Het VK wilt stablecoins reguleren en een CBDC uitgeven

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia is een cryptocurrency- en blockchain-enthousiasteling gevestigd in Zweden. Ze houdt van alles wat positief is, reizen en vreugde… read more.
on nov 10, 2020
  • Deze ontwikkeling komt als reactie op het vertrek van het land uit de EU.
  • Het VK streeft naar een netto-nuleconomie door een goed gereguleerde markt te bieden.
  • Volgens Rishi Sunak hebben stablecoins het potentieel om geld te veranderen.

Het Britse ministerie van Financiën werkt aan een ontwerp voor het reguleren van particuliere stablecoins. De afdeling maakte dit nieuws op 9 november bekend via een officiële aankondiging en merkte op dat het ook onderzoekt hoe het een Central Bank Digital Currency (CBDC) kan gebruiken als alternatief voor contant geld. Naar verluidt komt deze stap omdat de Britse regering ernaar streeft het beste kader voor financiële diensten te vinden nadat het land eerder dit jaar de EU heeft verlaten.

In de publicatie zei Rishi Sunak, de kanselier van het Britse ministerie van Financiën:

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

“We beginnen aan een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van financiële dienstverlening en vernieuwen de positie van het VK als ’s werelds meest vooraanstaande financiële centrum. Door zo veel mogelijk gelijkwaardigheidsbeslissingen te nemen bij gebrek aan duidelijkheid van de EU, doen we wat goed is voor het VK en bieden we bedrijven zekerheid en stabiliteit. Onze plannen zullen ervoor zorgen dat het VK zich ontwikkelt als een open, aantrekkelijke en goed gereguleerde markt, en de wereld blijft leiden in baanbrekende nieuwe technologieën en het verschuiven van financiën naar een netto nul-toekomst.”

Sunak merkte verder op dat financiële diensten een belangrijke rol spelen in het streven naar een netto-nuleconomie. Als zodanig benadrukte de bondskanselier nieuwe suggesties die zouden kunnen helpen bij het ondersteunen van duurzame financiële stromen en tegelijkertijd het wereldwijde leiderschap van het VK op het gebied van groene financiering kunnen vestigen terwijl het land zich voorbereidt op het organiseren van de klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP26) in 2021. Deze suggesties omvatten het uitgeven van de eerste Sovereign Green Bond in 2021, waarbij onder meer strengere normen voor openbaarmaking van het milieu worden ingevoerd en een groene taxonomie wordt ingevoerd.

Streven naar een leider in financiële technologie

Volgens Sunak is het VK al lange tijd een pionier op het gebied van financiële dienstverlening en zal het voorop blijven lopen in de technologische innovatie in de sector. In verband hiermee zei de kanselier dat nieuwe technologieën zoals stablecoins een revolutie teweeg kunnen brengen in de manier waarop mensen hun geld opslaan en uitwisselen. Door het gebruik van stablecoins in financiële systemen op te nemen, gelooft Sunak dat betalingen sneller en goedkoper kunnen worden.

Hij merkte op,

“Om de potentiële voordelen van stablecoins te benutten en tegelijkertijd de risico’s voor consumenten en financiële stabiliteit te beheersen, zal de regering een regelgevingsaanpak voorstellen voor relevante stablecoin-initiatieven die ervoor zorgen dat ze voldoen aan dezelfde minimumnormen die we van andere betaalmethoden verwachten.”

De kanselier deelt de mening van het VK over het lopende wereldwijde gesprek over Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) en verwelkomde het werk van HM Treasury en de Bank of England om af te wegen of en hoe centrale banken CBDC’s kunnen uitgeven als aanvulling op contanten.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld