USD/TRY: Is de Turkse lira een koop voor het CBRT rentebesluit?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn vrouw, zoon… read more.
on okt 22, 2020
  • De USD/TRY is dit jaar aanzienlijk gestegen als gevolg van de druk op de Turkse lira.
  • De Turkse centrale bank komt vandaag met haar rentebesluit.
  • Analisten verwachten dat de bank de rente voor de tweede opeenvolgende maand zal verhogen.

De USD / TRY prijs is vandaag weinig veranderd, aangezien traders wachten op het Turkse rentebesluit dat later vandaag bekend zal worden gemaakt. Het paar handelt op 7.8155, wat aanzienlijk lager is dan het hoogste punt ooit van 7.9575.

USD/TRY
Turkse lira staat onder druk

Besluit van de Turkse centrale bank

De Turkse lira is een van de slechtst presterende valuta’s ter wereld. Sinds het begin van het jaar is het met meer dan 32,5% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar en met 40% ten opzichte van de euro. Het is ook gedaald ten opzichte van andere valuta’s van opkomende markten, zoals de Zuid-Afrikaanse rand en de Mexicaanse peso.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De zwakte van de lira is vooral te danken aan de acties van de centrale bank, die de rente negen keer heeft verlaagd. De bank heeft ook verschillende maatregelen genomen om het shorten in de valuta te beteugelen. Het belangrijkste is dat de lira is gedaald vanwege de schadelijke gevolgen van de pandemie. De ziekte heeft meer dan 353.000 mensen in Turkije besmet en bijna 10.000 mensen gedood.

De Turkse centrale bank zal om 11:00 GMT haar rentebesluit bekendmaken. Analisten van Reuters verwachten dat de bank de rente voor de tweede maand op rij zal verhogen. Ze verwachten een stijging van 1,75% naar 12,0%. Ze verwachten ook dat de bank de rente op daggeld en kredietverlening verhoogt tot respectievelijk 10% en 13%.

Recente economische gegevens ondersteunen de tariefstijging. De detailhandelsverkopen stegen bijvoorbeeld met 5,8% in augustus, de derde maand op rij met winst. Evenzo steeg de industriële productie in augustus met 10,4%, na een stijging met 4,5% in de voorgaande maand. Het belangrijkste is dat de inflatie bijna 12% bedraagt, wat het ideaal maakt voor renteverhogingen. En buitenlandse investeerders zijn teruggekeerd naar de markt, zoals blijkt uit de recente actie op de obligatiemarkt. Deze maand faciliteerde JP Morgan de verkoop van obligaties ter waarde van $ 2,5 miljard.

Ondertussen zijn traders weer bullish geworden over de lira. In een recente notitie noemde Thomas Clarke, een senior beleggingsanalist bij William Blair, de valuta ‘aanzienlijk ondergewaardeerd’. Hij zei dat hij een longpositie in de valuta had opgebouwd. Hij vertelde Bloomberg:

“Het werd ondermijnd door de vrees dat de centrale bank onder politieke invloed het monetaire beleid niet voldoende zal verkrappen om de hoge inflatie in toom te houden.”

Technische vooruitzichten USD/TRY

USD/TRT
USD/TRY technische grafiek

De vier-uur grafiek laat zien dat het USD / TRY paar is gedaald van een hoogste punt op 7.9574 naar het laagste punt van vandaag op 7.8153. De prijs is gezakt tot onder de voortschrijdende gemiddelden van 15 en 25 dagen. Het is ook onder het stijgende kanaal gegaan dat in rood wordt weergegeven, terwijl de Relatieve Sterkte Index (RSI) naar het oversold-niveau is verplaatst. Het is langs de tweede ondersteuning van de standaard draaipunten. Daarom vermoed ik dat het paar zal blijven dalen, aangezien bears streven naar bewegingen onder de 7.800.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld