USD/NOK: Noorse kroon stijgt na besluit van Norges Bank

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on nov 5, 2020
  • De USD/NOK prijs daalde vandaag scherp na het rentebesluit van de Norges Bank.
  • De bank liet de rente ongewijzigd zoals de meeste analisten hadden verwacht.
  • Het daalt ook vanwege de algemeen zwakkere Amerikaanse dollar.

Het USD / NOK paar daalt met meer dan 0,80% doordat traders reageren op de Amerikaanse verkiezingen en het rentebesluit van Norges Bank. Het wordt verhandeld op 9.2500, het laagste sinds 28 oktober.

USD/NOK
USD/NOK zinkt na het besluit Norges Bank

Rentebeslissing Norges Bank

De Noorse centrale bank sloot vandaag haar tweedaagse monetaire beleidsvergadering af en besloot de rente ongewijzigd te laten op 0,0%. Dat was in overeenstemming met wat de meeste analisten die door Reuters werden ondervraagd, verwachtten.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het was ook in overeenstemming met het monetairbeleidsrapport van de bank dat het in september publiceerde. In deze verklaring liet de bank doorschemeren dat de rentetarieven nog een paar jaar op het huidige niveau zouden blijven.

In de verklaring zei de commissie dat de economie van het land zich in een periode van diepe krimp bevond als gevolg van de COVID pandemie. Het aantal gevallen is inderdaad recentelijk gestegen. Gisteren bevestigde het land meer dan 1.000 gevallen, wat een record is. Dat bracht het totale aantal gevallen op meer dan 22.000 en het aantal doden op meer dan 282. Als gevolg hiervan heeft de regering de regels aangescherpt om de verspreiding te vertragen.

De bank merkte echter op dat de economie begon te verbeteren. Het noemde de huizenmarkt waar de prijzen zijn blijven stijgen. De inflatie is gedaald, maar ligt ook boven de vorige doelstelling. Maar het liet doorschemeren dat de prijzen laag zullen blijven vanwege een hoger werkloosheidspercentage. De verklaring zei:

“De onderliggende inflatie is gedaald, maar nog steeds hoger dan de inflatiedoelstelling. De effecten van de depreciatie van de kroon eerder in 2020 vervagen geleidelijk. Samen met de vooruitzichten voor een lage loongroei, suggereert dit dat de onderliggende inflatie de komende jaren zal afnemen.”

De USD / NOK daalt ook in afwachtingen van de telling van de stemmen in de Verenigde Staten. Op het moment van schrijven leidt Joe Biden in de volksstemming en in het kiescollege. Als zodanig is de kans groter dat hij de verkiezingen wint, wat negatief is voor de dollar.

Ook daalt de dollar vooruitlopend op het rentebesluit van de Federal Reserve dat om 19:00 GMT zal verschijnen. Net als de Norges Bank rekenen beleggers niet op een renteverlaging door de bank en op een relatief gematigde toon.

Technische vooruitzichten USD/NOK

USD/NOK
USD/NOK technische grafiek

Op de vier-uur grafiek zien we dat het USD / NOK paar deze maand in een scherpe neerwaartse trend zat, nadat het bij 9.6038 sterke weerstand had gevonden. De prijs is sindsdien onder het 38,2% Fibonacci-retracementniveau gezakt. Het ligt ook onder de exponentiële voortschrijdende gemiddelden van 50 en 25 dagen. Daarom lijkt het erop dat bears de volledige controle hebben, wat betekent dat ze zich zullen richtne op de steun op 9.1222.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld