GBP/USD wankelt na de gematigde BOE-rentebeslissing

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on nov 5, 2020
  • De GBP/USD wankelt nu traders reageren op de BOE-rentebeslissing.
  • De bank liet de rente zoals verwacht ongewijzigd op 0,10%.
  • Het verhoogde ook de doelstelling van zijn kwantitatieve versoepelingsprogramma tot £875 miljard.

Het GBP / USD paar wankelt vandaag nu traders reageren op de uitkomst van de monetairbeleidsvergadering van de Bank of England (BOE). Het handelt op 1.2960, wat lager is dan het hoogste punt van gisteren op 1.3140.

GBP/USD
GBP/USD weinig veranderd

Britse economische groei versoepelt

Het VK maakt een moeilijke periode door, zoals blijkt uit de recente economische cijfers. De overheidsschuld is gegroeid tot meer dan £ 2 biljoen, wat heeft geleid tot een renteverlaging door Moody’s. Ook is het werkloosheidspercentage gestegen terwijl de inflatie laag blijft.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De regering heeft ook een grote lockdown in Engeland aangekondigd in een poging om de nieuwe golf van het virus het hoofd te bieden. Het aantal gevallen vertoont inderdaad een stijgende lijn en bereikte deze maand een hoogtepunt van 1,1 miljoen.

Dit alles wijst erop dat de groei in het derde kwartaal zal onderbreken, zoals blijkt uit de laatste PMI-cijfers. Volgens Markit daalde de PMI voor diensten van 56,4 in september naar 51,6 in oktober. Dat was een belangrijk cijfer, aangezien de sector verantwoordelijk is voor meer dan 70% van de economie.

Besluit van de Bank of England

Het is tegen deze achtergrond dat de Bank of England deze week haar vergadering hield. De bank heeft vandaag in een verklaring unaniem gestemd om de rente ongewijzigd te laten op 0,1%. Tegelijkertijd stemden de leden voor een verhoging van het plafond van de kwantitatieve versoepeling van de vorige £ 725 miljard naar £ 875 miljard.

Toch vragen sommige analisten zich af of de bank meer ruimte heeft met haar programma voor de aankoop van activa. Ten eerste bezit het nu ongeveer 44% van alle uitstaande overheidsschulden. Dat is bijna het dubbele van de Amerikaanse staatsobligaties die de Fed bezit. Volgens haar handboek kan de bank dit cijfer nog verhogen tot 70%.

In de verklaring zei gouverneur Andrew Bailey dat de bank meer instrumenten zal implementeren om de economie te ondersteunen. Analisten zijn van mening dat dit ook negatieve rentetarieven omvat. Volgens de Financial Times voorspelt de overnight index-swap forward rate de komende jaren de rente op -0,10%.

Rentes in het VK kunnen dit jaar gaan dalen

Het idee achter negatieve rentetarieven is eenvoudig. Het zou de kosten van lenen en hypotheken verlagen, wat de uitgaven zou stimuleren. Het zou ook de uitgaven stimuleren door mensen ervan te weerhouden te sparen. In een verklaring zei de bank:

“Het Comité is niet van plan het monetaire beleid aan te scherpen, in ieder geval als er duidelijk bewijs is dat er aanzienlijke vooruitgang wordt geboekt bij het elimineren van reservecapaciteit en het duurzaam bereiken van de 2% inflatiedoelstelling.”

Later vandaag zullen ook de Fed en de Noorse centrale bank hun rentebesluiten bekendmaken.

GBP/USD technische vooruitzichten

GBPUSD
GBP/USD technische grafiek

Op de dagelijkse grafiek zien we dat de GBP / USD prijs zich in een krappe range bevond nadat deze gisteren naar een dieptepunt van 1.2858 zakte. De prijs ligt op hetzelfde niveau als de 25 en 15-dagen voortschrijdende gemiddelden. Het is ook iets hoger dan de bodem van het roze kanaal. Het belangrijkste is dat het boven de oplopende ondersteuning, die de laagste niveaus in mei, juni, september en november met elkaar verbindt, ligt. Daarom vermoed ik dat de opwaartse trend zich zal voortzetten, aangezien de bulls mikken op de volgende weerstand op 1.3200. Lees hier meer over technische analyse.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld