GBP/USD schiet hoger na betere Britse inflatiecijfers

Geschreven door: Crispus Nyaga
november 18, 2020
  • De GBP/USD stijgt vandaag nadat het ONS Britse CPI-gegevens heeft vrijgegeven.
  • De algemene consumentenprijsindex in het VK steeg in oktober met 0,7%.
  • Het overheidstekort steeg aan het einde van fiscaal 2020 met meer dan £65 miljard

De GBP / USD prijs is vandaag licht gestegen nu de markt de laatste Britse inflatiegegevens verwerkt. Het handelt op 1,3255, wat 1,15% hoger is dan het dieptepunt van vorige week op 1,3110.

GBP/USD
GBP/USD stijgt na betere CPI gegevens van het VK

Inflatie VK oktober beter dan verwacht

De consumentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk bleven in het begin van het vierde kwartaal onder druk staan. Volgens het Office of National Statistics (ONS) is de CPI in oktober met 0,7% op jaarbasis gestegen. In september steeg de CPI in het VK met 0,5%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het was ook iets beter dan de mediane schatting van 0,6%. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,0%.

In dezelfde maand steeg de zogenaamde kern-CPI, die vluchtige voedings- en energieproducten uitsluit, met 0,2% op MoM-basis en met 1,5% ten opzichte van hetzelfde punt vorig jaar. De mediane schatting in een peiling door Reuters was een stijging van 0,1% en 1,3%.

Verdere gegevens toonden aan dat de kern-PPI-output met 1,1% op jaarbasis steeg. Deze gegevens meten de gemiddelde prijzen die binnenlandse producenten voor hun producten ontvangen. De PPI-input is in oktober met 1,3% gedaald.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Inflatie nog steeds onder BOE-doelstelling van 2%

Deze cijfers laten zien dat het VK nog steeds een lage inflatie doormaakt, aangezien het werkloosheidspercentage blijft stijgen. In haar meest recente rentebesluit zei de Bank of England dat de CPI in het vierde kwartaal op of net boven 0,5% zou blijven en in de komende twee jaar zou stijgen tot 2%. Als gevolg hiervan heeft de bank toegezegd de monetaire voorwaarden niet aan te scherpen totdat dat doel is bereikt.

De Britse CPI-cijfers kwamen een week nadat de ONS relatief sterke detailhandelsverkopen had gepubliceerd. De algemene verkoop steeg met 4,9% in oktober, de vijfde opeenvolgende maand van winst. Volgens het bureau waren voedsel, geschenken en loungewear de belangrijkste oorzaak van hogere verkopen.

Ondertussen stijgt de overheidslening in het VK. Uit gegevens van het statistiekbureau bleek dat de nettolening van de publieke sector in oktober met £ 35,37 miljard is gestegen. In totaal bedraagt de overheidsschuld nu meer dan £ 2,2 biljoen, de hoogste in 60 jaar. Helaas zal deze stijging doorzetten, aangezien de regering al heeft toegezegd het verlofprogramma uit te breiden.

GBP/USD technische vooruitzichten

GBP/USD
GBP/USD technische grafiek

Op de vier-uur grafiek vertoont de GBP / USD prijs sinds september van dit jaar een sterke opwaartse trend. De prijs bereikte een hoogste punt van 1.3310 op 11 november en bereikte vervolgens een dieptepunt van 1.3107 op 13 november. Vandaag is de prijs boven het 25-dagen exponentieel voortschrijdend gemiddelde gestegen. Het ligt ook dicht bij het 78,6% Fibonacci-retracementniveau.

Met name de volatiliteit, gemeten aan de hand van de gemiddelde True Range (ATR), is gedaald tot het laagste niveau sinds september. Daarom verwacht ik dat het paar zal blijven stijgen en mogelijk een hoogste punt van 1.3173 zal bereiken. U kunt profiteren van deze duidelijke prijsactie door een account te openen bij een van deze forex-makelaars met een hoge hefboomwerking.