USD/CNY zakt naar het laagste punt sinds juni 2018

Geschreven door: Crispus Nyaga
november 16, 2020
  • De USD/CNY prijs daalde tot het laagste punt sinds juni 2018.
  • Het werkloosheidspercentage in China daalde van 5,4% naar 5,3%.
  • De industriële productie steeg met 6,9% op jaarbasis.

De Chinese economie draait op volle toeren, zoals blijkt uit de laatste investeringen in vaste activa, het werkloosheidspercentage en de detailhandelsverkopen. Dat heeft de Chinese yuan naar het hoogste niveau gestuwd ten opzichte van de Amerikaanse dollar sinds juni 2018. De USD / CNY handelt op 6.5800.

USD/CNY is gevallen naar het laagste punt sinds juni 2018

Robuuste Chinese economische gegevens

Vorige maand publiceerde het Chinese bureau voor de statistiek robuuste economische gegevens over het derde kwartaal uit China. De cijfers toonden aan dat de economie in het derde kwartaal met 4,9% groeide, na een groei met 3,2% in het tweede kwartaal. Dat maakte China tot de best presterende grote economie ter wereld.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Vandaag toonden meer gegevens aan dat de economie het goed bleef doen aan het begin van het vierde kwartaal. Uit de cijfers bleek dat de investeringen in vaste activa, die een essentieel onderdeel van het bbp vormen, in oktober met 1,8% zijn gestegen. Dat was een betere prestatie dan de stijging van 0,8% in september en de mediane schatting van 1,6%.

De industriële sector was ook robuust: de productie steeg met 6,9%. Forexbeleggers die gebruik maakten van door Reuters verzamelde gegevens, verwachtten dat de productie met 6,5% zou stijgen. Van januari tot oktober steeg de industriële productie met 1,8%.

De detailhandelsverkopen stegen in oktober met 4,3%, terwijl het werkloosheidspercentage daalde van 5,4% naar 5,3%. Ter vergelijking: het werkloosheidspercentage in de Verenigde Staten is meer dan 7%. Hetzelfde geldt voor andere Europese landen.

Andere recente cijfers uit China hebben ook de kracht van de economie aangetoond. Zo toonden gegevens van Caixin en Markit begin deze maand aan dat de PMI’s voor productie en diensten in november in het uitbreidingsgebied bleven. De PMI voor de verwerkende industrie steeg tot 53,6 in oktober, de zesde maand van directe winsten. Evenzo steeg de PMI voor diensten ook tot 56,8.

Zwakkere dollar in focus

De USD / CNY daalt ook als gevolg van de algemeen zwakkere dollar, aangezien de hoop op vaccins de angst voor het virus tempert. De dollarindex, een belangrijke graadmeter die de dollar vergelijkt met belangrijke andere valuta, is vandaag met 0,20% gedaald. Het wordt verhandeld tegen $ 92,56.

Deze zwakte komt vooral doordat investeerders nog steeds reageren op het vaccinnieuws van vorige week door Pfizer en BioNTech over de werkzaamheid van hun vaccin. Analisten zijn van mening dat andere vaccinontwikkelaars zoals AstraZeneca en Novavax ook op het punt staan hun testresultaten te publiceren. Als zodanig zal een vaccin helpen om de curve af te vlakken en de economie weer normaal te maken.

Technische vooruitzichten USD/CNY

USD/CNY
USD/CNY technische analyse

Op de dagelijkse grafiek vertoonde de USD / CNY prijs een sterk neerwaartse trend. Het is sinds mei van dit jaar met bijna 8% gedaald. Deze daling werd ondersteund door de 25 en 15-daagse gewogen voortschrijdende gemiddelden. Het is er ook in geslaagd om onder de belangrijke ondersteuning te komen op 6.8400 en 6.6719. Daarom is op dit niveau het pad van de minste weerstand voor het paar lager, met het volgende doelwit dat moet worden bekeken op 6.5500.