrijven.

Wat de visserij betreft, heeft de EU geëist dat zij toegang moet hebben tot de rijke Britse viswateren waar hun vissers meer dan 50% van hun vis vangen. Wat een eerlijk speelveld betreft, heeft de EU geëist dat het VK regels vaststelt die in lijn zijn met de EU. Ten slotte wil de EU, wat betreft overheidssteun, dat de Britse regering haar bedrijven geen oneerlijke monetaire steun verleent.

GBP/USD technische vooruitzichten

GBP/USD
GBP/USD technische grafiek

De vier-uur grafiek laat zien dat de GBP / USD de afgelopen twee dagen is gestegen. De prijs ligt iets onder het 38,2% Fibonacci-retracementniveau en iets boven de 15 en 25-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA). Het is ook langs de eerste steun van de Andrews-hooivork. Daarom vermoed ik dat de prijs zal blijven stijgen, aangezien de bulls mikken op de middenlijn van de hooivork op 1.3030. Begin uw handelsreis door onze gratis forex trading-cursussen te lezen.