USD/JPY: Yen stijgt na sterke BBP cijfers voor Japan Q3

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on nov 16, 2020
  • De Japanse economie herstelde zich in Q3 na een krimp in de voorgaande drie kwartalen.
  • De economie groeide met 21,4% in Q3 na een afname met 28,8% in Q2.
  • Het stijgende aantal COVID gevallen in Europa en de VS vormt een groot risico voor het paar.

De Japanse economie herstelde zich in het derde kwartaal, gestimuleerd door een toenemende externe vraag en particuliere consumptie. Die kracht heeft de USD / JPY naar 104,51 geduwd, het laagste niveau sinds 29 september.

USD/JPY
USD/JPY valt na sterke Japanse BBP gegevens

Het BBP van Japan herstelde zich in het derde kwartaal

De Japanse economie zat al voor de COVID-19 pandemie in de problemen. In het vierde kwartaal van 2019 kromp de economie met meer dan 7,3%, voornamelijk als gevolg van een impopulaire verhoging van de consumptie belasting.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Dit jaar nam het af met 2,2% op jaarbasis in het eerste kwartaal en met 28,8% in het tweede kwartaal toen de economie tegen de pandemie vocht.

Volgens de laatste cijfers van het kabinet van het land veranderde de situatie echter in het derde kwartaal. De gegevens toonden aan dat de Japanse economie in het derde kwartaal met 21,4% steeg, een aanzienlijke opleving van de daling van 28,8% in het tweede kwartaal.

De mediane schatting van een door Reuters ondervraagd panel was dat de economie met 18,9% zou stijgen. Het bbp steeg op jaarbasis met 5%, beter dan de verwachte stijging van 4,4%.

De prestaties van de Japanse economie waren iets zwakker dan de stijging van 30% van het Amerikaanse BBP. Maar het was beter dan de algemene prestatie van de Europese en Chinese economie in Q3.

Particuliere consumptie leidt

De robuuste prestaties van de Japanse economie waren vooral te danken aan de particuliere consumptie en de externe vraag. De persoonlijke uitgaven, die het grootste deel van de economie vertegenwoordigen, stegen met 4,7% in Q3 na een daling met 3,1% in Q2.

De export, aangedreven door de sterke autosector, steeg met 2,9% in het derde kwartaal, na een daling met 3,3% in Q2. Japanse autofabrikanten zoals Toyota en Nissan klonken onlangs relatief optimistisch over de sector.

De kapitaaluitgaven daalden met 3,4% in het kwartaal doordat bedrijven prioriteit gaven aan kostenbesparingen en contantenbehoud. Deze daling was een verbetering ten opzichte van de daling van 4,3% in het voorgaande kwartaal.

Ondertussen is de BBP-prijsindex, die de verandering van de prijs van alle goederen en diensten in het BBP meet, met 1,1% gestegen.

Toch is de grootste zorg voor de Japanse economie dat haar grootste handelspartners beginnen te versoepelen. In de Verenigde Staten wordt er gesproken over een nieuwe lockdown, zelfs nu farmaceutische bedrijven vooruitgang boeken op het gebied van vaccins. Evenzo hebben in Europa verschillende landen, zoals het VK, Duitsland en Frankrijk, allemaal enkele lockdown-maatregelen aangekondigd.

Dus, wat nu voor USD/JPY?

USD/JPY
USD/JPY technische analyse

De USD / JPY is met ~1,10% gedaald sinds woensdag, toen het de belangrijke resistance op 105,65 testte. Op de vier-uur grafiek is de voortschrijdend gemiddelde convergentie en divergentie (MACD) onder het neutrale niveau gekomen. Andere oscillatoren zoals de RSI en stochastics vallen ook, wat, zoals je zult zien in onze gratis forex cursussen, betekent dat bears de touwtjes in handen hebben. Daarom verwacht ik dat het paar zal blijven dalen, met de volgende ondersteuning op 104,33. Dit is het laagste niveau van 21 oktober.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money